Izvještaj o petoj sekciji Odsjeka za psihologiju


Odsjek za psihologiju

IZVJEŠĆE

O aktivnostima  Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku u okviru 8. tjedna psihologije (16. – 22. veljače 2015.godine)

U sklopu 8. tjedna psihologije, koji se u cijeloj zemlji obilježava od 16. do 22. veljače 2015. godine, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku organizirao je niz aktivnosti.

1.

  1. veljače 2015. godine, od 16,00 do 19,00 sati u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta održan je niz predavanja u organizaciji studenata psihologije. Predavači su bili studenti i bivši studenti psihologije, a predavanja su uključivala različite zanimljive teme.

Teme predavanja:

  • Dea Kričkić: "Evolucija ljubavi" – iznesene su osnovne pretpostavke evolucijske psihologije o strategijama odabira partnera i razlikama među spolovima.   
  • Karolina Babli, Antonija Radoš, Katarina Pepić, Ivana Goretić i Sara Asančaić:  "Nemamo problema s psihičkim poremećajima, imamo problema sa stigmom"- studentice su kroz svoje predavanje nastojale upoznati publiku s obilježjima pojedinih psihičkih poremećaja, ali su prvenstveno nastojale osvijestiti javnost na problem stigmatizacije osoba oboljelih od psihičkih poremećaja.
  • Andreja Bulešić: "Komparativna analiza afektivno-motivacijskih procesa" – u ovom predavanju su prikazane spoznaja komparativne psihologije, odnosno publika je imala priliku čuti o sličnostima i razlikama u emocionalnom doživljavanju i motivacijskim procesima životinja (u usporedbi s ljudima), a što se koristi kako bi se bolje razumio razvoj psihićkih procesa u ljudi.

 2.

  1. veljače 2015. godine, od 11,00 do 13,00 sati, također u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta održana je 5. sekcija Odsjeka za psihologiju na kojoj su održana dva predavanja.

Teme predavanja:

prof. dr. sc. Hrvoje Lepeduš: "Molekularni potpisi stresa… I kako ih se riješiti" – u ovom predavanju se kroz pregled bioloških procesa koji su u osnovi stanja koje nazivamo stresom nastojalo objasniti povezanost stresa i različitih organskih i psihičkih nepoželjnih stanja, kao i načina da se, npr. kroz promjenu prehrane i načina ponašanja, te nepoželjne posljedice preveniraju ili umanje.  

doc. dr. sc. Ana Kurtović: "Učinkovitost stress management tehnika". – izložena je usporedba efekata nekoliko različitih tehnika s naglaskom na stress management tehnike, posebice mindfulness,  koje, imajući na umu njihovu ekonomičnost i nepostojanje neželjenih nuspojava, su preporučljive za različite poteškoće prilagodbe, ali i za osobe oboljele od psihičkih poremećaja, kao dodatna terapija. 

Aktivnosti u sklopu 8. tjedna psihologije bile su namijenjene studentima, psiholozima, drugim stručnjacima te široj javnosti. Oba dana su bila izuzetno dobro posjećena i povratne reakcije sudionika su bile pozitivne i podržavajuće u smislu poticanja obilježavanja tjedna psihologije i iduće godine i organiziranja 6. sekcije Odsjeka za psihologiju.

 

U Osijeku, 23. Veljače 2015.

doc. dr. sc. Daniela Šincek