Arhiva za ‘Predavanja, radionice i stručna usavršavanja’ Kategoriju

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala u Erasmus+ programu mobilnosti nastavnog osoblja na Humboldt Universität zu Berlin

 

 

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala je u Erasmus+ programu mobilnosti nastavnog osoblja na Humboldt Universität zu Berlin u Njemačkoj u rujnu 2017. godine u vidu stručnog usavršavanja kroz intenzivni program u sklopu European Summer School for Scientometrics u zajedničkoj organizaciji četiri sveučilišta: Humboldt Universität zu Berlin u Njemačkoj, Universität Wien u Austriji, Universidad de Granada u Španjolskoj i Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji.

European Summer School on Information Science 2017 (28. kolovoz– 01. rujan 2017., Katlenburg, Njemačka)

U razdoblju od 28. kolovoza do 1. rujna 2017. održana je Prva europska ljetna škola informacijskih znanosti organizirana u okviru Erasmus+ projekta EINFOSE. Ljetna škola, čiji je cilj bio nadograditi znanja iz područja informacijskih znanosti, pokrivala je četiri područja informacijskih i komunikacijskih znanosti (znanstveno-istraživački rad, pretraživanje i pronalaženje informacija, vrednovanje informacijskih usluga i odabrana poglavlja iz informacijskih znanosti).  Sudjelovalo je 24 sudionika iz 12 zemalja Europe i Azije. Sa Sveučilišta u Osijeku na Ljetnoj su školi kao polaznice sudjelovale Ivona Grgić (Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet) i  Vanessa Požežanac (Odsjek za germanistiku, Filozofski fakultet).  Među brojnim stranim predavačima, kao što su Thomas Mandl (Sveučilište Hildesheim, Njemačka), Maja Žumer i Polona Vilar (Sveučilište u Ljubljani, Slovenija), Vittore Casarosa (Sveučilište u Pisi, Italija), Elena Maceviciute (Sveučilište u Borosu), bili su i profesori našeg Odsjeka – prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, koje su održale predavanja i radionice iz područja vrednovanja informacijskih usluga, odnosno iz područja važnosti i društvene uloge knjižničarske profesije danas. Sljedeća ljetna škola održat će se u srpnju 2018. godine u Grazu, Austrija.

Dr. sc. Darko Lacović sudjelovao na usavršavanju u okviru programa Erasmus+

 

U okviru programa Erasmus+ dr. sc. Darko Lacović sudjelovao je na tečaju pod nazivom „Activate your English for Teaching“ koji je održan od 24. srpnja do 4. kolovoza 2017. godine u Dublinu (Irska). U okviru ovog programa polaznici (nastavnici u školama i na fakultetima) unaprjeđuju svoja znanja engleskog jezika u različitim kontekstima kroz brojne zadatke, grupne radove, diskusije, obilaske kulturnih institucija (knjižnice, muzeje, galerije) i na taj način dobivaju saznanja o irskoj kulturi, glazbi, književnosti, sportu i sl. Nakon uspješno završenog tečaja stječe se certifikat i jedinstveno multikulturalno iskustvo.

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković sudjelovale na radionici projekta EINFOSE u Barceloni

U okviru projekta EINFOSE (European Information Science Education) prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković i prof dr. sc. Kornelija Petr Balog su 29. i 30. lipnja 2017. sudjelovale na radionici posvećenoj kriterijima za vrednovanje rezultata Projekta (Workshop on the development and application of evaluation criteria) u Barceloni, Španjolska. Tom je prigodom održan i radni sastanak partnera na projektu.

Studentice Informatologije održale sat lektire u OŠ “Franje Krežme”

U sklopu kolegija “Knjižnični programi i usluge za djecu i mladež“ studentice 3. godine Informatologije Ivana Jukić i Gabrijela Čuljak, pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivane Martinović, 26. travnja 2017. godine održale su sat lektire učenicima 1. razreda Osnovne škole “Franje Krežme”. Radilo se o priči  „Hrabrica“ Željke Horvat-Vukelja. Jedan je Perica bio odvažan i naučio voziti bicikl, ali je put do njegove hrabrosti bio uistinu dug i težak. Kroz nastavni sat pažnja se usmjeravala na važnost hrabrosti u životu, ali i na strah koji je opravdan i kojeg se ne treba sramiti. Međutim, treba dati sve od sebe da ga se pobijedi. Studentice su sat započele razgovorom s djecom o njihovim najvećim strahovima, a kao što vjerojatno pogađate, strah od zmija je bio najviše spominjan. Kako bi shvatili lektiru i zapamtili priču, studentice su pripremile igre za njih, podijelile ih u dvije grupe i na kreativan način pomogle učenicima da dođu do konačnog rješenja. Učenici su se potom prisjetili mnogih situacija u kojima su bili hrabri. Naposljetku, zadan im je zadatak da sa svojim ukućanima prokomentiraju „Hrabricu“, ali i da zamisle da su ti ukućani njihov strah i da mu, sukladno s tim, nešto poruče. Bitno je naglasiti da je glavnom junaku mama poručila kako su opravdani i strahovi od malih stvari te da su oni itekako česti. Konačna pouka je bila da treba uvijek prvo pobijediti one male strahove pa se onda boriti s onim velikima. Pozitivna energija se promicala kroz cijeli sat i djeca su bila doista divna. Ovakvim načinom rada pokazujemo da knjižničari mogu i trebaju sudjelovati u satovima nastave, da osmišljavaju obradu lektire na drugačiji način i da na taj način potiču čitanje. Ovaj sat lektira svima je ostao u lijepom sjećanju, a nama je donio i iskustvo neposrednog rada s učenicima.

