Naslovna


Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Dobro došli na stranice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost!

 

 Voditelj Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Krešimir Šimić

Zamjenica voditelja Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Jadranka Mlikota

Koordinatorica za znanost: doc. dr. sc. Maja Glušac

ECTS koordinatorica (jednopredmetni studij): doc. dr. sc. Silvija Ćurak

ECTS koordinator (dvopredmetni studij): izv. prof. dr. sc. Jakov Sabljić

Prof. dr. sc. Milica Lukić i dr. sc. Vera Blažević Krezić - dobitnice ovogodišnje Državne nagrade za znanost (popularizacija i promidžba znanosti)

Datum objave: 25.09.2018.


Prof. dr. sc. Milica Lukić i dr. sc. Vera Blažević Krezić, članice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Osijeku, dobitnice su ovogodišnje Državne nagrade za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u kategoriji popularizacija i promidžba znanosti, koja se dodjeljuje za 2017. godinu.

U obrazloženju Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost, među ostalim, stoji kako se dobitnice "nagrađuju za projekt Glagopedija – virtualna glagoljska enciklopedija, koji je usklađen s projektom Glagoljaška večer(a) (Gastronomia Cyrillomethodianska). Dobitnice su osmislile mrežnu aplikaciju u koju je uvršteno 220 spomenika pisanih glagoljicom i 71 spomenik pisan hrvatskom ćirilicom od 9. do 21. stoljeća, čime su u golemom mrežnom prostoru novim naraštajima omogućile jednostavno približavanje baštinskih spomenika i kulture davnih vremena. Izvedbeni projekt Gastronomia Cyrillomethodianska višeslojno oblikuje kontekst jer integracijom interdisciplinarnih spoznaja, oživljavanjem svakidašnjice uz pomoć hrane i pića, glazbe i odjeće rekonstruira život izabranoga doba u cjelini. Oba projekta međusobno se prožimaju i sjajno predstavljaju novi život starih razdoblja hrvatske književnojezične povijesti."