ESG Certifikat sustava osiguranja kvalitete u obrazovanju

Novosti i događanja


Odsjek za engleski jezik i književnost

  

 

 

  

 

 

   

Naš je odsjek putem programa razmjene Erasmus+ nedavno ugostio Sabinu Kolašinac, studenticu Filološkoga fakulteta u Nikšiću u Crnoj Gori. O njezinim dojmovima i iskustvu boravka u Osijeku pročitajte OVDJE.

 

 

 

 

 

      

  

 

I ove smo godine kraj nastave obilježili tradicionalnim zajedničkim ručkom. 

 

 

  

 

U četvrtak, 25. svibnja 2017. dr. sc. Evelina Miščin, alumna našeg Fakulteta s bogatim iskustvom vođenja radionica za nastavnike engleskog, održala je predavanje studentima prve godine Diplomskog nastavničkog studija engleskog jezika. Radionica pod nazivom "With or without (you): technology in the classroom" ilustrirala je različite načine uporabe tehnologije u nastavi engleskog kao stranog jezika. Prikazana je uporaba Facebooka i mobilnih pametnih telefona. U posljednjem je dijelu predstavljen niz aktivnosti povezanih s YouTube-om kao što su uvodne aktivnosti, uporaba reklama u poučavanju, pričanje priča, učenje vokabulara te aktivnosti koje učenici mogu raditi kod kuće.

 

 

  

 

3. svibnja 2017. izv. prof. dr. sc. Marija Krivokapić s Univerziteta Crne Gore održala je za studente druge godine Preddiplomskog studija engleskog jezika i književnosti te za sve zainteresirane predavanje pod naslovom "D. H. Lawrence: Crossing Meridians of Life and Writing". Izv. prof. dr. sc. Krivokapić govorila je o razvoju Lawrenceovog jedinstvenog književnog stila i revolucionarnog izričaja usmjerenog na rušenje društvenih i književnih norma.

 

 

  

 

18. travnja 2017. u 17.30 h profesor Mark Sawin s Eastern Mennonite University (Harrisonburg, Virginia, USA), trenutno  gostujući predavač na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održao je predavanje pod naslovom "Dark Dawn Rising: The African American Experience in the Interwar Years".

 

  

 

 

Od 7. do 8. travnja 2017. doc. dr. sc. Ljubica Matek sudjelovala je na međunarodnom simpoziju "A Cultural History of Capitalism" s izlaganjem "The Evil Double and the Origins of Capitalist Realism: Why is an Alternative to Capitalism Still Unthinkable?". Skup je održan na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao dio znanstvenog projekta „Kulturna povijest kapitalizma: Britanija, Amerika, Hrvatska“ (Hrvatska zaklada za znanost, voditeljica: prof. dr. sc. Tatjana Jukić Gregurić).

 

 

  

 

Od 1. ožujka do 1. travnja 2017. naša djelatnica izv. prof. dr. sc. Sanja Runtić boravila je na stručnom usavršavanju u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti na University of Central Oklahoma u SAD-u. Za vrijeme boravka održala je predavanje za nastavnike i studente "Re-Writing/Righting Indigenous History: The Memory of the Stolen Generations in Doris Pilkington's Follow the Rabbit-Proof Fence".

 

 

   

 

22. veljače 2017. godine u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru održana je manifestacija "Language Day" s već tradicionalnim ciljem promicanja engleskog jezika i kulture. Ovogodišnja manifestacija tematski je posvećena Irskoj. 

Studentice 1. godine dvopredmetnog diplomskog studija engleskog jezika i književnosti nastavničkog usmjerenja - Aleksandra Balenović, Monika Zirdum, Petra Lang, Dejana Šijan, Nikolina Radišić i Mirna Bogut - u pratnji doc. dr. sc. Draženke Molnar, a na inicijativu tamošnjeg profesora engleskog jezika i bivšeg studenta Filozofskog fakulteta Domagoja Rapčaka, pozvane su održati nekoliko tematskih radionica. 

Studentice prezentirali su četiri radionice u tri uzastopne sekcije u trajanju od 45 minuta. Radionice su bile namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole, a svaku je nakratko posjetila i veleposlanica Irske u RH, gđa Olive Hempenstall

 

   

 

 

 

Od 23. do 25. veljače 2017. na Filozofskom fakultetu u Osijeku u organizaciji Odsjeka za engleski jezik i književnost održan je međunarodni znanstveni skup Adaptation: Theory, Criticism, Pedagogy na kojem smo imali prilike poslušati niz zanimljivih izlaganja i predavanja renomiranih stručnjaka na temu filmskih adaptacija književnih djela. Fotografije sa skupa dostupne su OVDJE.