Gabrijela Čuljak i Ivana Jukić

Studenti Informatologije na Festivalu znanosti sudjelovali na radionici “Priča bez kraja…” organiziranoj u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek

Studenti 2. i 3. godine preddiplomskog i 1. godine diplomskog studija Informatologije, predvođeni doc. dr. sc. Ivanom Martinović, sudjelovali su u okviru Festivala znanosti, 25. i 26. travnja 2017. godine, na edukativnoj radionici „Priča bez kraja…“ organiziranoj u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Radionica, čiji je cilj bio poticanje čitanja biblioterapijskim pristupom, održala se u prostorijama igraonice, a vodile su je Suzana Biglbauer, voditeljica Odjela za rad s djecom i mladima te volonterka Manuela Polak. S obzirom da je tema ovogodišnjeg festivala vrijeme, cijela radionica bila je povezana s prolaznošću vremena. Studenti su imali priliku izraziti se na maštoviti način tako što su pokušali iskazati svoju osobnost crtajući sebe u sadašnjosti i budućnosti i svoje stablo života, slušajući Vivaldijeva Četiri godišnja doba, pričajući priče i slično. Osim toga, mogli su vidjeti način na koji se osmišljava i provodi jedna biblioterapijska radionica, što im je bilo dragocjeno i korisno iskustvo.

O sudjelovanju studenata na radionici možete pročitati u “Glasu Slavonije” na:

http://www.glas-slavonije.hr/331464/3/Prica-bez-kraja (27.4.2017.)

Tena Vilček

 

 

Studenti Informatologije sudjelovali na Kreativnoj riznici

Studentice 3. godine preddiplomskog i 1. godine diplomskog studija Informatologije Gabrijela Čuljak, Katarina Blažević i Vedrana Filić su pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivane Martinović održale na Kreativnoj riznici 27. travnja 2017. godine radionicu pod naslovom “Knjižnični laboratorij za predškolce”. Kako je tema ovogodišnje Kreativne riznice bila kemija kreativne industrije, ovom se radionicom željelo na drukčiji način pokazati i dokazati kako su knjižnica i knjige izvor znanja i ideja koje je moguće provesti u djelo. Na ovoj radionici sudjelovala su djeca starije skupine Dječjeg vrtića Radost iz Osijeka.

Studentice su na temelju knjiga namijenjenih djeci i mladima osmislile pet pokusa za djecu. Bilo je tu vulkana, lava, statičkog elektriciteta pa i vatre u boci. Djecu su najviše oduševili pokusi u kojima su i sama mogla sudjelovati, a euforija i oduševljenje su im se itekako vidjeli na licima. Tražili su da se neki pokusi više puta ponove. Nakon pokusa, djeci smo pročitali priču o slonu Koku i profesoru Baltazaru te zajedno s njima došli do zaključka da se svaka bolest može najbolje izliječiti iskrenim prijateljstvom.

Ono na što su studentice i njihova mentorica posebno ponosne, činjenica je da su djeca shvatila kako se sve što smo izveli i čuli pročitali iz knjiga koje se mogu posuditi u knjižnici te kako je važnost čitanja uistinu velika.

Gabrijela Čuljak

Nastupno predavanje dr. sc. Anite Papić

12. listopada 2016. dr. sc. Anita Papić održala je nastupno predavanje na temu “Teorijski i metodološki aspekti infometrije“ za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docentice iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstvenog polja informacijske i komunikacijske znanosti, znanstvene grane informacijski sustavi i informatologija.

Nastupno je predavanje održano pred stručnim povjerenstvom u sastavu: izv. prof. dr. sc. Zoranom Velagićem, predsjednikom doc. dr. sc. Borisom Badurinom, članom i doc. dr. sc. Borisom Bosančićem, članom, te pred nastavnicima i studentima.

Studentice informatologije održale CodeCamp radionicu u OSC

6. svibnja 2016. godine s početkom u 17:00 sati održana je CodeCamp radionica u Osijek Software Cityju pod nazivom Uvod u MySQL. Ova radionica vrlo je značajna jer su prvi puta predavači bili studenti, odnosno studentice.

