Naslovna


Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Dobro došli na stranice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost!

 

 Voditelj Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Krešimir Šimić

Zamjenica voditelja Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Jadranka Mlikota

Koordinatorica za znanost: doc. dr. sc. Maja Glušac

ECTS koordinatorica (jednopredmetni studij): doc. dr. sc. Tina Varga Oswald

ECTS koordinator (dvopredmetni studij): doc. dr. sc. Jakov Sabljić

Terenska nastava u okviru kolegija Slavonski dijalekt

Datum objave: 16.04.2018.


Dana 5. travnja 2018. godine studenti treće godine preddiplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti, a u okviru kolegija Slavonski dijalekt, posjetili su Tolisu (Bosna i Hercegovina) u pratnji doc. dr. sc. Silvije Ćurak, nositeljice kolegija. Cilj je terenske nastave bio istražiti očuvanost šokačkoga govora u Tolisi koji pripada posavskom poddijalektu slavonskoga dijalekta.

Izvješće preuzeti ovdje.

Susret malenih i velikih slavonskih glagoljaša

Datum objave: 15.04.2018.


Dana 12. travnja 2018. studenti treće godine preddiplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti u pratnji profesorica dr. sc. Vere Blažević Krezić i doc. dr. sc. Silvije Ćurak, a u okviru izbornoga kolegija Filozofsko-simbolički ustroj glagoljskog pisma nositeljice prof. dr. sc. Milice Lukić, posjetili su Osnovnu školu Ljudevita Gaja u Osijeku (Područna škola Sarvaš). Pod geslom iz Petrisova zbornika „Jer, nam je biti meštrom i učiti i prosvećati plku tmu…“ održali su predavanje o hrvatskom glagoljaštvu učenicima 6. razreda.

Pri povratku u Osijek, studenti su posjetili Muzej Slavonije. Uz stručno vodstvo Jesenke Ricl, muzejske pedagoginje, vidjeli su dvije izložbe: Tvrđa u Osijeku te izložbu Prandau Normann, valpovački vlastelini.

Izvještaj preuzeti ovdje.

Terenska nastava iz Povijesti hrvatskog jezika 1

Datum objave: 12.04.2018.


Dana 10. travnja 2018. studenti prve godine preddiplomskoga studija Hrvatskoga jezika i književnosti i profesorica doc. dr. sc. Ana Mikić Čolić bili su na terenskoj nastavi iz kolegija Povijest hrvatskog jezika 1. Nastava je održana u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, u predivnom dvorcu iz 18. stoljeća.

Izvještaj s terenske nastave možete preuzeti ovdje.

 

 

Poziv studentima – upitnik Medicinskog fakulteta

Datum objave: 09.04.2018.


Katedra za javno zdravstvo osječkog Medicinskog fakulteta istražuje prehrambene navike studenata te se putem upitnika želi rasvijetliti određena pitanja u vezi korištenja energetskih napitaka u studentskoj populaciji.

Kolege s Medicinskog fakulteta pozivaju studente Filozofskog fakulteta da ispune spomenuti upitnik.

Upitnik je anoniman te se informacije prikupljaju isključivo u znanstveno-istraživačke svrhe. Upitnik će biti dostupan sljedeća dva tjedna, do 23. travnja, a nalazi se na slijedećoj poveznici: http://limesurvey.srce.hr/396548?newtest=Y&lang=hr

1. međunarodna studentska GREEN konferencija

Datum objave: 15.03.2018.


Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Međunarodnom federacijom za okoliš i zdravlje (IFEH) te mrežom institucija iz Hrvatske i inozemstva organizira 1. međunarodnu studentsku GREEN konferenciju koja će se povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti održati na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, 17. i 18. svibnja 2018.

Obavijest o konferenciji pogledati ovdje.

Natječaj za novi broj studentskog časopisa Jat

Datum objave: 28.02.2018.


Uredništvo časopisa Jat poziva sve studente na slanje svojih radova za objavu u časopisu studenata kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Detalje natječaja možete pogledati ovdje.

6. Hrvatski sintaktički dani

Datum objave: 04.07.2017.


Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organiziraju 6. Hrvatske sintaktičke dane koji će se održati od 17. do 19. svibnja 2018. godine u Osijeku. HSD je specijalizirani skup zamišljen kao mjesto susretanja, upoznavanja i razmjene iskustava hrvatskih i inozemnih sintaktičara. Svaki je skup posvećen jednomu užem tematskom području. Tema je šestoga skupa SINTAKSA ZAVISNOSLOŽENE REČENICE.

Prvu obavijest pročitati ovdje.