Glas Slavonije - "Takav doktorski studij iz pedagogije ima još jedino Zagreb"


svi doktorski studiji (Jezikoslovlje, Književnost i kulturni identitet, Pedagogija)

KREĆE NOVI POSLIJEDIPLOMSKI STUDIJ
 
Takav doktorski studij iz pedagogije ima još jedino Zagreb

U listopadu na Filozofskom fakultetu kreće novi doktorski studij iz pedagogije. Riječ je o najsuvremenijem doktorskom studiju iz tog područja istočno od Zagreba.

Bit će to treći poslijediplomski studij na osječkom Filozofskom fakultetu i drugi doktorski studij iz pedagogije u Hrvatskoj, jer takav studij ima još jedino Zagreb.

- Sveučilišni poslijediplomski doktorski znanstveni studij Pedagogija i kultura suvremene škole osmišljen je u suradnji s Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a izvedba je planirana u suradnji sa stručnjacima drugih sveučilišta u Hrvatskoj - kaže docent, dr. sc. Goran Livazović, voditelj Odsjeka za pedagogiju osječkog Filozofskog fakulteta.

Najzaslužniji za pokretanje ovog jedinstvenog studija u regiji su dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Ana Pintarić i dr. sc. Vlatko Previšić, redoviti profesor zagrebačkog Odsjeka za pedagogiju, koji će voditi taj studij.

- Na kraju smo natječajne procedure, nakon čega počinju prijamni ispiti za polaznike. S obzirom na dosadašnji broj prijavljenih, očekujemo solidnu kvotu polaznika, oko 20. Točan broj znat ćemo nakon prijamnih, kada ćemo odrediti tko je stekao pravo upisa u prvu generaciju doktorskog studija pedagogije - objašnjava docent Livazović.

Studij će trajati tri godine, naglasak je na mentorsko-konzultativnom radu mentora s polaznicima, a manje na predavačkoj nastavi. Smisao studija je usavršavanje polaznika u metodološkom smislu, da budu osposobljeni za samostalno istraživanje u području koje ih zanima.

- Studij je namijenjen pedagozima, nastavnicima, učiteljima, odgojiteljima, svima koji su u sustavu odgoja i obrazovanja. Uz to, interdisciplinarnog je profila i omogućava upis polaznicima koji nisu isključivo pedagoški obrazovani, odnosno koji ne rade u odgojno-obrazovnim institucijama. To mogu biti psiholozi, sociolozi, teolozi, informatolozi i niz drugih profila i stručnjaka koji provode istraživanja, a gravitiraju pedagogiji - zaključuje naš sugovornik.

Vesna LATINOVIĆ
 
 
Izvorno objavljeni članak možete pročitati OVDJE