Arhiva za ‘Predavanja, radionice i stručna usavršavanja’ Kategoriju

Dr. sc. Dunja Holcer, predsjednica HKD-a, održala predavanje o važnosti profesionalnog umrežavanja studentima preddiplomskog i diplomskog studija Informatologije

Dana 18. 12. 2017. na Odsjeku za informacijske znanosti boravila je Predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD) dr. sc. Dunja Holcer koja je studentima 1. godine preddiplomskog studija Informatologije, u okviru kolegija “Teorija i praksa informacijskih djelatnosti”, održala predavanje o važnosti profesionalnog umrežavanja. Pri tome se posebno osvrnula na aktivnosti HKD-a (znanstvene i stručne projekte, međunarodno djelovanje, izdavačku djelatnost, ulogu u razvoju nacionalne politike i zakonodavstva koje se odnosi na knjižnice i informacijske stručnjake itd.) i prednosti članstva u tom udruženju. Istog je dana Dunja Holcer, na poziv Kluba Libros održala predavanje i za studente diplomskog studija Informatologije.

 

Predavanje studentice 2. godine diplomskog studija u okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti

Dana 11. 12. 2017. u okviru kolegija “Teorija i praksa informacijskih djelatnosti” predavanje je održala Mateja Paradžik, studentica 2. godine diplomskog studija Informatologija i Informacijska tehnologija. Kolegica Paradžik predstavila je studentima 1. godine preddiplomskog studija Informatologije svoj završni rad na temu statusa i percepcije knjižničara u društvu.

 

Studenti 1. godine preddiplomskog studija posjetili Državni arhiv u Osijeku

 

U okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti 29. studenoga 2017. godine studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su Državni arhiv u Osijeku. Arhivist Danijel Jelaš upoznao je studente s poviješću i poslovanjem Arhiva, vrstama arhivskog gradiva, obavijesnim pomagalima, odjelima, uslugama itd.

Gostujuće predavanje “Adaptirane knjižnične zgrade”

Dana 22. 11. 2017. u okviru izbornog kolegija “Arhitektura baštinskih ustanova” predavanje je održala Sabina Vidanec, naša diplomandica koja trenutno u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku prolazi stručno osposobljavanje. Kolegica Vidanec upoznala je studente 2. godine diplomskog studija Informatologije s obilježjima adaptiranih knjižničnih zgrada te izazovima s kojima se nose ustanove koje su smještene u zgradama i prostorima koji nisu namjenski građeni za knjižničnu djelatnost.

Kolegica Vidanec, koja je ovu temu izvrsno obradila na svom diplomskom radu (u sklopu kojega je posjetila sve narodne knjižnice u Osječko-baranjskoj županiji te analizirala njihove prostorne karakteristike) objavila je nedavno i znanstveni rad u kojem je objavila spoznaje prikupljene u spomenutom diplomskom istraživanju. Budući da kolegice u okviru kolegija “Arhitektura baštinskih ustanova” provode manje istraživački projekt čiji je cilj analizirati prostorna obilježja središnje knjižnice i svih ogranaka GISKO-a, posebice u odnosu na njihovu funkcionalnost i fizičku dostupnost, nakon izlaganja je uslijedila i rasprava u kojoj su studentice dobile korisne savjete i informacije.

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala u Erasmus+ programu mobilnosti nastavnog osoblja na Humboldt Universität zu Berlin

 

 

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala je u Erasmus+ programu mobilnosti nastavnog osoblja na Humboldt Universität zu Berlin u Njemačkoj u rujnu 2017. godine u vidu stručnog usavršavanja kroz intenzivni program u sklopu European Summer School for Scientometrics u zajedničkoj organizaciji četiri sveučilišta: Humboldt Universität zu Berlin u Njemačkoj, Universität Wien u Austriji, Universidad de Granada u Španjolskoj i Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji.

European Summer School on Information Science 2017 (28. kolovoz– 01. rujan 2017., Katlenburg, Njemačka)

U razdoblju od 28. kolovoza do 1. rujna 2017. održana je Prva europska ljetna škola informacijskih znanosti organizirana u okviru Erasmus+ projekta EINFOSE. Ljetna škola, čiji je cilj bio nadograditi znanja iz područja informacijskih znanosti, pokrivala je četiri područja informacijskih i komunikacijskih znanosti (znanstveno-istraživački rad, pretraživanje i pronalaženje informacija, vrednovanje informacijskih usluga i odabrana poglavlja iz informacijskih znanosti).  Sudjelovalo je 24 sudionika iz 12 zemalja Europe i Azije. Sa Sveučilišta u Osijeku na Ljetnoj su školi kao polaznice sudjelovale Ivona Grgić (Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet) i  Vanessa Požežanac (Odsjek za germanistiku, Filozofski fakultet).  Među brojnim stranim predavačima, kao što su Thomas Mandl (Sveučilište Hildesheim, Njemačka), Maja Žumer i Polona Vilar (Sveučilište u Ljubljani, Slovenija), Vittore Casarosa (Sveučilište u Pisi, Italija), Elena Maceviciute (Sveučilište u Borosu), bili su i profesori našeg Odsjeka – prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, koje su održale predavanja i radionice iz područja vrednovanja informacijskih usluga, odnosno iz područja važnosti i društvene uloge knjižničarske profesije danas. Sljedeća ljetna škola održat će se u srpnju 2018. godine u Grazu, Austrija.

