ESG Certifikat sustava osiguranja kvalitete u obrazovanju

Naslovna


Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Dobro došli na stranice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost!

 

 Voditelj Odsjeka: doc. dr. sc. Krešimir Šimić

Zamjenica voditelja Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Jadranka Mlikota

Koordinatorica za znanost: doc. dr. sc. Maja Glušac

ECTS koordinatorica (jednopredmetni studij): doc. dr. sc. Tina Varga Oswald

ECTS koordinator (dvopredmetni studij): doc. dr. sc. Jakov Sabljić

Javna obrana diplomskoga rada studentice Blaženke Katić

Datum objave: 21.04.2017.


Javna obrana diplomskoga rada Recepcija uprizorenja Krležinih drama na sceni osječkoga HNK u trećem i četvrtom desetljeću 20. stoljeća studentice Blaženke Katić održat će se 3. svibnja 2017. godine u 18.30 sati, kabinet 90.


Mentorica: doc. dr. sc. M. Liović

Pismeni ispit kod prof. dr. sc. Milice Lukić (utorak, 25. travnja u 9:45 sati)

Datum objave: 20.04.2017.


Poštovani studenti,

pismeni ispit iz kolegija Staroslavenski jezik 1, Staroslavenski jezik 2 i Staroslavenski jezik kod prof. dr. sc. Milice Lukić održat će se u učionici 84 u utorak 25. travnja 2017. u 9:45 sati.

 

prof. dr. sc. Milica Lukić

FESTIVAL ZNANOSTI 2017. (program)

Datum objave: 20.04.2017.


Program preuzeti ovdje.

ISPITNI ROK KOD PROF. DR. SC. LORETANE FARKAŠ

Datum objave: 20.04.2017.


Ispit iz kolegija Povijest hrvatskoga jezika održat će se u ponedjeljak 24. travnja 2017. godine u 10 sati u sobi 25.

1. studentski simpozij "Fenomen obitelji u književnosti 20. stoljeća" - drugi poziv na sudjelovanje

Datum objave: 18.04.2017.


Ovim Vas putem pozivamo na sudjelovanje na prvome u nizu studentskih simpozija o znanosti o književnosti, koji organizira Studentski književni klub Aleph s osječkoga Filozofskog fakulteta u suradnji s Odsjecima za engleski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost te njemački jezik i književnost. Ovogodišnja je tema simpozija Fenomen obitelji u književnosti 20. stoljeća. Simpozij će se održati 1. i 2. lipnja 2017. godine na Filozofskome fakultetu Osijek.

Poziv na hrvatskome jeziku preuzeti ovdje.

Poziv na engleskome jeziku preuzeti ovdje.

Natječaj za dodjelu financijskih potpora za Erasmus+ mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja

Datum objave: 06.04.2017.


Sveučilište u Osijeku objavljuje natječaj za dodjelu financijskih potpora za Erasmus+ mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja koje će se realizirati od 01. lipnja 2017. do 30. rujna 2018.

Rok za prijave je 28. travnja 2017.

Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Sveučilišta. Za više informacija pogledati ovdje.

Festival jezika GISKO 2017. - Uz Međunarodni dan materinskoga jezika održano predavanje (i radionica) "Šokački naš svagdašnji"

Datum objave: 24.02.2017.


Festival jezika GISKO 2017.

Uz Međunarodni dan materinskoga jezika

Šokački naš svagdašnji

 

doc. dr. sc. Silvija Ćurak i Tena Babić Sesar, znanstvena novakinja – asistentica

 

U Studijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek doc. dr. sc. Silvija Ćurak i Tena Babić Sesar, znanstvena novakinja – asistentica, održale su u srijedu 22. veljače 2017. godine predavanje naslovljeno Šokački naš svagdašnji. Susret s osječkim srednjoškolcima i svima zainteresiranima organiziran je u suradnji Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju pri Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Osijeku, Odjela za hrvatski jezik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku te Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek povodom Međunarodnoga dana materinskoga jezika koji se obilježava 21. veljače te u sklopu Festivala jezika koji priređuje GISKO. Inače, 22. veljače obilježavaju se i dvije obljetnice koje su od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu – obljetnica hrvatskoga prvotiska jer je toga dana 1483. godine dovršen tisak prve hrvatske tiskane knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora, te dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Predavanje je posvećeno slavonskom dijalektu koji se u narodu naziva šokački govor i koji je mnogim govornicima u Slavoniji, jer se ondje njime govori u najvećoj mjeri, i danas materinski jezik. Odlike se toga dijalekta još uvijek dobro čuvaju u brojnim govorima (primjerice zavinuti naglasak, različiti odrazi jata, posebnosti u sklonidbi i konjugaciji, kao i mnoge sintaktičke i leksičke značajke), a njegove jezične posebnosti, osobito frazeologija, svjedoče kreativnost, inovativnost i slikovitost Šokaca – govornika slavonskoga dijalekta. Upravo je zbog toga središnji dio predavanja usmjeren na važnost očuvanja toga idioma kroz osvješćivanje njegova bogatstva. Predavačice su pojasnile gdje se sve govori slavonskim dijalektom, koji su još njegovi nazivi (hrvatski staroštokavski govor, staroštokavski šćakavski govor), istaknule su najznačajnije jezične odlike toga dijalekta koji pripada štokavskom narječju te naglasile sveze jezika i kulture. U Šokaca starinaca kulturno je bogatstvo neizmjerno, što se očituje u glazbenom i književnom stvaralaštvu, običajima, odijevanju i sl., a identitetska je odrednica upravo i sam govor. Analizirajući zajedno odabrane frazeme slavonskoga dijalekta koji kao trajna uspomena na predavanje ostaju otisnuti na posebno za tu priliku priređenim straničnicima, publika i predavačice ne samo da su se od srca nasmijali oduševljeni šokačkim jezičnim kreacijama nego su i osvijestili inovativnost, slikovitost, originalnost i poetičnost frazeologije slavonskoga dijalekta pritom naučivši, među ostalim, kakva je to masna kuća, tko je zapišani očiju, tko kisel, zašto je važno znati metnit na vatru te kako se ore nad njekim.

Galeriju fotografija pogledati ovdje.

 

Održano predstavljanje knjige "Divanimo, dakle postojimo" u Dubrovniku (Čitaonica Narodne knjižnice Grad, 21. veljače 2017.)

Datum objave: 24.02.2017.


U povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika koji se obilježava 21. veljače 2017. Dubrovačke su knjižnice, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku i Ogrankom Matice hrvatske u Osijeku (Odjel za hrvatski jezik), organizirale predavanje i predstavljanje knjige "Divanimo, dakle postojimo" (Matica hrvatska – Ogranak Osijek, 2014.) dviju autorica – prof. dr. sc. Milice Lukić i Vere Blažević Krezić. Riječ je o znanstvenoj zbirci koja donosi 11 književnojezičnih i jezičnopovijesnih studija sadržajem usmjerenih na jezičnu, književnu i glagoljašku Slavoniju nekada i danas. U dvije protočnom temom – jezikom/govorom – povezane cjeline svoje su mjesto, uz mjesne govore slavonskoga dijalekta (tzv. zavičajni idiom autorica knjige), pronašli stupovi slavonske književnosti – Matija Antun Relković i Joza Ivakić, mali i (ne)zaboravljeni pisci slavonski poput Josipa Lovretića i Mare Švel Gamiršek te slavonski glagoljaši – gagulani – koji u tisućgodišnjemu kontinuitetu, od 19. stoljeća osnaženi zaštitom biskupa J. J. Strossmayera, velikoga ćirilometodijanca, oplemenjuju materijalnu i duhovnu kulturu Slavonaca i oblikuju slavonski identitet.
Predstavljanje knjige nagrađene Poveljom uspješnosti (Dani Josipa i Ivana Kozarca, Vinkovci, 2014.) i Zlatnom poveljom Matice hrvatske (Sinj, 2016.) zadržalo je, sukladno s temom, formu divana/razgovora/glagoljanja između dviju autorica i publike. U tome "razgovoru s povodom" prof. dr. sc. Milica Lukić prodivanila je o odnosu hrvatskoga standardnog jezika i organskih idioma, ponajprije mjesnih govora slavonskoga dijalekta, o mjestu i ulozi hrvatske dijalektne književnosti i marginaliziranju slavonskoga glagoljaštva u čiji se sadržaj, s punim pravom, mogu upisati dubrovački i dalmatinski, hrvatskoćirilički i glagoljički, prinosi.
Po završetku predavanja i predstavljanja knjige "Divanimo, dakle postojimo" okupljeni su odgovarali na unaprijed osmišljena pitanja u okviru kviza znanja kojima su predavačice dodatno osvijetlile i u dugoročno pamćenje publike upisale važne teme večerašnjega razgovora. Najuspješniji kandidati osvojili su primjerke knjige i/ili licitarska srca iz osječke obrtničke radionice "Blažeković" (medičar i voskar).
Vedran Levi autor je umjetničkih fotografija kojima je zabilježena atmosfera predavanja/predstavljanja. Galeriju pogledati ovdje.