Naslovna


Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Dobro došli na stranice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost!

 

 Voditelj Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Krešimir Šimić

Zamjenica voditelja Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Jadranka Mlikota

Koordinatorica za znanost: doc. dr. sc. Maja Glušac

ECTS koordinatorica (jednopredmetni studij): doc. dr. sc. Tina Varga Oswald

ECTS koordinator (dvopredmetni studij): doc. dr. sc. Jakov Sabljić

1. međunarodna studentska GREEN konferencija

Datum objave: 15.03.2018.


Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Međunarodnom federacijom za okoliš i zdravlje (IFEH) te mrežom institucija iz Hrvatske i inozemstva organizira 1. međunarodnu studentsku GREEN konferenciju koja će se povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti održati na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, 17. i 18. svibnja 2018.

Obavijest o konferenciji pogledati ovdje.

Susret studenata glagoljaša s osječkom znanstvenicom i književnicom Jasnom Horvat

Datum objave: 13.03.2018.


Studenti prve godine Jednopredmetnoga preddiplomskoga studija hrvatskoga jezika i književnosti s prof. dr. sc. Milicom Lukić na satima su redovne nastave predavanja iz kolegija Staroslavenski jezik 1 i 2 analizirali staroslavenskim, latinskim i grčkim jezikom pisane izvore za proučavanje života i djel(ovanj)a „slavenskih prvoučitelja” – Svete Braće Konstantina Ćirila i Metod(ij)a. Nakon što su se upoznali sa složenim povijesnim i filološkim sadržajima, crpljenima iz Žitja Konstantina Ćirila i Žitja Metodova, Italske legende i Traktata Crnorisca Hrabra, kao i iz suvremenih staroslavenskih i hrvatskostaroslavenskih udžbenika, studenti su ih nastojali prepoznavati i tumačiti kao čvrsto znanstveno i faktografsko uporište romana Az (2009), postmodernističkoga povijesnoga romana i umjetničke cjeline sazdane od glagoljicom i glagoljaštvom inspiriranih sastavnica, počevši s temom i protočnim motivima, „jezicima i pismima” književnoga djela, a napose njegovom strukturom (arhitekturom) koja se obilato služi „ograničenjima” glagoljske azbuke kao pismovnoga sustava. Studenti su za gošću književnicu i profesorice Lukić i Blažević Krezić pripremili brojna pitanja koja su potaknula plodan razgovor o glagoljici i novome životu glagoljske baštine u 21. stoljeću, hrvatskome identitetu, ograničenjima znanosti i prinosima umjetnosti i duhovnosti, potom o ulozi književnosti, kulture i baštine u suvremenosti, kao i o figuri autora, mreži odnosa koju izgrađuje s čitateljima i, uopće, procesu rađanja književnoga djela.

Zahvaljujemo profesorici i književnici Jasni Horvat na susretu smisla, ugode, učenja i preobrazbe. Umjesto pozdrava okupljamo rečenice Aza… poklonjene Sv. Konstantinu Ćirilu… uvezane u desetice carice Teodore:

Pismo si počeo oblikom križa, glasom „A”, simbolom čovjeka i kršćanina. S devet prvih slova poručio si da je dobro časno živjeti na zemlji. Tvoji su znakovi slova. Tvoja su slova brojevi. Tvoja su slova i simboli. Simbolima si povezao dva svijeta, vidljivi i nevidljivi.

Tvoja su slova i ptice. Ulovljene tvojom mrežom, odmetnute su od svojih letova… Njihova krila, naše je zapisano govorenje. Slijetanje i uzlijetanje odvija se po pravilima. Pravila zoveš gramatikom, a ona je ništa drugo do geometrija. (Horvat, 2009: 128)

Natječaj za novi broj studentskog časopisa Jat

Datum objave: 28.02.2018.


Uredništvo časopisa Jat poziva sve studente na slanje svojih radova za objavu u časopisu studenata kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Detalje natječaja možete pogledati ovdje.

Na Fakultetu održano snimanje radijske emisije "Jezik i predrasude"

Datum objave: 23.02.2018.


22. veljače 2018. na Fakultetu je održano snimanje radijske emisije „Jezik i predrasude“ urednice Irene Plejić Premec. Riječ je o emisiji u kojoj hrvatski lingvisti analiziraju našu jezičnu svakodnevicu, otkrivaju zanimljivosti o živim i nestalim jezicima i kulturama, istražuju zamršene odnose između jezika i misli, spola, politike, medija, pa čak i zločina, a emitira se utorkom na 1. programu Hrvatskoga radija.

Tema je snimljene emisije zbornik studentskih radova iz kolegija Pragmalingvistika „Jezik između redaka“ glavnoga urednika izv. prof. dr. sc. Branka Kune.

Na snimanju su sudjelovali autori radova objavljenih u zborniku ‒ Katarina Dominković, Anita Pavlović i Luka Barišić ‒ koji su predstavili svoje radove te recenzentice zbornika izv. prof. dr. sc. Tanja Gradečak-Erdeljić i doc. dr. sc. Ana Mikić Čolić. Urednica emisije gospođa Irena Plejić Premec nije krila oduševljenje Zbornikom koji je u cijelosti rezultat rada studenata, od autorstva radova, uredništva, grafičkog oblikovanja do lekture, korekture i prijevoda sažetaka te općenito načinom rada sa studentima na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

U iščekivanju datuma emitiranja snimljene emisije, u nastavku donosimo nekoliko fotografija s današnjeg snimanja koje je proteklo u ugodnom razgovoru i dogovaranju buduće suradnje između Odsjeka za hrvatski jezik i književnost te Obrazovnoga programa Hrvatskoga radija.

 

 

 

Studentska lingvistička konferencija Stulikon 2018

Datum objave: 19.02.2018.


Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 10. do 12. svibnja 2018. godine održat će se sedma Studentska lingvistička konferencija – Stulikon koju organizira Klub studenata lingvistike Asterisk.

Cilj je Stulikona povezivanje studenata jezika i jezikoslovlja u našoj regiji, a time i uspostavljanje međunarodnog studentskog prostora koji omogućava djelovanje izvan vlastitih fakulteta, sveučilišta i država. Poziv na sudjelovanje namijenjen je svim studentima koji se bave jezikom u okviru raznih znanstvenih disciplina.

Rok za prijavu radova je 15. travnja 2018.

Više informacija možete dobiti na Facebook stranici Studentska lingvistička konferencija – Stulikon 2018, Zagreb i ovdje.

6. Hrvatski sintaktički dani

Datum objave: 04.07.2017.


Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organiziraju 6. Hrvatske sintaktičke dane koji će se održati od 17. do 19. svibnja 2018. godine u Osijeku. HSD je specijalizirani skup zamišljen kao mjesto susretanja, upoznavanja i razmjene iskustava hrvatskih i inozemnih sintaktičara. Svaki je skup posvećen jednomu užem tematskom području. Tema je šestoga skupa SINTAKSA ZAVISNOSLOŽENE REČENICE.

Prvu obavijest pročitati ovdje.