Izvješća

2022./2023.

Ljetna škola Bovec 2022.

Ljetna škola Bovec svake godine svojim unikatnim temama i programom privlači studente s raznih sveučilišta iz Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske na multikulturalni, višejezični dvotjedni tečaj u malom pitoresknom alpskom selu Bovec koje se nalazi u Sloveniji, blizu talijanske i austrijske granice. Cilj je inicijative razmjena znanja među studentima participantima u multinacionalnoj regiji Alpe – Jadran. Svake se godine tečajevi bave drugom specifičnom tematikom koja se odnosi na društvena, povijesna i kulturna pitanja zajednička spomenutoj regiji Alpe – Jadran. Jezični se tečajevi održavaju na talijanskom, slovenskom, njemačkom, hrvatskom i furlanskom jeziku, no program Ljetne škole uključuje i razne radionice gostujućih predavača sa sveučilišta, rasprave te fakultativnu i obveznu terensku nastavu koja se izvodi na području Boveca. Opća je tema Ljetne škole Bovec 2022. bila Geteilte Erinnerung – Erinnerungskulturen / Deljeni spomin – kulture spominjanja/ Memoria (con)divisa – Culture della memoria / Memorie (con)dividude – Culturis de memorie/ Podijeljeno sjećanje – kulture sjećanja.

Glavne značajke kojima je okarakterizirana povijest na prostoru Alpe – Jadran višestoljetni je mirni suživot različitih jezičnih i društvenih sastavnica te razmjena zajedničkih i individualnih kulturnih običaja, ali i tragični trenutci ratnih sukoba. Svi ti jaki konteksti mogu različito utjecati na oblikovanje sjećanja različitih kultura s prostora Alpe – Jadran, jednako kao što upravo ta sjećanja mogu prouzročiti i nove nepoželjne sukobe. Upravo je zato primarna problematika ove Ljetne škole bila pitanje može li se oblikovati podijeljeno sjećanje, tj. kultura sjećanja koja bi u prvi plan stavila značajke koje povezuju te različite kulture te tako stanovnicima regije Alpe – Jadran omogućila miran i skladan suživot?

Kao što je već spomenuto, važna komponenta Ljetne škole učenje je jezika te regije. Cjelokupni je program stoga bio usmjeren prema višejezičnosti i njezinu integriranju u živote studenata, ali i profesora koji su sudjelovali u Ljetnoj školi.

Osim vrlo bitne edukacijske komponente, Ljetna škola, kao i posebno okružje u kojem se ona odvija, nudi priliku za stvaranjem novih poznanstva, iskustava te uzajamnog nesvjesnog učenja o kulturama i jezicima studenata koji ju pohađaju. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji Ljetne škole te ljubaznosti i susretljivosti apsolutno svih profesora, gostujućih predavača, polaznika te dviju osoba bez kojih ova inicijativa ne bi bila moguća, Cristine Berette i Andree Wernig, vjerujem kako će Ljetna škola Bovec, kao i samo mjesto u kojem se održava, svim svojim polaznicima ostati u vrlo lijepom podijeljenom sjećanju.

Lorena Ober, 3. godina preddiplomskog studija Informatologije i Povijesti umjetnosti


Sudjelovanje studenata na konferenciji The Geek Gathering

Filozofski fakultet u Osijeku platio je kotizacije za 10 studenata za sudjelovanje na konferenciji The Geek Gathering koja se održavala 6. i 7. listopada 2022. godine.

Studenti

Volonteri

 1. Sven Kroflin
 2. Donata Szombathelyi
 3. Hana Lelas
 4. Nikolina Gams
 5. Eva Stojić
 6. Dajana Radić
 7. Marina Kresonja
 8. Stella Fleiss
 9. Anja Labak
 10. Ana Puhek

Sudionici

 1. Martina Slobođanac
 2. Irena Poje
 3. Filip Mudri
 4. Ena Maurus
 5. Mia Ćosić
 6. Tena Lončarević
 7. Marija Milošević
 8. Marko Buljan
 9. Antonia Krvavica
 10. Mijo Marković

Slijedi osvrt Martine Slobođanac, studentice 3. godine preddiplomskoga jednopredmetnog studija informatologije.

Četvrtak, 6. listopada 2022.

Na samoj konferenciji sudjelovalo je dvadesetak studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku, od kojih je desetero volontiralo, a ostali su bili sudionici. Konferencija je započela u 14.00 sati registracijom na lokaciji kina Urania. Zatim je u Caffe baru Trica u 16.00 sati održana dobrodošlica za sve sudionike koja je trajala do 16.30. Nakon riječi dobrodošlice slijedila su četiri predavanja održana na engleskom jeziku. Prvo predavanje pod nazivom Whiskey masterclass od 16.30 do 17.00 sati održao je Miroslav Kljajić. Drugo predavanje održala je Nataša Kapov s temom Going upmarket – from small to enterprise in 18 months u vremenu od 17.15 do 18.00 sati. Treće predavanje održao je Mislav Malenica pod nazivom Five key lessons that could have saved me twenty years u vremenu od 18.15 do 19.00 sati. Posljednje predavanje održao je Toni Trivković pod nazivom From one to a ton: split tech city community u vremenu od 19.15 do 20.00 sati. Prvi konferencijski dan završio je koncertom Munguru jazz benda koji je trajao od 20.15 do 23.00 sata.

Petak, 7. listopada 2022.

Drugi konferencijski dan započeo je registracijom u 08.00 sati u kinu Urania, nakon čega je održano kratko uvodno predavanje i riječ dobrodošlice od 09.30 do 10.00 sati. Drugog su se konferencijskog dana održala brojna predavanja, radionice i tečajevi u vremenu od 10.00 do 17.00 sati u Caffe baru Trica, restoranu Lumiere, kinu Urania te Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. U vremenu od 13.00 do 14.00 sati održan je ručak, a dan je završio organiziranom zabavom na lokaciji Kazamat od 20.30 do 2.00 sata gdje su svirali Electric corn i DJ Back2back.

Studentima je sudjelovanje na konferenciji izuzetno dragocjeno iskustvo zbog primjene stečenih znanja u oblikovanje stručnih i znanstvenih teza.

 

doc. dr. sc. Tomislav Jakopec