Informacije za studente – prije mobilnosti

ERASMUS+ ODLAZNI STUDENTI – PRIJE MOBILNOSTI

Započinjanje Erasmus+ mobilnosti zahtijeva prvo prijavu na natječaj za Erasmus+ studentsku mobilnost. Sveučilište u Osijeku objavljuje natječaje za studentsku mobilnost dva puta godišnje (jednom u ožujku/travnju i jednom u rujnu/listopadu).

 

ORGANIZACIJA MOBILNOSTI U SVRHU STUDIJSKOG BORAVKA

NOMINACIJE

Nakon uspješne prijave na natječaj, Sveučilište u Osijeku će nominirati studenta na strano sveučilište navedeno u prijavi. Ako je nominacija prihvaćena, strano sveučilište će poslati studentu informacije o postupku prijave (application process). Studenti sami podnose prijave. Pri odabiru sveučilišta ključna je kompatibilnost kolegija između matičnog fakulteta i fakulteta na kojem planirate studirati! Svako sveučilište ima svoja pravila i postupke, a potvrda nominacija može potrajati do mjesec dana. Bitno je pratiti rokove za prijavu (svako sveučilište ima svoje rokove). O rezultatima prijave studente će obavijestiti strano sveučilište. Nominacije su obvezne za studijski boravak i bez prethodne nominacije studenti ne mogu podnijeti prijavu na strano sveučilište. Nominacije za zimski semestar šalju se u 3. i 4. mjesecu, a nominacije za ljetne semestre šalju se u 9. i 10. mjesecu. Nominacije uvijek šalje sveučikišni koordinator iz Ureda za međunarodnu suradnju, a ne netko drugi!

Nakon što vas inozemno sveučilište prihvati za mobilnost poslat će vam pozivno pismo (kopiju trebate dostaviti sveučilišnom Uredu za međunarodnu suradnju zajedno s ostalim dokumentima za sastavljanje ugovora za financiranje).

U dogovoru s koordinatorima i profesorima kolegija koje taj semestar slušate dogovarate vaše obveze i mogućnosti tijekom boravka na mobilnosti, zajedno tražite kolegije koje će te slušati na stranom sveučilištu i koji će vam se priznati kad se vratite s mobilnosti te ih upisujete u Learning Agreement.  (Detaljne upute možete pronaći u dokumentu pod nazivom ERASMUS i FFOS)

VIZA za odlazak u inozemstvo – potrebno ju je izvaditi za odlazak u zemlje koje nisu članice Europske unije (Makedonija, Turska) za mobilnosti koje traju dulje od 90 dana.

 

 POPUNJAVANJE LEARNING AGREEMENTA:

Learning Agreement popunjavate online: https://www.learning-agreement.eu! (login ide preko MyAcademicID s AAI@EduHr korisničkim imenom i lozinkom).

Na početku popunjavanja dokumenta, prvo odabirete vrstu mobilnosti na koju idete (dugoročnu ili kratkoročnu ili za doktorande)!

– Learning Agreement dokument popunjavate uz pomoć ECTS koordinatora Odsjeka i uz pomoć predmetnih profesora koji vam odobravaju kolegije koje ste odabrali (Responsible person at the sending institution je akademski ERASMUS koordinator Filozofskog fakulteta, a responsible person at the receiving institution je koordinator na inozemnom fakultetu te vam oni potpisuju Learning Agreement – njihova imena i kontakte stavljate pod te kategorije prilikom popunjavanja dokumenta).

– S obzirom na to da vam LA trebaju pregledati koordinatori i da se treba sa svakim profesorom zasebno dogovoriti oko toga hoće li vam se priznati kolegij koji slušate na inozemnoj instituciji, LA je potrebno poslati ranije koordinatorima (ne zadnji dan) kako bi se dokument stigao pregledati i potpisati!

Potrebno je popuniti cijeli dio Before the mobility u Learning Agreementu i imati tri potpisa. Obavezan je dio „Recognition at the Sending Institution“ (Table B) kako bi se navelo koji kolegiji će vam biti priznati na matičnom fakultetu.  U Table A se upisuju informacije o kolegijima koje će te slušati na stranom sveučilištu, a u Table B se upisuju podaci o kolegijima koji će vam se priznati na matičnom sveučilištu kao položeni kad se vratite s mobilnosti. Obavezno je navesti i akademsku godinu u kojoj odrađujete mobilnost te kod kolegija zajedno s njegovim nazivom.

– U slučaju pitanja oko administrativnog dijela popunjavanja Learning Agreementa možete se javiti sveučilišnom Uredu za međunarodnu suradnju, a u slučaju pitanja vezanih uz kolegije i priznavanje kolegija javljate se predmetnim profesorima i ECTS koordinatoru Odsjeka.

 

DOKUMENTI POTREBNI ZA SASTAVLJANJE UGOVORA ZA FINANCIRANJE:

Za sve one koji planiraju ići na zimski semestar koji počinje početkom rujna – imajte na umu da su od kraja sedmog pa do kraja osmog mjeseca godišnji odmori tako da na vrijeme pripremite dokumente i pošaljete ih do sredine sedmog mjeseca kako bi se stigao napraviti ugovor za financiranje.

Ukratko, potrebno je Sveučilištu dostaviti pozivno pismo, Learning Agreement for Studies s navedenim točnim datumima boravka na mobilnosti (ako točne datume ne navedete u Learning Agreementu, navedite ih u mailu kojim šaljete sve potrebne dokumente za sastavljanje ugovora), IBAN žiro računa te kopiju EKZO kartice (europske zdravstvene kartice). Ako koristite naknadu za zeleno putovanje, potrebno je osobno dostaviti original potpisanu izjavu o časti (a račune od putovanja dostavljate nakon mobilnosti!). Sve to dostavlja Uredu za međunarodnu suradnju (Josipa Pleša) na: jplesa@unios.hr.

U slučaju da idete u državu u kojoj EKZO kartica ne vrijedi (Turska, Sjeverna Makedonija), potrebno je u Zavodu za zdravstveno osiguranje provjeriti ima li Republika Hrvatska potpisan sporazum o socijalnom/zdravstvenom osiguranju s tom državom i podići obrazac na svoje ime za razdoblje trajanja mobilnosti.

NAPOMENA: EKZO kartice vežu se uz akademsku godinu i vrijede do 30.09., odnosno do kraja akademske godine. U slučaju da idete na mobilnost na zimski semestar, sveučilišnom Uredu za međunarodnu suradnju ćete slati tu karticu koja vrijedi do 30.09. pa će te odmah po isteku te kartice zatražiti novu (ako ste već otišli u inozemstvo, možete zatražiti preko e-građanina te zamoliti nekog od obitelji ili prijatelja da vam pošalje poštom novu karticu) te mi ju obavezno poslati mailom skeniranu čim ju dobijete.

Na temelju tih dokumenata sveučilišni Ured za međunarodnu suradnju ćemo vam napraviti ugovor za dodjelu financijskih sredstava iz Erasmus+ programa. Novac se isplaćuje u dvije rate – 80% prije početka mobilnosti (nakon što potpišete ugovor s nama) i 20% nakon povratka s mobilnosti i odobravanja završnog izvješća.

Dok ste na mobilnosti morate imati važeće zdravstveno osiguranje (za zemlje EU-a to je EKZO kartica)!

Na mobilnost ne možete ići dok sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ne potpišete ugovor za dodjelu financijskih sredstava!

Podatke i dokumente potrebne za sastavljanje ugovora potrebno je poslati MJESEC DANA prije samog početka mobilnosti! Dokumenti se ne šalju nekoliko dana prije mobilnosti!

Uvijek za najaktualnije informacije obavezno treba pratiti vijesti na sljedećoj poveznici – https://www.unios.hr/erasmus-odlazni-studenti-prije-mobilnosti/