Posjet Stalnoj izložbi vodenog svijeta

U okviru nastave iz kolegija Muzeji i muzeologija studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su 11. 11. 2019. Stalnu izložbu vodenog svijeta na kojoj se mogu vidjeti fosili, kućice i ljušture slatkovodnih i kopnenih mekušaca, ali i iz Jadranskog mora i raznih svjetskih mora. Studentima su detaljno predstavljeni najvažniji izlošci iz fundusa, a posebna je pažnja bila posvećena raspravi o zanimljivom procesu nastanka i održavanja ove bogate zbirke, s posebnim naglaskom na problem zaštite velikog dijela fonda (preko 90%) koji se nalazi dislocirano u neadekvatnim uvjetima. Studenti su se upoznali i s problemima s kojima se svakodnevno susreću  privatni sabirači koje pokreće strast i entuzijazam, te želja za očuvanjem kulturne i prirodne baštine te širenjem znanja.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Stručno putovanje u Frankfurt: sajam knjiga 2018.

Dana 9. listopada 2018. godine studenti 2. godina dvopredmetnog diplomskog studija Nakladništva Odsjeka za informacijske znanosti u pratnji asistentice Mirne Gilman Ranogajec posjetili su sajam knjiga u Frankfurtu. Zgrada u kojoj se održava sajam projektirana je u prepoznatljivom obliku olovke.. Sajam obuhvaća šest paviljona, svaki na nekoliko etaža. U paviljonima moguće je posjetiti štandove većine svjetskih, velikih i malih nakladnika. Sajam je vrvio obiljem dječje literature, posebno slikovnica i kratkih priča, oslikanih jednostavnim prikazima likova ili motiva iz priče. Dalje se ističu pop-art knjige, zatim publikacije o zdravoj ishrani te vođenju zdravog života, duhovna i self-help literatura, razni prozni žanrovi i slično. Studenti su također poslušali i nekoliko kratkih izlagača koji su predstavljali nove tehnologije i drugačije koncepte knjige i moderne tehnologije te su prisustvovali smo promociji romana “Kafkin prijatelj” autora Mire Gavrana. Studenti su tijekom svoga posjeta vidjeli razne nove tehnologije i modele poslovanja, raznolikost dizajna, igračaka i drugih interaktivnih sadržaja iz područja knjige i nakladništva.

Studenti su osim sajma knjiga posjetili i Gutenbergov muzej u Mainzu koji je osnovan početkom 20. stoljeća, na inicijativu grupe građana, te posvećen Johannesu Gutenbergu. Zbirke u muzeju uključuju opremu za tisak i primjere tiskanih materijala iz mnogih kultura. Dvije izvorne Gutenbergove Biblije su jedne od najvrjednijih izložaka. Također, izložene su rekonstrukcije, odnosno prikazi Gutenbergove radionice, procesa tiskanja i stvaranja fizičke knjige. Muzej daje stvarne primjere europske i izvaneuropske tehnologije tiskarstva od početaka do suvremenih dana. Svaki posjetitelj može upoznati povijest papira i pisanja, povijest novina i časopisa, ilustriranja knjiga i slično. Posebne zbirke uključuju razne grafike i plakate, fina izdanja i umjetničke knjige.

Antonella Ban, studentica 2. god. diplomskog studija

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili Muzej Slavonije

Dana 10. 12. 2018. godine studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili su, u okviru terenske nastave na kolegiju Muzeji i muzeologija, izložbu “Veliki rat i 1918. kontinuiteti, diskontinuiteti, nasljeđe”; u Muzeju Slavonije. Studente je u stručnom obilasku izložbe vodio autor izložbe kustos Branislav Miličić, voditelj Numizmatičkog odjela.

