Naslovna


Katedra za mađarski jezik i književnost

Međunarodna znanstvena i stručna konferencija KOMUNIKACIJA I JEZIK 2. – Manjine kako ih vidimo i čujemo

Datum objave: 19.11.2018.


 

Institut za jezik Glotta (HR), Katedra za mađarski jezik i književnost – Osijek (HR), Mađarska jezikoslovna istraživačka mreža Termini (HU) i Institut za jezik Imre Samu (AU) s poštovanjem Vas poziva na međunarodnu znanstvenu i stručnu konferenciju pod nazivom KOMUNIKACIJA I JEZIK 2. – Manjine kako ih vidimo i čujemo

Vrijeme održavanja konferencije: 22. – 23. studenoga 2018.

Mjesto održavanja konferencije: Svečana dvorana Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josip Jurja Strossmayera u Osijeku

Program i plakat konferencije se nalazi u prilogu:

KJ2.pdf

konferencija_poster.pdf

Izvanredni sat književnosti s Ferencom Kontrom

Datum objave: 15.11.2018.


 

Ugledni i nagrađivani mađarski književnik Ferenc Kontra gostovat će na Filozofskom Fakultetu u Osijeku 26. studenoga 2018. u sklopu Izvanrednog sata književnosti u prostoriji 32 s početkom u 13:15 sati. Na susretu pisca i studenata Katedre mađarskog jezika i književnosti obradit će se novela „Vedran legyőzi a szörnyet” na mađarskom jeziku i u prijevodu na hrvatski jezik objavljenom u časopisu „Republika“, te će se raspravljat o književnom prevođenju općenito. Susret je organiziran kao dio „Programa gostujućih profesora za mađarsku kulturu“ u financiranju Instituta Balassi Ministarstva vanjskih poslova i vanjske trgovine Vlade Mađarske.

Ferenc Kontra rođen je 1958. godine u Dražu. Njegovo bogato prozno stvaralaštvo tematizira rodni kraj, Baranju, kroz pitanja identiteta, povijesti i kulture. Urednik je prve i zasad jedine antologije mađarske književnosti u Hrvatskoj. Njegova djela prevedena su na njemački, engleski, francuski, bugarski, rumunjski, hrvatski i srpski jezik. Dobitnik je niza uglednih književnih nagrada, među ostalim i nagrada „Márai Sándor“ i nagrada „József Attila“, a ove godine je primio nagradu Saveza mađarskih pisaca „Arany János”.

POZIV ZA KANDIDIRANJE STUDENATA ZA POHVALU ZA IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Datum objave: 13.11.2018.


Svake se godine troje studenata pohvaljuje za izvannastavne aktivnosti kojima su pridonijeli ugledu Fakulteta (međunarodna natjecanja, izlaganja na znanstvenim skupovima, radovi u časopisima, umjetničke ili športske skupine, rad u studentskim udrugama i slično).

Predloženici za pohvalu moraju imati prosjek ocjena svih položenih ispita veći od 3,500.

Pohvala se sastoji od pisane plakete.

Pohvala za izvannastavne aktivnosti studentu se može dodijeliti jednom tijekom studija.

Odluku o pohvali za izvannastavne aktivnosti donosi Fakultetsko vijeće na prijedlog Povjerenstva za dodjelu nagrada i pohvala studentima.

 

Kandidati trebaju priložiti:

- popunjen PRIJAVNI OBRAZAC kandidature za pohvalu za izvannastavne aktivnosti

- životopis opsega do jedne kartice teksta (1800 znakova s prazninama) s podatcima o školovanju i kraćim opisom izvannastavnih aktivnosti i interesa

- dokumentaciju koja dokazuje nabrojene izvannastavne aktivnosti i interese (npr. potvrde, diplome, certifikate, uvjerenja, preslike radova i sl.).

Prijave se primaju do 7. 12. 2018. i dostavljaju u Ured prodekana (naznačiti: „za Povjerenstvo za dodjelu nagrada i pohvala studentima“).

Naknadno pristigle prijave i prijave bez potpune dokumentacije neće se razmatrati.

LJETNA ŠKOLA U BUDIMPEŠTI 2018.

Datum objave: 23.09.2018.