Ana Leh, Dajana Stojanović i Tena Vilček studentice su 3. godine preddiplomskog studija informatologije koje su skupile hrabrosti i napravile ovaj veliki korak na inicijativu profesora Tomislava Jakopeca. Nije bilo ni malo lako jer profesor uvijek inzistira na redovitom radu i nastoji izvući maksimum iz svakoga, pogotovo iz onoga u kome vidi potencijal.

Iz tjedna u tjedan pripremale smo materijale za radionicu i naporno radile kako bi se prikazale u što boljem svijetlu. Na ovu priliku gledale smo kao na jedan veliki izazov koji će se u budućnosti isplatiti i zasigurno uroditi plodom. Naravno da je bilo mnogo nesigurnosti i straha, no sve je nestalo kada je radionica započela. Od dana kada su se otvorile prijave za radionicu, strepile smo i pratile kako se broj prijava povećava što nas je strašilo. No, to nas je ujedno motiviralo i veselilo.

Naravno, na sam dan  radionice pojavilo se nešto više od polovice prijavljenih, što je i uobičajeno za takve radionice. Bilo je zanimljivo što se pojavilo mnogo djevojaka s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku što nam je bio znak da ipak, unatoč tome što ljudi i dalje imaju stereotipe o nama informatolozima kao knjižničarima, zaista ima potencijala u nama i da zaista vrijedimo više nego što smo toga i sami svjesni. Također, pojavilo se i nekoliko mlađih kolega, nekoliko već zaposlenih ljudi i studenata koji su htjeli obnoviti svoje znanje, ali i onih koji su došli jednostavno proširiti svoja znanja o MySQL-u.

Radionicu je ponosno otvorio profesor Jakopec predstavljajući radionicu i predavačice-studentice. Nakon toga, Tena je započela pričajući o teorijskom dijelu, odnosno o osnovnim konceptima koje su polaznici trebali shvatiti kako bi mogli kasnije sudjelovati u samom praktičnom dijelu. Tako su objašnjeni pojmovi poput ERA dijagrama, atributa, entiteta, primarnog i stranog ključa, tipova podataka, zašto se koristi MySQL i njegove prednosti u usporedbi s ostalim bazama podataka… Nakon tog dijela, riječ je preuzela Ana koja je započela s izradom i crtanjem ERA dijagrama, tj. tablica i veza. Kako bi polaznici lakše shvatili što Ana radi, komunicirala je s njima i ispitivala ih za mišljenje, za što su bili nagrađivani slatkišima. Zatim je nastupila Dajana koja je pojasnila osnovne naredbe i koja je zatim u MySQL Workbenchu kucala kod korak po korak s polaznicima. Naravno, dok je jedna djevojka izlagala, ostale dvije su obilazile i pomagale polaznicima koji su imali problema. Nakon Dajane, opet je nastupila Tena koja je ukratko pokazala kako se sve to što ih je Dajana naučila može napraviti brže i lakše putem phpMyAdmina.

Druženje se preselilo u Peppermint gdje se skupila nekolicina polaznika, predavačice i profesor. Tamo se u još ugodnijoj atmosferi raspravljalo o svemu, a ugovorena je i sljedeća radionica koja će se vjerovatno održati tijekom studenog, a bit će vezana za malo napredniji MySQL. Sve u svemu: izvanredno iskustvo, stečeno samopouzdanje i bogatiji životopis, a gubitka nema.

Tena Vilček

Studijski posjet profesora s Odsjeka za novinarstvo i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Portu

Dana 5. svibnja 2016. godine na Odsjeku za informacijske znanosti u studijskom posjetu u okviru ERASMUS + programa boravili su izvanredni profesor Armando Malheiro Da Silva i redovita profesorica Fernanda Ribeiro s Odsjeka za novinarstvo i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Portu, Portugal. Profesorica Ribeiro je ujedno i dekanica navedenog fakulteta.

U okviru posjeta, profesor Malheiro Da Silva studentima 3. godine preddiplomskog studija informatologije održao je predavanje predstaviviši glavne rezultate nacionalnog znanstveno-istraživačkog projekta koji se provodio od 2008. do 2010. godine o informacijskom ponašanju mladih Portugalaca pri pretraživanju informacija na internetu. Profesor je također govorio o raširenosti pojave informacijske (ne)pismenosti mladih općenito.

Profesorica Ribeiro studentima 2. godine preddiplomskog studija informatologije održala je predavanje na temu predmetnog pristupa sadržajima u baštinskim ustanovama. Oboje profesora studentima i profesorima s Odsjeka za informacijske znanosti predstavili su preddiplomski i diplomski program studija informacijskih znanosti na sveučilištu s kojeg dolaze s osvrtom na povijesni razvoj obrazovnog sustava informacijskih znanosti u Portugalu.

Pretraživanje
Arhiva