Gostujuće predavanje na Odsjeku za pedagogiju: prof. dr. sc. Anna-Maria Getoš Kalac

Odsjek za pedagogiju

OBAVIJEST: Predavanje je otkazano iz epidemioloških razloga.

Prof. dr. sc. Anna-Maria Getoš Kalac održat će predavanje s temom “Kriminologija i pedagogija u svjetlu transdisciplinarnosti” u četvrtak, 28. 1. 2022. s početkom u 9:00, u prostoriji 15 na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Anna-Maria Getoš Kalac (PhD Freiburg, 2010.; LL.M. Freiburg, 2004.) je izvanredni profesor (u zvanju znanstvenog savjetnika) na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. godine, dr. sc. Getoš Kalac na Pravnom fakultetu provodi kriminološka istraživanja te predaje kriminologiju, viktimologiju, penologiju i kriminologiju s osnovama kaznenog prava. Gostujući je profesor na Fakultetu za kaznene znanosti Sveučilišta u Lausannei (od 2018. godine) i na Sciences Po u Parizu (od 2020. godine). Kao gostujući profesor, dvije godine je boravila na Max Planck Institutu za poredbeno i međunarodno kazneno pravo u Freiburgu (09/2017.-10/2019. godine).

Dr. sc. Getoš Kalac je 2012. godine pokrenula Balkan Criminology istraživačku grupu koju je financiralo renomirano Max Planck Društvo, a kroz čije je djelovanje uspješno oživljena kriminologija na području Hrvatske i regije te vraćen fokus europske kriminologije na regiju jugoistočne Europe. Glavne tri publikacije proizašle kroz djelovanje Balkan Criminology grupe “mapiraju” kriminološki, viktimološki i penološki krajolik Balkana (Balkan Criminology Book Series). U suradnji s Max Planck Institutom za međunarodno i poredbeno kazneno pravo u Freiburgu, dr. sc. Getoš Kalac i suradnici nedavno su proveli istraživanje naziva “Balkan Homicide Study” koje se fokusira na (smrtonosno) nasilje u 8 zemalja regije. Relevantni rezultati istraživanja bit će objavljeni 2021. godine u Springer Briefs in Criminology pod naslovom “Violence in the Balkans”. Publikacija je povezana s plenarnim izlaganjem koje će dr. sc. Getoš Kalac održati na predstojećoj konferenciji Europskog udruženja za kriminologiju (ESC) u Bukureštu 2021. godine. 2019. godine, dr. sc. Getoš Kalac bila je pozvana u svojstvu plenarnog govornika na konferenciju Udruženja njemačkih, austrijskih i švicarskih kriminologa koja je održana u Beču. Od 2018. godine, dr. sc. Getoš Kalac uspješno vodi transdisciplinarni Laboratorij za istraživanje nasilja i predsjedava ESC radnom skupinom “European Violence Monitor”. Svoj rad, dr. sc. Getoš Kalac posvetila je različitim kriminološkim temama iz područja terorizma, političkog nasilja, radikalizacije, straha od kriminala, punitivnosti, restorativne pravde, reforme kaznenopravne politike u tranzicijskim društvima, organiziranog kriminala, korupcije, kaznenopravne statistike u Republici Hrvatskoj i regiji, uključujući i područje međunarodnih kaznenopravnih statistika (European Sourcebook of crime and criminal justice statistics) i maloljetničke delinkvencije (ISRD3 i ISRD4). Dr. sc. Getoš Kalac se tečno služi hrvatskim, njemačkim i engleskim, a objavljivala je radove i na talijanskom i španjolskom.

Biografija predavačice: https://www.pravo.unizg.hr/anna-maria.getos_kalac