MJESEC HRVATSKE KNJIGE NA FFOS-u


Glagoljica za početnike od srednjega vijeka do danas

ili

Kako „nabubati“ glagoljicu?

 

Dan poslije svečanoga zagrebačkog otvaranja jednomjesečne nacionalne manifestacije koja se zove MJESEC HRVATSKE KNJIGE (15. listopada 2018.), a ove je godine posvećen(a) glagoljici – hrvatskomu baštinskom pismu, profesorica Milica Lukić i Vera Blažević Krezić na Filozofskome fakultetu u Osijeku održat će popularno predavanje o (hrvatskoj) glagoljici i glagoljskim početnicama. Služeći se čudima moderne tehnologije – primjerice slikokazom, audiovizualnim zapisima i informativnim letcima – sudionike aktivnosti nastojat će uvesti u svijet srednjovjekovnih slavenskih analfabeta oslikavajući društvenu i kulturnu klimu unutar koje se – tijekom ranoga i razvijenoga srednjeg vijeka, kao i u prvim stoljećima novoga vijeka – uspostavlja i širi slavenska (napose hrvatska) glagoljska pismenost.

Nadalje, predavačice će vas upoznati s mnemotehničkim postupcima i pomagalima kojima su se naši preci majstorski služili nastojeći nabubetati glagoljicu. Budući da su ih sakrila imena glagoljskih slova, odnosno požutjeli listovi naših najstarijih glagoljskih i ćirilskih početnica, primjerice one iz 1527., 1530. ili 1561. godine, žive i dandanas pa su – kao sredstva za ukorjenjivanje i širenje pismenosti, ali i kršćanske duhovnosti – podložna različitim (re)interpretacijama u suvremenosti.

Ako su pismena glagoljske azbuke položena u temelje hrvatskoga kulturnog identiteta i ako su – a jesu – i danas u stanju odgovoriti na pitanje TKO SAM JA i KOJIM SAM DOBROM POSLAN NA ZEMLJU – valjalo bi se s njima upoznati na način naših starih kako bismo, otkrivajući svoje književno-jezične i kulturne temelje, naučili aktivno promišljati o njihovoj nadgradnji. Pokazat ćemo kako se za nju – tu aktivnu nadgradnju – zalaže suradnja velikih i malenih glagoljaša unutar našega obrazovnog sustava. Njome vođeni, otkrivamo primjerice što postižemo godišnjim glagoljaškim plebejskim igrama i večerama, komu služe modne glagoljske revije, cvjetna slova ili slova od brusnoga papira, odnosno kako se s hrvatskom glagoljskom baštinom možete susretati u virtualnoj stvarnosti.

Naposljetku, suradnja s djelatnicama knjižnice Filozofskoga fakulteta u Osijeku pružila nam je priliku da rečeno, demonstrirano i zaključeno potkrijepimo ukoričenim primjerima – izložbom starih i rijetkih glagoljskih i ćirilskih knjiga, odnosno njihovih pretisaka i sekundarne literature koja izrasta na njihovim temeljima. Ta će jezična, književna i kulturna dobra naš Fakultet krasiti tijekom čitava Mjeseca hrvatske knjige i k tomu će, kao ponovno oživljena baština, glagoljicu zazibati u majčinu naručju panonsko-slavonskoga prostora.

 

Budite dijelom naše edukativne glagoljske pustolovine!

Dođite na predavanje koje će se održati na drugome katu

Filozofskoga fakulteta u Osijeku u utorak 16. listopada 2018. u 18 sati.

 

Vaši slavonski glagoljaši