Arhiva za ‘Prilozi u medijima’ Kategoriju

Odsjek za informacijske znanosti na STV-u

Dana 15. siječnja 2019. izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, Mirna Gilman Ranogajec, asistentica te Antonela Čepčar, studentica 1. godine dvopredmetnog diplomskog studija i predsjednica Librosa gostovale su u emisiji Otvoreni studio na Slavonskoj televiziji. Otvoreni studio je emisija koja svakog radnog dana uživo u sklopu programa “Za dobar dan” donosi različite teme, a u ovom su prilogu gošće predstavile događanja na Odsjeku za informacijske znanosti – međunarodnu studentsku konferenciju BOBCATSSS 2019 te 20. obljetnicu Odsjeka za informacijske znanosti kao i Klub studenata informacijskih znanosti.

Prilog možete pogledati na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=BhhGe2tKB84

 

O novom kolegiju Metodika nastave informatike u okviru programa cjeloživotnog učenja u Glasu Slavonije

Glas Slavonije popratio je uvođenje novog kolegija Metodika nastave informatike u okviru programa cjeloživotnog učenja čija je nositeljia doc. dr. sc. Anita Papić, djelatnica Odsjeka za informacijske znanosti. Više možete pročitati u Glasu Slavonije.

O BOBCATSSS 2019 i projektu EINFOSE u EUCLID-ovom Newsletteru

U 35. EUCLID-ovom Newsletter-u možete pročitati priloge prof. dr. sc. Kornelije Petr BalogIvone Grgić, studentice 1. godine dvopredmentog diplomskog studija Informatologije. Prof. dr. sc. Petr Balog predstavila je projekt Erasmus + Project European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization (EINFOSE), a studentica Ivona Grgić BOBCATSSS 2019 – međunarodnu studentsku konferenciju koja će se po prvi puta održati u Osijeku od 22. do 24. siječnja 2019. godine.

Više možete pročitati na EUCLID-ovim mrežnim stranicama.

 

Djelatnici Odsjeka suradnici na projektu “Virtualni muzej crne slavonske svinje – fajferice”

Projekt “Virtualni muzej crne slavonske svinje – fajferice” osmišljen je kako bi se digitalizacijom građe o crnoj slavonskoj svinji omogućilo promicanje njene kulturno-povijesne važnosti, zaštita i očuvanje značajne kulturne baštine kao i pristup sadržaju o pasmini svim zainteresiranim korisnicima. Voditelj projekta je doc. dr. sc. Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, a dr. sc. Tomislav Jakopec i asistentica Mirna Gilman članovi su projektnog tima. Tomislav Jakopec bio je zadužen za tehničku izvedbu stranice točnije dizajn mrežnog mjesta, implementaciju mrežnog dizajna na WordPress sustav, postavljanje sustava u produkciju, definiranje politike sigurnosne kopije te usklađivanje tijekom unosa sadržaja dok je Mirna Gilman bila zadužena za unos sadržaja koji je osigurao Poljoprivredni fakultet u Osijeku.

Više o projektu možete pročitati u Sveučilišnom glasniku.

Pohvala studentima za izvannastavne aktivnosti 2017./2018.

Dana 9. veljače 2018. godine, na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća, studentici I. godine dvopredmetnog diplomskog studija Informatologije i Informacijske tehnologije, Ivani Dejanović, dodijeljena je Pohvala studentima za izvannastavne aktivnosti kojima su pridonijeli ugledu Fakulteta (međunarodna natjecanja, izlaganja na znanstvenim skupovima, radovi u časopisima, umjetničke ili športske skupine, rad u studentskim udrugama i slično). Pohvala je dodijeljena Odlukom Fakultetskog vijeća u skladu s Pravilnikom o nagrađivanju i pohvaljivanju studenata (članak 11, 12, 13,14 i 15). Kratko priopćenje o proslavi 57. godišnjice Filozofskog fakulteta i nagrađenim djelatnicima i studentima možete pročitati u Sveučilišnom glasniku

U Sveučilišnom glasniku objavljena vijest o nagradi Emerald Literati Network Awards for Excellence koju je djelatnik našeg Odsjeka doc. dr. sc. Boris Bosančić dobio za svoj rad “Informacija u procesu stjecanja znanja” (Information in the knowledge acquisition process)

U Sveučilišnom glasniku objavljena je vijest o nagradi koju je dobio djelatnik našeg Odsjeka, doc. dr. sc. Boris Bosančić. U nastavku vijest prenosimo u cijelosti:

Doc. dr. sc. Boris Bosančić s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek dobio je nagradu Emerald Literati Network Awards for Excellence uredništva časopisa za svoj rad “Informacija u procesu stjecanja znanja” (Information in the knowledge acquisition process) koji je 2016. godine objavljen u časopisu Journal of Documentation. Mrežna stranica s nagrađenim radovima nalazi se na mrežnoj adresi: http://www.emeraldgrouppublishing.com/authors/literati/awards.htm?year=2017. Zahvaljujući nagradi, slobodan pristup radu omogućen je do 20. lipnja 2018. s mrežnih stranica časopisa Journal of Documentation (http://www.emeraldinsight.com/doi/full/10.1108/JD-10-2015-0122). Isti rad dostupan je i u svojoj postprint-inačici u FFOS-ovu institucijskom repozitoriju na adresi https://repozitorij.ffos.hr/islandora/object/ffos:1547.