  

 

Na svečanoj sjednici Filozofskoga fakulteta povodom 56. godina postojanja dodijeljene su nagrade djelatnicima i studentima našega Odsjeka:

  • NAGRADA ZA NASTAVNI RAD: izv. prof. dr. sc. Sanja Runtić
  • POHVALA STUDENTIMA ZA USPJEŠNOST U STUDIRANJU ZA AKADEMSKU GODINU 2015./2016.: Andrej Labudić, Mirjana Marković i Martina Vujnović

ČESTITAMO!

 

 

 

Dana 16. prosinca 2016. napustila nas je utemeljiteljica i dugogodišnja voditeljica našeg odsjeka prof. dr. sc. u miru Elvira Petrović.

Prof. Petrović rođena je u Osijeku, 13. travnja 1933. 1956. godine diplomirala je anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirala 1970. te doktorirala 1981. iz područja humanističkih znanosti, grana anglistika.

Od 1961. do 1977. predavala je niz predmeta iz nastave engleskog kao stranog jezika na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Po osnutku Odsjeka za engleski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku više od 25 godina, do umirovljenja 2003. godine, bila je voditeljicom Odsjeka na kojem je predavala nekoliko kolegija iz engleske lingvistike i glotodidaktike, s posebnim naglaskom na uže polje svog interesa – Engleski jezik kao nastavni predmet u ranoj školskoj dobi. U svojoj bogatoj karijeri objavila je dvije znanstvene monografije i niz članaka iz metodike nastave engleskoga jezika, sudjelovala kao istraživač i konzultant na nekoliko znanstvenih projekata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vodila izradu više od pedeset diplomskih radova te obrazovala niz generacija profesora engleskoga jezika i književnosti koje će ju zauvijek pamtiti.

  

 

5. prosinca 2016. doc. dr. sc. Gordan Matas s Odsjeka za engleski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Splitu u Svečanoj je dvorani Filozofskoga fakulteta održao predavanje u sklopu kolegija Pregled američke književnosti I pod nazivom Nathaniel Hawthorne. Predavanje, kojem je prisustvovalo pedesetak studenata treće godine Dvopredmetnoga preddiplomskog studija engleskoga jezika i književnosti, organizirala je izv. prof. dr. sc. Sanja Runtić.

  

 

 

Na sjednici Vijeća Filozofskoga fakulteta održanoj 30. studenog 2016. jednoglasnom odlukom pohvaljeno je osam studenata za završen diplomski studij, među njima četvero studenata engleskog jezika i književnosti: 

 

Damir Sekulić

  • Filozofija (nastavnički smjer) i Engleski jezik i književnost (prevoditeljski smjer), prosjek ocjena 5,000
  • Najveća pohvala (summa cum laude) 

Cassy Prskalo

  • Engleski jezik i književnost (nastavnički smjer) i Hrvatski jezik i književnost (nastavnički smjer), prosjek ocjena 4,976
  • Velika pohvala (magna cum laude) 

Gabriela Dumančić

  • Engleski jezik i književnost (prevoditeljski smjer) i Njemački jezik i književnost (prevoditeljski smjer), prosjek ocjena 4,952
  • Pohvala (cum laude)

Andrea Kovačević

  • Engleski jezik i književnost (nastavnički smjer) i Povijest (nastavnički smjer), prosjek ocjena 4,953
  • Pohvala (cum laude) 

ČESTITAMO! 

   

 

U ovoj akademskoj godini u organizaciji Odsjeka za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku održat će se dva znanstvena skupa. Više informacija na web stranicama:

 

 

27. listopada 2016. djelatnice našeg odsjeka izv. prof. dr. sc. Tanja Gradečak-Erdeljić i doc. dr. sc. Jadranka Zlomislić otvorile su peti ciklus Otvorenog četvrtka, održavši pred brojnom publikom zanimljivo i poticajno predavanje pod naslovom Kako promatrati jezični krajobraz.

Nakon četiri sezone dugogodišnja voditeljica Otvorenog četvrtka, djelatnica našeg odsjeka doc. dr. sc. Ljubica Matek dužnost je prepustila doc. dr. sc. Jasni Poljak Rehlicki, također djelatnici našeg odsjeka, i dr. sc. Stephanie Jug s Odsjeka za njemački jezik i književnost. Zahvaljujemo kolegici Matek na iznimnom trudu pri uspostavljanju i dosadašnjoj realizaciji ovog za Fakultet vrlo značajnog projekta. 

