Upis apsolventske godine


Ured za studentska pitanja

"Apsolventska godina" je godina studija koju možete upisati nakon odslušane 3. godine preddiplomskoga studija ili nakon 2. godine diplomskoga studija pod uvjetom da do tada na tom studiju niste bili ponavljač. Studenti su često zbunjeni jer po bolonji ona više ne postoji pod tim imenom, ali u Pravilniku o studijima i studentima postoji dio koji govori o tome kako svaki student ima pravo na produžetak studentskih prava u vremenu 1/3 trajanja redovitog studija i to je onda ta, još jedna ak. godina koju zovemo apsolventska.

Za vrijeme trajanja te ak. godine nemate nikakvih nastavnih obaveza, a ostaju Vam sva studentska prava kao što je npr. prehrana. Ako primate stipendiju, raspitajte se za uvjete jer neke stipendije traju i za vrijeme apsolventskog staža, a neke ne.

Ispite možete polagati na svim rokovima, a do isteka apsolventske godine tj. do 30. rujna akademske godine u kojoj ste je koristili trebali biste predati završni tj. obraniti diplomski rad. Ukoliko to ne stignete napraviti, morat ćete tražiti dovršenje studija uz plaćanje i bez studentskih prava.

Upis u apsolventsku godinu obično bude kada i upis u više godine (krajem rujna), a jedino što trebate jest ostaviti indeks u referadi.

Uvjeti za upis apsolventske:

  • Studenti preddiplomskog studija moraju položiti sve ispite s druge godine
  • Studenti diplomskog studija moraju položiti sve ispite s prve godine
  • Odobrena tema završnog/diplomskog rada, ovjerena od strane mentora 
  • Ostvarenih minimalno 24 ECTS boda u tekućoj godini
  • Student do sada nije ponavljao niti jednu nastavnu godinu