FESTIVAL ZNANOSTI - POZIV NA TRIBINU U ORGANIZACIJI ODSJEKA ZA PSIHOLOGIJU


POZIV NA TRIBINU

„Zašto slini taj pas? – uloga otkrića u edukaciji studenata psihologije“

 

Pozivamo učenike srednjih škola, posebice maturante, ali i sve one koji su zainteresirani za proučavanje psihologije na tribinu koja će održati u srijedu 18. travnja 2018. u 18 sati na Filozofskom fakultetu Osijek u svečanoj dvorani (drugi kat, P60) u sklopu Festivala znanosti.

Tribinu će održati Daniela Šincek, Ivana Marčinko, Jasmina Tomašić Humer i Ivana Duvnjak s Odsjeka za psihologiju, u suorganizaciji s Danijelom Mišurom, stručnim savjetnikom u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK).

Broj mjesta je ograničen, a prijaviti se može putem sljedeće poveznice: https://cisok.setmore.com/  ("Zašto slini taj pas? - uloga otkrića u edukaciji studenata psihologije"). Prijavom se rezervira mjesto, a nekoliko dana prije događanja prijavljeni će dobiti dodatni podsjetnik putem e-maila te ostvariti mogućnost sudjelovanja u psihologijskom istraživanju. Osim toga, učenici će imati priliku vidjeti Filozofski fakultet te postaviti pitanja predavačima."

Početkom postojanja psihologije smatra se Wundtovo osnivanje prvog psihologijskog laboratorija 1879.g. u Leipzigu. Wundt i njegovi učenici, kao i prethodnici poput Fechnera i von Helmholtza, potakli su da se znanstveno proučavanje ljudskog ponašanja i psihičkih procesa zasniva na eksperimentima i znanstvenim otkrićima. Hoćemo li nakon pet gubitaka na poker aparatu napokon šesti put zaraditi novac? Na koji način bacanje novčića ima veze s tim? Zašto pametni konj Hans zna zbrajati? O ovim i sličnim temama će u svom izlaganju o Ulozi znanstvenih otkrića u podučavanju metodologije i statistike govoriti doc. dr. sc. Jasmina Tomašić Humer. Zašto beba neće puzati preko umjetnog ponora, zašto su djeca egocentrična i zašto je većina trogodišnjaka uvjerena da se mačka može pretvoriti u psa te brojnim drugim otkrićima objasnit će Ivana Duvnjak, asistentica, u izlaganju na temu Otkrića u razvojnoj psihologiji. Doc. dr. sc. Ivana Marčinko će u svom izlaganju na temu Otkrivanje kliničke psihologije iznijeti spoznaje o tome što se dogodilo znanstvenicima nakon što su prestali simulirali simptome psihičkih bolesti po zatvaranju u psihijatrijske bolnice ili koliko dugo traje dan ljudima koji nemaju vanjske znakove proteka vremena, dok će doc. dr. sc. Daniela Šincek u izlaganju Socijalna psihologija otkriva prezentirati zašto će sramoćenje kao "ulaznica" u neku grupu izazvati kod novih sudionika pozitivnije vrednovanje te grupe i zašto ćemo u grupi ljudi prije prepoznati ljutu nego sretnu osobu.