 

 

 

Od ove akademske godine na Odsjeku djeluje Udruga studenata anglistike Glotta. Udrugu su osnovali studenti diplomskih studija engleskog jezika i književnosti u svrhu poboljšanja studija engleskog jezika, poboljšanja suradnje studenata i profesora te izdavanja studentskih radova. Više detalja na Facebook-stranici Udruge.

 

 

 

I ove su godine u okviru terenske nastave, od 26. do 30. listopada 2016., studenti završne godine Diplomskog studija engleskog jezika i književnosti – prevoditeljskog smjera posjetili hrvatski odjel Glavne uprave za prevođenje (Directorate General for Translation, DGT) u Bruxellesu i sudjelovali u radu Foruma Translating Europe u organizaciji Europske komisijeViše o provedenim aktivnostima i dojmovima pročitajte OVDJE.  

 

 

 

 

 

U sklopu kolegija Američka kultura i civilizacija, Svjetska povijest ranog novog vijeka, Suvremeni engleski jezik III, Jezične vježbe engleskoga jezika V i Pregled američke književnosti I, izv. prof. dr. sc. Timothy Petete, gostujući profesor sa sveučilišta University of Central Oklahoma, održao je niz predavanja na Odsjeku za engleski jezik i književnost i Odsjeku za povijest na kojima je govorio o kulturnoj tradiciji američkih starosjedilaca, povijesti kolonizacije i odnosa s indijanskim narodima te prikazu i eksploataciji indijanskog identiteta u suvremenoj američkoj kulturi. Predavanja je organizirala izv. prof. dr. sc. Sanja Runtić.

  

ERASMUS+ VISITING SCHOLAR, DR. TIMOTHY PETETE  – OCTOBER 2016

 

 

 

 

  

20. listopada 2016. naš djelatnik Goran Schmidt sudjelovao je na jednodnevnoj konferenciji "Translating Europe Workshop -- Working together from day one: Strengthening the translation market in Croatia by building synergies and EMT competences" u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, u Zagrebu. Tamo je održao izlaganje "MA in Translation Studies" u kojemu je govorio o našem diplomskom studiju prevođenja. 

 

  

 

19. listopada 2016. u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta naši su studenti imali priiliku poslušati predavanje pod naslovom The Richness of African Literatures: Nigeria as Cornerstone. Predavanje je održao prof. dr. sc. Aderemi Raji-Oyelade s Odsjeka za engleski jezik Sveučilišta u Ibadanu u Nigeriji, vodeći teoretičar engleske i postkolonijalne književnosti u Nigeriji te osobni prijatelj Wolea Soyinke, prvog Afrikanca dobitnika Nobelove nagrade iz književnosti. Predavanje su organizirale doc. dr. sc. Melita Aleksa i doc. dr. sc. Jasna Poljak Rehlicki.

 

 

 

U ovoj akademskoj godini na našem odsjeku djeluju dva gostujuća predavača iz SAD-a – Fulbright-stipendistica Erin McHugh i izv. prof. dr. sc. Timothy Petete koji boravi u Osijeku u sklopu Erasmus+ programa razmjene nastavnog osoblja. 

   

   

Erin McHugh is a native of Chicago, IL and a recent graduate of St. Olaf College, Minnesota where she studied History and Education. She is very excited to be joining the Faculty of Humanities and Social Sciences this year as a US Fulbright English Teaching Assistant. This term she will be teaching English Language Practice VII. She chose to teach in Croatia because she has relatives from Zagreb and she wanted to get in touch with her cultural ties. In her free time she loves to work out, travel, drink vanilla cappuccinos, and write. It is an honor for her to be here and she looks forward to learning from her peers about this beautiful country and its culture. 

  

   

Dr. Timothy Petete is an Associate Professor of English at the University of Central Oklahoma (Edmond, OK, USA). He is a member of the Seminole nation of Oklahoma. He teaches literature and composition, and his primary area of research and teaching is American Indian literature. His literature courses examine cultural realities and literary traditions. Likewise, his composition courses deal with language, technology, and popular culture. He has organized and chaired panel sessions at a number of venues, including the Conference on College Composition and Communication Annual Convention, the Popular Culture Association/American Culture Association National Conference, the American Literature Association Annual Conference, the National Council of Teachers of English Annual Convention, and the College English Association Annual Conference. 

  

 

 

ARHIVA NOVOSTI I DOGAĐANJA