Dr. sc. Darko Lacović sudjelovao na usavršavanju u okviru programa Erasmus+

 

U okviru programa Erasmus+ dr. sc. Darko Lacović sudjelovao je na tečaju pod nazivom „Activate your English for Teaching“ koji je održan od 24. srpnja do 4. kolovoza 2017. godine u Dublinu (Irska). U okviru ovog programa polaznici (nastavnici u školama i na fakultetima) unaprjeđuju svoja znanja engleskog jezika u različitim kontekstima kroz brojne zadatke, grupne radove, diskusije, obilaske kulturnih institucija (knjižnice, muzeje, galerije) i na taj način dobivaju saznanja o irskoj kulturi, glazbi, književnosti, sportu i sl. Nakon uspješno završenog tečaja stječe se certifikat i jedinstveno multikulturalno iskustvo.

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković sudjelovale na radionici projekta EINFOSE u Barceloni

U okviru projekta EINFOSE (European Information Science Education) prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković i prof dr. sc. Kornelija Petr Balog su 29. i 30. lipnja 2017. sudjelovale na radionici posvećenoj kriterijima za vrednovanje rezultata Projekta (Workshop on the development and application of evaluation criteria) u Barceloni, Španjolska. Tom je prigodom održan i radni sastanak partnera na projektu.

Studentice Informatologije održale sat lektire u OŠ “Franje Krežme”

U sklopu kolegija “Knjižnični programi i usluge za djecu i mladež“ studentice 3. godine Informatologije Ivana Jukić i Gabrijela Čuljak, pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivane Martinović, 26. travnja 2017. godine održale su sat lektire učenicima 1. razreda Osnovne škole “Franje Krežme”. Radilo se o priči  „Hrabrica“ Željke Horvat-Vukelja. Jedan je Perica bio odvažan i naučio voziti bicikl, ali je put do njegove hrabrosti bio uistinu dug i težak. Kroz nastavni sat pažnja se usmjeravala na važnost hrabrosti u životu, ali i na strah koji je opravdan i kojeg se ne treba sramiti. Međutim, treba dati sve od sebe da ga se pobijedi. Studentice su sat započele razgovorom s djecom o njihovim najvećim strahovima, a kao što vjerojatno pogađate, strah od zmija je bio najviše spominjan. Kako bi shvatili lektiru i zapamtili priču, studentice su pripremile igre za njih, podijelile ih u dvije grupe i na kreativan način pomogle učenicima da dođu do konačnog rješenja. Učenici su se potom prisjetili mnogih situacija u kojima su bili hrabri. Naposljetku, zadan im je zadatak da sa svojim ukućanima prokomentiraju „Hrabricu“, ali i da zamisle da su ti ukućani njihov strah i da mu, sukladno s tim, nešto poruče. Bitno je naglasiti da je glavnom junaku mama poručila kako su opravdani i strahovi od malih stvari te da su oni itekako česti. Konačna pouka je bila da treba uvijek prvo pobijediti one male strahove pa se onda boriti s onim velikima. Pozitivna energija se promicala kroz cijeli sat i djeca su bila doista divna. Ovakvim načinom rada pokazujemo da knjižničari mogu i trebaju sudjelovati u satovima nastave, da osmišljavaju obradu lektire na drugačiji način i da na taj način potiču čitanje. Ovaj sat lektira svima je ostao u lijepom sjećanju, a nama je donio i iskustvo neposrednog rada s učenicima.

Gabrijela Čuljak i Ivana Jukić

Studenti Informatologije na Festivalu znanosti sudjelovali na radionici “Priča bez kraja…” organiziranoj u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek

Studenti 2. i 3. godine preddiplomskog i 1. godine diplomskog studija Informatologije, predvođeni doc. dr. sc. Ivanom Martinović, sudjelovali su u okviru Festivala znanosti, 25. i 26. travnja 2017. godine, na edukativnoj radionici „Priča bez kraja…“ organiziranoj u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Radionica, čiji je cilj bio poticanje čitanja biblioterapijskim pristupom, održala se u prostorijama igraonice, a vodile su je Suzana Biglbauer, voditeljica Odjela za rad s djecom i mladima te volonterka Manuela Polak. S obzirom da je tema ovogodišnjeg festivala vrijeme, cijela radionica bila je povezana s prolaznošću vremena. Studenti su imali priliku izraziti se na maštoviti način tako što su pokušali iskazati svoju osobnost crtajući sebe u sadašnjosti i budućnosti i svoje stablo života, slušajući Vivaldijeva Četiri godišnja doba, pričajući priče i slično. Osim toga, mogli su vidjeti način na koji se osmišljava i provodi jedna biblioterapijska radionica, što im je bilo dragocjeno i korisno iskustvo.

O sudjelovanju studenata na radionici možete pročitati u “Glasu Slavonije” na:

http://www.glas-slavonije.hr/331464/3/Prica-bez-kraja (27.4.2017.)

Tena Vilček

 

 

Pretraživanje
Arhiva