Aktivnosti u organizaciji Odsjeka za pedagogiju


U petak, 30. studenoga 2018. s početkom u 17 sati u Svečanoj dvorani Filozofskoga fakulteta u Osijeku održana su dva događaja u organizaciji Odsjeka za pedagogiju – predstavljanje knjige „Izazovi suradnje. Razvoj profesionalnih kompetencija odgojitelja za suradnju i partnerstvo s roditeljima“ autorica Andrijane Višnjić Jevtić, Ivane Višković, Edite Rogulj, Katarine Bogatić i Eleonore Glavina, te predstavljanje međunarodne nevladine i neprofitne organizacije koja se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu OMEP-a Hrvatska (Organisation Mondiale pour l’Education Préscolaire).

Knjigu su predstavili izv. prof. dr. sc. Mirko Lukaš, voditelj Odsjeka za pedagogiju, koji je ujedno bio i moderator događaja, doc. dr. sc. Tijana Borovac i dr. sc. Ida Somolonji Tokić s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, autorice knjige te Anita Benčec Nikolovski, predstavnica izdavačke kuće Alfa.

Udrugu OMEP Hrvatska predstavila je dr. sc. Adrijana Višnjić Jeftić, koja je i njezina predstavnica za našu državu. OMEP (Organisation Mondiale pour l’Education Préscolaire) je međunarodna, nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu. Osnovana je 1948. godine. Cilj OMEP-a je promicanje prava djece na odgoj i obrazovanje i podržavanje aktivnosti koje poboljšavaju dostupnost visoko kvalitetnog obrazovanja i skrbi za djecu.

OMEP Hrvatska (http://www.omep.hr/) nastoji provoditi aktivnosti za unaprjeđivanje ranog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj te u njih uključuje sve profesionalce koji žele pridonijeti ostvarivanju ciljeva OMEP-a. Dr. sc. Višnjić Jevtić prikazala je OMEP-ove projekte o održivom razvoju, što je jedan od OMEP-ovih prioriteta, te pozvala se sve prisutne da se uključe sa svojim projektnim prijedlozima.