Arhiva za ‘Prilozi u medijima’ Kategoriju

Studentice Odsjeka za informacijske znanosti u suradnji s GISKO-m i OŠ “Franje Krežme” organizirale susret s priznatom i nagrađivanom književnicom za mlade, Silvijom Šesto

Studentice Odsjeka za informacijske znanosti u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku te Osnovnom školom Franje Krežme, na inicijativu doc. dr. sc. Ivane Martinović, organizirale su za učenike sedmog razreda susret s priznatom i nagrađivanom književnicom za mlade, Silvijom Šesto. Vrlo zanimljivom susretu, čiji je primarni cilj bio potaknuti mlade na čitanje, prisustvovalo je 45 učenika i oko 20 studenata informacijskih znanosti. O samom susretu opširnije možete pročitati na: “Da nisam pisac, bila bih kriminalac.”

 

U Sveučilišnom glasniku objavljen izvještaj projekta doc. dr. sc. Ivane Martinović “Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju informacija putem mobilnih uređaja”

U 20. broju “Sveučilišnog glasnika” objavljen je izvještaj o projektu “Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju informacija putem mobilnih uređaja”. Projektni tim, osim njegove voditeljice doc. dr. sc. Ivane Martinović, čine i gost istraživač, doc. dr. sc. Sung Un Kim (Catholic University, Washington DC, USA), te suradnici doc. dr. sc. Boris Badurina i dr. sc. Snježana Stanarević Katavić, kao i studenti Odsjeka za informacijske znanosti Sara Bakota, Nikolina Begović, Mario Kuzman i Zvonimir Starčević. Prilog možete pročitati na: http://www.glas-slavonije.hr/sglasnik/sveucilisni-glasnik-20.pdf.

Odsjek za informacijske znanosti u Glasu Slavonije: predstavljanje Erasmus+ projekta „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“ u emisiji Osječke televizije „TV Koktel“

Dana 4. studenog 2016. održana je konferencija za novinstvo na kojem je predstavljen Erasmus+ projekt „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“. O projektu su na predstavljanju govorili prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, prof. dr. sc. Maja Žumer iz Ljubljane, prof. dr. sc. Serap Kubanoglu iz Ankare, čelnica Europskog društva za knjižničarsku i informacijsku naobrazbu te istraživanje (EUCLID), Thomas Mandl iz Hildesheima, te s našeg Odsjeka prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog. Prilog je dostupan na: http://www.glas-slavonije.hr/316428/3/Filozofski-fakultet-u-projektu-s-jos-sedam-europskih-sveucilista

Predstavljanje Erasmus+ projekta „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“ u emisiji Osječke televizije „TV Koktel“

Dana 3. studenog 2016. doc. dr. sc. Boris Bosančić sudjelovao je u emisiji Osječke televizije „TV Koktel“, u kojoj je najavio prvi sastanak u okviru Erasmus+ projekta „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“ (European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization – EINFOSE). Cijeli intervju možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=3IZM0juux2s&t=588s

Gostovanje naših studenata Ivone Grgić, Cvijetina Vidakovića i Jure Žilića u emisiji HRT-a “Brtva glave”

Povodom nadolazeće četrnaeste međunarodne konferencije Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries In the Digital Age – LIDA) koja se održavala u Zadru od 13. do 17. lipnja, studenti Odsjeka za informacijske znanosti Ivona Grgić, Cvijetin Vidaković i Jure Žilić gostovali su u emisiji HRT-a „Brtva glave“ najavivši tako konferenciju na koju su studenti prisutni od samih njezinih početaka 2000. godine. Studenti su u emisiji predstavili Konferenciju, opisali na koji su način oni uključeni u njezinu organizaciju te što očekuju od sudjelovanja.

Intervju izv. prof. dr. sc. Sanjice Faletar Tanacković za HRT radio

Četrnaesta međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries In the Digital Age – LIDA) ove se godine, kao i posljednje tri, održavala u Zadru, od 13. do 17. lipnja. Konferenciju su organizirali Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru u suradnji sa Školom za komunikacije i informacije Sveučilišta Rutgers, SAD. Za radio emisiju HRT-a „Brtva glave“ o važnosti ovogodišnjih konferencijskih tema – Digital Curation and Preservation – Current Trends and Research i Use Studies, Education & Training for Digital Library Collections, o pozvanim predavačima, eminentnim stručnjacima iz područja, ali i općenito o važnosti konferencije na lokalnom i na međunarodnom planu, govorila je izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković. U razgovoru s našom studenticom Ivom Magušić-Dumančić, profesorica Faletar Tanacković je predstavila i aktivnosti ASIST-a na konferenciji, posebice Europskoga ogranka. Predstavila je i nagradu LIDA Outstanding Student Award (500$) koja se od 2016. godine dodjeljuje studentima preddiplomskog i diplomskog studija za najbolji rad predstavljen na konferenciji, kao i već tradicionalnu nagradu za studente-autore najboljih postera.

