Naslovna


Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Dobro došli na stranice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost!

 

 Voditelj Odsjeka: doc. dr. sc. Krešimir Šimić

Zamjenica voditelja Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Jadranka Mlikota

Koordinatorica za znanost: doc. dr. sc. Maja Glušac

ECTS koordinatorica (jednopredmetni studij): doc. dr. sc. Tina Varga Oswald

ECTS koordinator (dvopredmetni studij): doc. dr. sc. Jakov Sabljić

Održana terenska nastava u okviru kolegija Pragmalingvistika

Datum objave: 18.11.2017.


Studenti jednopredmetnoga i dvopredmetnoga diplomskog studija hrvatskoga jezika i književnosti krenuli su 13. studenoga 2017. u Rijeku na dvodnevnu terensku nastavu u sklopu kolegija Pragmalingvistika. Glavni su cilj terenske nastave bila dva predavanje na riječkom Filozofskom fakultetu za studente obaju fakulteta: Presupozicije i implikature dr. sc. Nikoline Palašić te Jezik između redaka – o manipulaciji i mistifikaciji jezikom izv. prof. dr. sc. Branka Kune. Put ih ipak odveo na drugu adresu...o tome možete više pročitati u izvješću.

Održana terenska nastava u okviru kolegija Hrvatska dijalektologija i Kajkavsko narječje

Datum objave: 16.11.2017.


U okviru dvaju kolegija na trećoj godini preddiplomskoga studija Hrvatskoga jezika i književnosti ‒ obveznoga Hrvatska dijalektologija i izbornoga Kajkavsko narječje, čija je nositeljica prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, u trajnome zvanju ‒ studenti su 5. i 6. studenoga 2017. godine bili na terenskoj nastavi. Tom su prilikom posjetili ne samo ciljano odredište Sveti Križ Začretje nego i Krapinu i Trakošćan, sve u pratnji prof. dr. sc. Ljiljane Kolenić i Tene Babić Sesar, znanstvene novakinje ‒ asistentice. Izvješće pročitati i pogledati ovdje.

 

Prof. dr. sc. Goran Rem - dobitnik Povelje uspješnosti Srebrne svirale

Datum objave: 13.11.2017.


 

Redoviti pofesor u trajnom zvanju, Goran Rem, prema riječima Povjerenstva i programskog vijeća Povelje (medijski umjetnik Ivan Šeremet, predsjednik Povjerenstva Antun Bartek, književnoznanstvenik Tvrtko Vuković, članica Povjerenstva dr. sc. Jasna Ažman te dopredsjednik DHK Mirko Ćurić), dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za impresivan opus, kojega čine desetci međunarodnih i domaćih radova, knjiga i projekata odnosno umjetničko i znanstveno osvjetljavanje dosada neprepoznatih fenomena i postignuća. Iz Obrazloženja: -  Dodjelom Povelje uspješnosti Srebrne svirale jednom od najsvestranijih i najproduktivnijih hrvatskih umjetnika i znanstvenika – Goranu Remu, dostojno se kontinuira ugled nagrade koju su prije njega dobili Miroslav Slavko Mađer, Borben Vladović i Ivan Golub!

UDRUGA ALEPH – POZIV NOVIM ČLANOVIMA

Datum objave: 18.10.2017.


UDRUGA ALEPH – POZIV NOVIM ČLANOVIMA

 

Udruga studenata književnosti Aleph poziva sve studente zainteresirane za članstvo i sudjelovanje u radu Udruge da se jave na e-mail bece.barbara@gmail.com.

Udruga prvenstveno okuplja studente sa Odsjeka za engleski jezik i književnost, Odsjeka za hrvatski jezik i književnost te Odsjeka za njemački jezik i književnost, ali nije na njih ograničena i traži sve one koji vole književnost te i sami pišu.

U akademskoj godini 2016./2017. organizirali smo četiri večeri poezije i kratke priče koje su okupile veliku publiku te popriličan broj „čitača“ koji su s nama podijelili svoje umotvorine na engleskom, hrvatskom i njemačkom jeziku, a nisu bili samo studenti našeg fakulteta. Također, održali smo dva književna kviza u kojima su glavne nagrade bile, naravno, knjige, prvi književni simpozij na temu „Fenomen obitelji u književnosti 20. stoljeća“ na koji su nam, osim naših studenata, došli gosti iz Zagreba i Makedonije, a trenutno smo u završnoj fazi objavljivanja časopisa Aleph koji će sadržavati radove članova Udruge i drugih studenata fakulteta. U neformalnijem tonu, sudjelovali smo u organizaciji Božićnog partyja i Novovalne slušaonice na kojima smo zaboravili na obaveze i proslavili plodove svoga truda.

Većina članova nam je na završnim godinama studija, pa vas sve koji imate interes za aktivnosti kojima se Udruga bavi pozivamo da nam se pridružite da bismo „predali“ Udrugu mlađim generacijama i mirna srca napustili fakultet znajući da će se ljubitelji pisane riječi i dalje brinuti da se rad Udruge nastavi.

 

Barbara Bece,

privremeni izvršitelj dužnosti predsjednika Udruge Aleph

6. Hrvatski sintaktički dani

Datum objave: 04.07.2017.


Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organiziraju 6. Hrvatske sintaktičke dane koji će se održati od 17. do 19. svibnja 2018. godine u Osijeku. HSD je specijalizirani skup zamišljen kao mjesto susretanja, upoznavanja i razmjene iskustava hrvatskih i inozemnih sintaktičara. Svaki je skup posvećen jednomu užem tematskom području. Tema je šestoga skupa SINTAKSA ZAVISNOSLOŽENE REČENICE.

Prvu obavijest pročitati ovdje.