Bobcatsss


Odsjek za informacijske znanosti

BOBCATSSS

BOBCATSSS je godišnji simpozij koji organiziraju studenti s više sveučilišta u Europi. Održava se pod pokroviteljstvom EUCLID-a (European Association for Library and Information Education and Research) i bavi se temama iz knjižnične i informacijske znanosti. Simpozijem svake godine upravljaju studenti iz istočnih i zapadnih europskih sveučilišta, kojima je zajedničko obrazovanje na području knjižnične i informacijske znanosti. Ciljne skupine konferencije BOBCATSSS su informacijski stručnjaci, studenti, profesori s područja obrazovanja i istraživanja knjižnične i informacijske znanosti te djelatnici knjižnica i informacijskih odjela.

Naziv BOBCATSSS je akronim koji opisuje mrežu sveučilišta, a odnosi se na prva slova gradova sveučilišta koja su 1993. godine inicirala prvi BOBCATSSS simpozij: Budimpešta, Oslo, Barcelona, Kopenhagen, Amsterdam, Tampere, Stuttgart, Szombathely i Sheffield. Posljednjih se godina pridružuju gradovi Borås, Riga, Kharkiv, Moskva, Tallinn, Toru, Varšava, Sofija, Ljubljana i Krakov.

Konferencija je jedinstvena po tome što timovi studenata, pod nadzorom profesora, planiraju i realiziraju sadržaj i upravljanje simpozija. Studenti su odgovorni za svaki aspekt uređenja konferencije, od marketinga i financiranja do logistike i upravljanja sažetcima i posterima.

Od 1993. do 1998. godine konferencija se održavala u Budimpešti (Mađarska). Godine 1994. tema konferencije bila je The future of librarianship. Godine 1995. na konferenciji se raspravljalo o temi Marketing and development of new information products and services in Europe. Godine 1996. konferencija je bila posvećena temi Quality of information services. Tema BOBCATSSS-a 1997. godine bila je New book economy, a 1998. godine Shaping the knowledge society. BOBCATSSS je 1999. godine održan u Bratislavi (Slovačka) na temu Learning society – learning organisation – lifelong learning. Godine 2000. konferencija je održana u Krakovu (Poljska), a tema je bila Intellectual property versus the right to knowledge? Konferencija je 2001. godine održana u Vilnijusu (Litva) s temom Knowledge, information and democracy in the open society: the role of the library and information sector. Godine 2002. simpozij je održan u Portorožu (Slovenija) s temom Hum@n beings and information specialists: future skills, qualifications, positioning. BOBCATSSS se 2003. godine održao u Torunu (Poljska) te je bio posvećen temi Information policy and the European union. Godine 2004. konferencija je održana u Rigi (Latvija), a raspravljalo se o temi Library and information in multicultural societies. Iduće godine (2005.) simpozij je održan u Budimpešti (Mađarska) na temu Librarianship in the information age. Konferencija koja je održana 2006. godine u Tallinnu (Estonija) bavila se temom Information, innovation, responsibility: information professional in the network society. Simpozij koji je održan 2007. godine u Pragu (Češka) bio je posvećen temi Marketing of information services. Tema BOBCATSSS-a koji je održan 2008. godine u Zadru (Hrvatska) bila je Providing access to information for everyone. Na konferenciji koja je održana 2009. godine u Portu (Portugal) raspravljalo se o temi Challenges for the new information professional. Godine 2010. konferencija je održana u Parmi (Italija), a tema je bila Bridging the digital divide: libraries providing access for all? Konferencija BOBCATSSS 2011. godine održana je u gradiću Szombathely (Mađarska) te je bila posvećena temi Finding new ways of library use. BOBCATSSS 2012. godine održan je u Amsterdamu (Nizozemska), a glavna tema bila je Information in E-motion s pripadajućim podtemama E-media in motion, My information, Organisations 2.0 i Access to public information. Na konferenciji koja je održana u Ankari (Turska) 2013. godine raspravljalo se o temi From collections to connections: turning libraries “inside-out”. BOBCATSSS je 2014. godine održan u Barceloni (Španjolska), a tema je bila Library (r)evolution: promoting sustainable information practices. Konferencija koja je održana 2015. godine u Brnu (Češka) bavila se temom Design, innovation, participation.