Studenti su se upoznali s najvažnijim izlošcima iz fundusa, ali i sa složenim procesom nastanka ove zanimljive izložbe (od koncepta i izbora predmeta, preko vizualnog identiteta do financijskih i drugih izazova) kojom se u Muzeju Slavonije obilježava 100. obljetnica Velikoga rata. Zanimljivo je da su izložbi građom doprinijeli kustosi Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela, Odjela tehnike i Odjela knjižnice Muzeja Slavonije, ali i da su izloženi predmeti koji su osobne uspomene, a dotiču sve aspekte života u diskontinuitetu, kontinuitetu i nasljeđu koje je malom čovjeku ostavila 1918. godina.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Studenti 1. godine preddiplomskog studija posjetili Državni arhiv u Osijeku

 

Studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije u okviru terenske nastave iz kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti posjetili su 5. prosinca 2018. Državni arhiv u Osijeku. Voditeljica Odjela za dokumentacijsko-informacijske poslove Manuela Kozić predstavila je studentima povijesni razvoj i djelatnost arhiva. Studenti su imali prilike pogledati izložbu postavljenu povodom 125. obljetnice rođenja dr. Kamila Firingera, osnivača i prvog ravnatelja arhiva u Osijeku koja obuhvaća izloške iz njegove osobne ostavštine, dokumente o osnivanju i njegovom radu u arhivu. Osim toga studenti su obišli čitaonicu specijalne knjižnice i spremišta s gradivom gdje su između ostaloga mogli vidjeti ocjene koje su u srednjoj školi imali eminentni kemičari Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog.

dr. sc. Darko Lacović

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili Stalnu izložbu vodenog svijeta

Dana 3. 12.2018. godine studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili su, u okviru terenske nastave na kolegiju Muzeji i muzeologija, Stalnu izložbu vodenog svijeta, jedinstvenu zbirku fosila, puževih  kućica, školjaka i glavonožaca, spužvi, koralja, zvjezdača, ježinaca, rakova, neobičnih riba, morskih pasa i dr, a koja se nalazi u osječkoj Tvrđi.

Studenti su tijekom vođenog obilaska izložbe i upoznavanja s najvrjednijim i najzanimljivijim izlošcima, saznali i na koje se sve načine sakupljeni prirodoslovni predmeti koriste u edukativne svrhe (u okviru školskih posjeta i nastave biologije, povijesti, likovne umjetnosti, filozofije itd.). Dio predavanja bio je posvećen i nastanku ove iznimne makaloške zbirke, iza koje kao i uvijek iza privatnih zbirki, stoji strast i entuzijazam pojedinca – sabirača, ali i s izazovima s kojim se Izložba susreće u svakodnevnom radu.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Posjet Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku

U okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti studenti prve godine preddiplomskog studija Informatologije 31. listopada 2018. godine posjetili su Gradsku i sveučilišnu knjižnicu u Osijeku (GISKO). Tom prigodom Siniša Petković, dipl. knjižničar proveo je studente kroz knjižnicu te ih upoznao s poviješću knjižnice i uslugama u Austrijskoj čitaonici, a djelatnici koji rade na ostalim odjelima predstavili su studijsku čitaonicu, rad razvojne matične službe, odjel obrade i službu nabave građe. Na posljetku studenti su obišli posudbeni odjel za odrasle te odjel za rad s djecom i mladima.

Darko Lacović

Posjet knjižnici Medicinske škole u Osijeku

U okviru kolegija Organizacija i poslovanje informacijskih ustanova II studenti 3. godine preddiplomskog studija Informatologije 24. travnja 2018. godine posjetili su knjižnicu Medicinske škole u Osijeku. Knjižničarka Alta Pavin Banović upoznala je studente s poviješću i razvojem knjižnice te detaljno predstavila odgojno-obrazovnu, stručnu i kulturno-javnu djelatnost školske knjižnice. Između ostalog knjižničarka je naglasila da se u suradnji s knjižnicom u školi obilježavaju manifestacije kao što su Mjesec knjige, Noć knjige, Međunarodni dan pismenosti (8. rujna) te da su učenici angažirani u pripremi različitih izložbi.

dr. sc. Darko Lacović, poslijedoktorand

Posjet Muzeju likovnih umjetnosti Osijek

Dana 6. prosinca 2017. godine studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku u okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti. Muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl i kustosi upoznali su studente s djelatnošću muzeja i muzejskim fundusom koji se sastoji od zbirki slika, crteža, grafika i skulptura. Muzej prikuplja hrvatsku likovnu baštinu od 18. stoljeća do danas. Studenti su imali prilike vidjeti izložbu studenata i profesora Umjetničke akademije u Osijeku te gostujuću izložbu Ive Šebalja pod nazivom „Slikarstvo traži ijeme“.