Nova radio emisija “Čovjek-informacija-tehnologija” na Radiju „UNIOS“

U srijedu, 9. ožujka 2016. na Radiju „UNIOS“ počelo je emitiranje nove emisije “Čovjek-informacija-tehnologija” koju uređuju i vode doc. dr. sc. Boris Bosančić i dr. sc. Milijana Mičunović. Navedena emisija prati zanimljiva pitanja, ideje, koncepte, fenomene, trendove i novosti u području informacijskog društva, teorije informacije, kiberantropologije i odnosa čovjeka i tehnologije te način na koji znanstveno-tehnološki razvoj i rast utječu na čovjeka i društvo. Emitira se srijedom u 15 sati te reprizno petkom u 20 sati.

Uvodna emisija bavila se temom suvremenih tehnologija i novih medija koji sve više nameću ideologiju informacijskog idealizma i tehnološke određenosti čovjeka i svijeta otvarajući prostor za pojavu alternativnih opisa zbilje koji mogu stajati usporedo, možda i najpoznatijem, opisu totaliteta stvarnosti austrijskog filozofa Karla Poppera. On je smatrao da kao ljudska bića živimo istodobno u tri svijeta: svijetu fizičke stvarnosti, svijetu mentalnih aktivnosti i svijetu intelektualnih sadržaja koje je stvorio ljudski duh. S našom se fizičkom stvarnošću sve više isprepliće virtualna stvarnost kao ravnopravni i jednako vrijedni treći prostor, svijet mentalnih aktivnosti i stanja svijesti postupno postaje svijet transmentalnog u kojem se sadržaji uma prevode u čistu informaciju koja transcendira biološko tijelo, a svijet intelektualnih sadržaja postupno biva zamijenjen svijetom digitalnih informacija i podataka koji sve više postaju predmetom manipulacije računala i umjetne inteligencije.

Više informacija o emisiji, njezinim temama i terminima emitiranja možete pronaći ovdje.

Intervju s dr. sc. Tomislavom Jakopecom na stranicama Osijek Software Cityja

Na stranicama Osijek Software Cityja objavljen je intervju s dr. sc. Tomislavom Jakopecom pod naslovom “Tomislav Jakopec: evangelist tehničke izvrsnosti osječke akademske zajednice”. Središnja tema intervjua jest povezivanje osječke akademske i softver zajednice kroz poticanje studenata informatologije na uključivanje u aktivnosti softverskog developmenta. Iz intervjua izdvajamo sljedeću misao koja opisuje narav i svrhu studija inormacijske tehnologije koji je na Odsjeku za informacijske znanosti pokrenut ak. godine 2015/2016: “Što se same strukture (studija) informacijskih tehnologija tiče, zamišljeno je da damo studentima vještine i znanja s kojima bi se mogli zaposliti u IT tvrtkama, ali i u slučaju zaposlenja u informacijskim ustanovama pokrenuti unapređenja i osuvremeniti ustanove jer knjižnice, kao i muzeji i arhivi, trebaju studente koji će znati napraviti web stranice, mobilne aplikacije i slično za svoje ustanove.”

Interjvu je vodila i napisala naša studentica Ana Leh, a možete ga pročitati ovdje.

Studijski posjet Londonu

U sklopu projekta “ICT Znanstveni laboratorij” dr. sc. Anita Papić i dr. sc. Tomislav Jakopec prošli su tjedan posjetili London zajedno s ostalim kolegama i suradnicima na projektu.

Cilj studijskog posjeta bio je upoznati se s načinima i smjerom uvođenja kodiranja u sustav školstva u Velikoj Britaniji. Sudionici projekta tom su prilikom posjetili i Coding London & Makers Academy, The Student World i Science Museum.

Više o studijskom posjetu možete pročitati u prilogu objavljenom u Glasu Slavonije.

Projekt “ICT znanstveni laboratorij”

U petak, 06. studenog gimnazija Gaudeamus iz Osijeka kao nositelj projekta te projektni partneri – Privatna gimnazija Pitagora iz Splita i Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku potpisali su partnerski sporazum za projekt ICT Znanstveni laboratorij. Cilj projekta je uspostava programskih, kadrovskih i materijalnih uvjeta u gimnazijama, kao i omogućavanje stjecanja dodatnih kompetencija u prioritetno odabranim područjima matematike, prirodoslovlja i informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Pri potpisivanju ugovora o suradnji dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Loretana Farkaš istaknula je kako na našem fakultetu od ove ak. god. djeluje sveučilišni diplomski studij Informacijske tehnologije te kako će upravo nastavnici, a dijelom i studenti s tog studija biti oni koji će ovom projektu pružati logističku potporu, kako u praćenju kurikula tako i u potrebi za izobrazbom, a povezano s ishodima učenja.

Zadatci Filozofskog fakulteta obuhvaćaju različite edukacije u području izradbe kurikuluma temeljenih na ishodima učenja, provedbe znanstvenog istraživanja, kao i konzultacije u provedbi projekta te izradbu priručnika za stručnu javnost i druge škole. Na projektu ispred Odsjeka za informacijske znanosti i Filozofskog fakulteta sudjeluju dr. sc. Tomislav Jakopec kao koordinator, dr. sc. Anita Papić kao edukator i dr. sc. Josipa Selthofer kao urednik edukativnih materijala.

O projektu možete pročitati i u prilogu objavljenom u Glasu Slavonije.

(Tekst napisali dr. sc. Anita Papić i dr. sc. Tomislav Jakopec)

Pretraživanje
Arhiva