Ljetna škola u Budimpešti u organizaciji mađarskog Sveučilišta Eötvös Loránd ove je godine započela 30. srpnja. Jedna od sudionika ovog velikog međunarodnog projekta bila sam i ja. Pozdravljeni svečanom dobrodošlicom, nakon testa provjere znanja jezika smješteni smo u odgovarajuće grupe. Moju jezičnu grupu činilo je desetak pozitivnih i entuzijastičnih ljudi iz različitih dijelova svijeta, iz Kine, Francuske, SAD-a, Austrije, Rusije, Južne Koreje, Engleske, Izrela, Češke. Sljedeća četiri tjedna intenzivno se učio mađarski jezik. Osim učenja, organizatori su svim polaznicima ljetne škole omogućili i zanimljive aktivnosti poput besplatng tečaja mađarskih nacionalnih plesova, posjeta muzejima, povijesnim spomenicima, najvećoj knjižnici u Budimpešti, a svaki vikend organizirani su izleti izvan Budimpešte. Jedan od meni najljepših bio je izlet u Balaton. U četiri tjedna upoznala sam mnogo divnih i različitih ljudi, okusila mnogo mađarskih gastronomskih specijaliteta i upoznavala predivnu Budimpeštu. Bilo je lijepo biti hrvatski student u ljetnoj školi u Budimpešti. Neizmjerno sam zahvalna profesorici Beatrix Oszkó i profesorici Ani Lehocki-Samardžić što su mi omogućile sudjelovanje u ljetnoj školi u Budimpešti. Veliko Hvala profesorici Beatrix Oszkó koja mi je pružila veliku pomoć i potporu tijekom boravka u Budimpešti.

Ana Majić-Mazul

Aleja slikovnica-bajkovito interaktivno druženje

Datum objave: 21.08.2018.


Iz pera naše bivše studentice Matee Čubelić

 

Prošle nedjelje, 12. kolovoza, stanovnici Suhopolja imali su priliku posjetiti prvu radionicu Aleja slikovnica-bajkovito interaktivno druženje u okviru istoimenog događaja koji već tradicionalno organizira Kulturna Udruga KReativa Edukativa, Aktiva KrEda pod sponzorstvom Školske knjige, ove godine uz suradnju Sanele Petrić, nastavnice hrvatskog jezika i povijesti, i moja malenkosti. Djeca su tako  imala priliku i čuti ponovno sadržaj bajke Crvenkapica,  provjeriti svoje znanje u kvizu o bajkama, nacrtati sebe kao jednog od lika iz bajki u ogledalu Sneguljičine maćehe te tražiti skriveno bajkovito blago. Budući da sam po zvanju magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i mađarskog jezika i književnosti uvijek nastojim, kad god je to moguće ili na bilo koji način, približiti mađarski jezik hrvatskom jeziku ili obratno. U nastojanju da dočaram, na prvi pogled, nepremostivu razliku između hrvatskog i mađarskog jezika, prevela sam jednu divnu, suvremenu bajku Pöszméte, a könyvtündér ili Pöszméte knjižna vila autorice Gabriele Dobsai, profesorice na mađarskoj katedri osječkog filozofskog fakulteta, koja govori o najvećem problemu današnjice, a to je upravo nečitanje i zanemarivanje bogatstva vokabulara koji se krije u svim tim milijunskim rečenicama knjiga koje napušteno i zanemareno čekaju na nas, našu djecu, naše unuke u lokalnoj knjižnici.

Matea Čubelić

Naši ponosi

Datum objave: 09.02.2018.


I ove godine je naših troje studenata pohvaljeno za uspješnost u studiranju u akademskoj godini 2016./17. Ponosni smo na Vas Sonja Đelatović, Ivana Hodak i Ivan Mikulić!

Ljetna škola u Debrecenu

Datum objave: 21.12.2017.


Kedves Hallgatók!


Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Debreceni Nyári Egyetem 2018. évi
kurzusairól szóló információk már megtalálhatók a honlapunkon: [
http://nyariegyetem.hu/kurzusaink.php |
http://nyariegyetem.hu/kurzusaink.php ]

Reméljük, hogy hamarosan újra találkozunk Magyarországon!

Üdvözlettel:

a Debreceni Nyári Egyetem munkatársai

 

Dear Friends,


We are pleased to announce that the information package on our courses
offered in 2018 is posted at our website:

http://nyariegyetem.hu/kurzusaink.php |
http://nyariegyetem.hu/kurzusaink.php ]

We hope to see you again soon in Hungary!

Best regards,

Staff of Debrecen Summer School

https://www.facebook.com/nyariegyetem/ |
https://www.facebook.com/nyariegyetem/ ]