Studenti i nastavnici Odsjeka sudjelovali u raspravi organiziranoj u svrhu donošenja Strategije kulturnog razvitka grada Osijeka

Studentice diplomskoga studija Informatologije (Maja Šimenić i Tomislava Žilić) i nastavnice s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek (prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, doc. dr. sc. Milijana Mičunović, prof. dr. sc. Kornelija Petr-Balog) sudjelovale su 5. 3. 2020. u raspravi organiziranoj u okviru Erasmus+ programa „Mladi u kulturi“. Ova sektorska rasprava, koja bi trebala doprinijeti izradi Strategije kulturnog razvitka grada Osijeka odnosila se na baštinu i baštinske ustanove (arhive, knjižnice, muzeje). Kako bi se što više mladih, koji su prepoznati kao ključni dionici ovog programa, uključilo u raspravu, s organizatorima projekta (PRONI Centar za socijalno podučavanje, Udruga Andizet i Grad Osijek) dogovoren je nastavak suradnje te organizacija još jedne rasprave na Filozofskom fakultetu Osijek u ožujku 2020. 

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Gostujuće predavanje

 

 

Naša bivša studentica Ana Leh iz tvrtke Factory održala je predavanje pod naslovom Dizjan i development moblinih i web aplikacija. Predavanje na temu UI/UX design na održano je na kolegiju Oblikovanje mrežnih stranica u sklopu preddiplomskog studija informatologije. Lijepo je vidjeti kada bivši studenti dođu mlađim kolegama prenositi svoje iskustvo u radu.

Tomislav Jakopec

STEM KITTEENS

„STEM Kitteens je projekt koji je pokrenut s ciljem edukacije cura od 13 do 20 godina kako bi ih potaknuli prema tehničkim smjerovima i znanjima te osnažili žensku populaciju u samom IT-u. Projekt okuplja lokalnu zajednicu koja bi radila na razmjeni iskustva, vještina i znanja te se tako povezali sa ostalim zajednicama u Hrvatskoj i Europi“.

Ideja o projektu započeta je 2017. godine, a sa provedbom je nastavila u 2018. i u 2019. godini. Nakon Osijeka prošle i ove godine, nakon Vukovara, Koprivnice, Nove Gradiške, Duge Rese i Velike Gorice, radionice STEM Kitteensa su se završile u Zagrebu. Program radionica se održao 30. studenog 2019. Održane su četiri radionice: Maxi fun with MicroBit, izrada web stranica, izrada modela katapulta te radionica Roboti MindStorms koju su održale studentice prve godine diplomskog studija na Filozofskom fakultetu Rečić Helena i Svalina Ivana. Okupljanje predavača i sudionika radionica bilo je u 8:30, pozdravnu riječ je držala organizatorica Maja Katić, a nakon nje i predstavnik britanske ambasade. U 10:00 sati se krenulo s prvim setom radionica, od 13:00 do 13:30 je bila pauza za ručak, a od 13:30-16:00 se nastavio drugi set radionica. U 16:00 organizirana je podjela diploma djevojkama koje su sudjelovale u projektu. Nakon uspješno odrađenih radionica, tim je uspješno obavljen posao i zatvaranje sezone proslavio na zagrebačkom Zrinjevcu uz početak Adventa.

Helena i Ivana: „Iskustvo koje bi svakome preporučile. Nova poznanstva, puno novih znanja, dobra atmosfera, timski rad i uživanje. Definitivno spajanje ugodnog s korisnim i nešto što bi sigurno ponovile“.

Helena Rečić

Sudjelovanje na konferenciji INFuture 2019


Studentica diplomskog studija Informatologije Ivona Palko sudjelovala je 21. studenoga 2019. godine na konferenciji INFuture 2019: Knowledge in the Digital Age u Zagrebu. Tom prigodom izložila je rad pod nazivom Music information seeking behaviour among the students of Humanities and Social Sciences at the University of Osijek koji je pripremljen u suautorstvu s doc. dr. sc. Darkom Lacovićem i studenticom Lanom Horvatić.

doc. dr. sc. Darko Lacović

Erasmus razmjena – Professor emerita Diane Sonnenwald

Od 11. do 15. studenog 2019. godine na Odsjeku za informacijske znanosti gostovala je professor emerita Diane Sonnenwald. Preko Erasmus+ programa mobilnosti nastavnog osoblja, profesorica Sonnenwald održala je predavanje i radionicu na temu ponašanja korisnika prilikom interakcije s rijetkim povijesnim knjigama. Predavanja i radionice održane su sa studentima 1. godine diplomskog studija Informatologije u sklopu kolegija Istraživačke metode u informacijskim znanostima. Diane H. Sonnenwald predavala je i bila voditeljica katedre informacijskih znanosti i knjižničarstva na sveučilištu University College Dublin u Irskoj, a trenutno radi na projektima koji pridonose razvoju dizajna tehnologije proširene stvarnosti koja će stvoriti nove načine interakcije korisnika s rijetkim knjigama.

