Video projekti studentica u sklopu Njemačke književnosti iz Slavonije

Odsjek za njemački jezik i književnost

Einführung in die deutschsprachige Literatur aus Slawonien

Video projekt nastao u sklopu kolegija Njemačka književnost iz Slavonije na Odsjeku za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Studentica Irina Dmitrović pripremila je vizualno atraktivni prikaz najznačajnijih autora iz Slavonije koji su pisali na njemačkom jeziku: O Victoru von Reisneru, slavonskom plemenitašu i bećaru, Roda Rodi koji je za sebe tvrdio da je rođen u Zdencima pokraj Orahovice jer je želio biti “izvorni” Slavonac, Wilmi Vukelich koja je napisala kroniku Osijeka na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i Ilku Maria Ungar koja je opjevala rijeku Dravu.

Spuren der Vergangenheit und Gegenwart einer Essekerin

Video projekt nastao u sklopu kolegija Njemačka književnost iz Slavonije na Odsjeku za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Studentice na temelju citata iz memoara Tragovi prošlosti (u originalu: Spuren der Vegangenheit) autorice Wilme Vukelich dočaravaju kako je Osijek mogao izgledati na kraju 19. stoljeća i kako to djeluje u usporedbi s Osijekom danas.

Video su izradile studentice Anamarija Čalić, Lara Batarilo-Ćerdić, Josipa Sedlo i Tena Domaćinović u akademskoj 2022./2023. godine.

Rezepte von Wilma Vukelich

Video projekt nastao u sklopu kolegija Njemačka književnost iz Slavonije na Odsjeku za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Studentica Irina Dmitrović pripremila je video naputak za pripremu biskvitne rolade s marmeladom i Mozart kugli prema receptima iz knjige Kolači moje omame Vilme Maroja Mihovilovića. Uživajte! Bon Appétit!