Rad se, osim sažetog prikaza raznolikosti pogleda na pojam informacije različitih područja znanosti, bavi i tumačenjem procesa stjecanja znanja s osobitoga simboličkog/metaforičkog stajališta. U radu se nastoji iznaći odgovor na pitanje zašto različiti načini/perspektive stjecanja znanja u okviru znanstvenih područja imaju drugačiji pogled na informaciju, uključujući tu i dva, čini se, najnepomirljivija: jedan, koji informaciju drži objektivnim entitetom koji postoji u ‘vanjskom svijetu’ i drugi, koji ju smatra konstruktom čovjekova uma. U skladu s tim, u radu je predložen odgovarajući simbolički prikaz u obliku stanovitog ‘stabla znanja’ na osnovi kojega je zatim dano i metaforičko tumačenje odnosa ključnih pojmova u procesu stjecanja znanja – informacije, podatka, znanja i mudrosti, tzv. DIKW hijerarhije (Data-Information-Knowledge-Wisdom hierarchy). Na ovaj način ukazano je na jedno, relativno novo, shvaćanje pojma informacije, koje je u stanju barem ublažiti, ako ne i u cijelosti prevladati problem različitog shvaćanja informacije u različitim znanstvenim područjima.

 

Klub studenata informacijskih znanosti “Libros” organizira humanitarnu akciju za štićenike dječjeg doma “Klasje”

Tijekom prosinca Klub studenata informacijskih znanosti Libros organizira humanitarnu akciju prikupljanja donacija za štićenike dječjeg doma Klasje u Osijeku. Humanitarnu akciju popratili su i mediji, pa o njoj detaljnije možete pročitati u “Glasu Slavonije” na: http://www.glas-slavonije.hr/350826/3/Prikupljaju-donacije-za-djecu-iz-Klasja

Studentice Odsjeka za informacijske znanosti u suradnji s GISKO-m i OŠ “Franje Krežme” organizirale susret s priznatom i nagrađivanom književnicom za mlade, Silvijom Šesto

Studentice Odsjeka za informacijske znanosti u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku te Osnovnom školom Franje Krežme, na inicijativu doc. dr. sc. Ivane Martinović, organizirale su za učenike sedmog razreda susret s priznatom i nagrađivanom književnicom za mlade, Silvijom Šesto. Vrlo zanimljivom susretu, čiji je primarni cilj bio potaknuti mlade na čitanje, prisustvovalo je 45 učenika i oko 20 studenata informacijskih znanosti. O samom susretu opširnije možete pročitati na portalu Studentski.hr: “Da nisam pisac, bila bih kriminalac.”

 

U Sveučilišnom glasniku objavljen izvještaj projekta doc. dr. sc. Ivane Martinović “Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju informacija putem mobilnih uređaja”

U 20. broju “Sveučilišnog glasnika” objavljen je izvještaj o projektu “Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju informacija putem mobilnih uređaja”. Projektni tim, osim njegove voditeljice doc. dr. sc. Ivane Martinović, čine i gost istraživač, doc. dr. sc. Sung Un Kim (Catholic University, Washington DC, USA), te suradnici doc. dr. sc. Boris Badurina i dr. sc. Snježana Stanarević Katavić, kao i studenti Odsjeka za informacijske znanosti Sara Bakota, Nikolina Begović, Mario Kuzman i Zvonimir Starčević. Prilog možete pročitati na: http://www.glas-slavonije.hr/sglasnik/sveucilisni-glasnik-20.pdf.

Odsjek za informacijske znanosti u Glasu Slavonije: predstavljanje Erasmus+ projekta „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“ u emisiji Osječke televizije „TV Koktel“

Dana 4. studenog 2016. održana je konferencija za novinstvo na kojem je predstavljen Erasmus+ projekt „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“. O projektu su na predstavljanju govorili prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, prof. dr. sc. Maja Žumer iz Ljubljane, prof. dr. sc. Serap Kubanoglu iz Ankare, čelnica Europskog društva za knjižničarsku i informacijsku naobrazbu te istraživanje (EUCLID), Thomas Mandl iz Hildesheima, te s našeg Odsjeka prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog. Prilog je dostupan na: http://www.glas-slavonije.hr/316428/3/Filozofski-fakultet-u-projektu-s-jos-sedam-europskih-sveucilista

Pretraživanje
Arhiva