Mirna Gilman Ranogajec

IFLA CPDWL Satellite Meeting

IFLA-in stručni skup posvećen kontinuiranom stručnom usavršavanju i učenju na radnom mjestu (CPDWL  – Continuing Professional Development and Workplace Learning) održan je 20. i 21. kolovoza 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovaj je skup bio prilika za susret knjižničara i informacijskih stručnjaka koji su na ovogodišnjem satelitskom sastanku raspravljali o promjenama koje donosi digitalna transformacija za „informacijska društva“. Ovaj satelitski sastanak rezultat je suradnje IFLA-e s Hrvatskim knjižničarskim društvom (HKD) koja je omogućila raspravu i razmjenu ideja o utjecaju digitalnog svijeta na naše sadašnje i buduće informacijske i komunikacije vještine. Na skupu je prisustvovalo četrdesetak predavača i oko dvjesto sudionika, a pojedina su predavanje bila iznimno dobro primljena. Nakon uvodnih pozdrava, Philip Schreur (Stanford University, SAD), održao je predavanje o pametnim društvima i sporim knjižnicama odnosno knjižnicama koje trebaju napredovati u svojim zajednicama te naveo kako su upravo knjižničari pokretači tih promjena. Potom je Mario Hibert (Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina) govorio o ekologiji pametnog ne strukturiranja tj. o alternativama u knjižničarskoj zajednici. Skup je zatvorila Tatjana Aparac-Jelušić koja je naglasila da knjižničarske i informacijske škole i odjeli moraju kontinuirano raditi na poboljšanju svojih programa i pritom utvrditi osnovne profesionalne vrijednosti na kojima bi se trebale graditi nove vještine i kompetencije budućih stručnjaka.

Na konferenciji su, kao volonteri, sudjelovali Jure Žilić (student diplomskog studija Informatologije i Informacijskih tehnologija na Filozofskom fakultetu Osijek) i Tomislava Žilić (studentica preddiplomskog studija Informatologije na Filozofskom fakultetu Osijek). Tijekom ovog satelitskog sastanka imali smo mogućnost poslušati i nekoliko zanimljivih predavanja i radionica. Predavanje na kojem smo prisustvovali i koje je ostavilo najviše dojma na nas je predavanje Ulrike Lang (Hamburg State and University Library, Njemačka)  pod nazivom „Challenging Presentation Needed?“. Mislim da je ovo predavanje nama kao studentima bilo najkorisnije, jer smo naučili kako pravilno prezentirati. Od izgleda prezentacije, sadržaja pa sve do izgleda predavača samo su neki od segmenata o kojima je Ulrike Lang pričala. Uspjeli smo se zabaviti, naučiti nešto novo i ostvarili kontakte koji će nam zasigurno pomoći u budućnosti.

Tomislava Žilić

Sudjelovanje na Autumn School for Informational Retrieval and Foraging 2019 (ASIRF 2019)

Studentice Katarina Đurđević i Anamarija Eskeričić sudjelovale su na Autumn School for Informational Retrieval and Foraging 2019 (ASIRF 2019) od 22. do 27. rujna 2019. godine. Kako bi mogle sudjelovati, studentice su se prijavile na stipendiju za ASIRF 2019 koju je nudila organizacija The German Academic Exchange Service (DAAD) i ACM SIGIR. Osim toga, bilo je potrebno poslati životopis i motivacijsko pismo te platiti participaciju od 50 eura koju im je financirao Filozofski fakultet Osijek. Putne troškove studentice su unaprijed same financirale, no po povratku kući ti su im troškovi refundirani. Mjesto održavanja ASIRF-a bilo je Schloss Dagstuhl, Informatički centar Leibniz. Teme na predavanjima u sklopu ASIRF-a bile su: temelji IR-a, interaktivni IR, evaluacija temeljena na upitima, semantičke anotacije za IR, IR za digitalne humanističke znanosti, vrednovanje IR-a, duboko učenje za IR, IR sustavi. Predavanja su se održavala svaki dan od 08:30 do 21:00, ali u to vrijeme bili su uključeni i doručak, ručak i večera te dvije pauze za kavu. Bilo je 20 studenata koji su sudjelovali na ASIRF-u, a dolazili su iz raznih zemalja: Njemačka, Kina, Finska, Indija, Hrvatska. U srijedu, 25. rujna, studenti su otišli na gotovo cjelodnevni izlet u Trier, najstariji njemački grad. Izlet je obuhvaćao obilazak grada i njegovih znamenitosti gdje su studenti mogli saznati puno o prošlosti grada, posjet vinariji, uključujući i kušanje vina te naposljetku večeru. Na samome kraju slijedi nekoliko slika s ASIRF-a: