Arhiva za ‘Prilozi u medijima’ Kategoriju

U Sveučilišnom glasniku objavljena vijest o nagradi Emerald Literati Network Awards for Excellence koju je djelatnik našeg Odsjeka doc. dr. sc. Boris Bosančić dobio za svoj rad “Informacija u procesu stjecanja znanja” (Information in the knowledge acquisition process)

U Sveučilišnom glasniku objavljena je vijest o nagradi koju je dobio djelatnik našeg Odsjeka, doc. dr. sc. Boris Bosančić. U nastavku vijest prenosimo u cijelosti:

Doc. dr. sc. Boris Bosančić s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek dobio je nagradu Emerald Literati Network Awards for Excellence uredništva časopisa za svoj rad “Informacija u procesu stjecanja znanja” (Information in the knowledge acquisition process) koji je 2016. godine objavljen u časopisu Journal of Documentation. Mrežna stranica s nagrađenim radovima nalazi se na mrežnoj adresi: http://www.emeraldgrouppublishing.com/authors/literati/awards.htm?year=2017. Zahvaljujući nagradi, slobodan pristup radu omogućen je do 20. lipnja 2018. s mrežnih stranica časopisa Journal of Documentation (http://www.emeraldinsight.com/doi/full/10.1108/JD-10-2015-0122). Isti rad dostupan je i u svojoj postprint-inačici u FFOS-ovu institucijskom repozitoriju na adresi https://repozitorij.ffos.hr/islandora/object/ffos:1547.

Rad se, osim sažetog prikaza raznolikosti pogleda na pojam informacije različitih područja znanosti, bavi i tumačenjem procesa stjecanja znanja s osobitoga simboličkog/metaforičkog stajališta. U radu se nastoji iznaći odgovor na pitanje zašto različiti načini/perspektive stjecanja znanja u okviru znanstvenih područja imaju drugačiji pogled na informaciju, uključujući tu i dva, čini se, najnepomirljivija: jedan, koji informaciju drži objektivnim entitetom koji postoji u ‘vanjskom svijetu’ i drugi, koji ju smatra konstruktom čovjekova uma. U skladu s tim, u radu je predložen odgovarajući simbolički prikaz u obliku stanovitog ‘stabla znanja’ na osnovi kojega je zatim dano i metaforičko tumačenje odnosa ključnih pojmova u procesu stjecanja znanja – informacije, podatka, znanja i mudrosti, tzv. DIKW hijerarhije (Data-Information-Knowledge-Wisdom hierarchy). Na ovaj način ukazano je na jedno, relativno novo, shvaćanje pojma informacije, koje je u stanju barem ublažiti, ako ne i u cijelosti prevladati problem različitog shvaćanja informacije u različitim znanstvenim područjima.

 

Klub studenata informacijskih znanosti “Libros” organizira humanitarnu akciju za štićenike dječjeg doma “Klasje”

Tijekom prosinca Klub studenata informacijskih znanosti Libros organizira humanitarnu akciju prikupljanja donacija za štićenike dječjeg doma Klasje u Osijeku. Humanitarnu akciju popratili su i mediji, pa o njoj detaljnije možete pročitati u “Glasu Slavonije” na: http://www.glas-slavonije.hr/350826/3/Prikupljaju-donacije-za-djecu-iz-Klasja

Studentice Odsjeka za informacijske znanosti u suradnji s GISKO-m i OŠ “Franje Krežme” organizirale susret s priznatom i nagrađivanom književnicom za mlade, Silvijom Šesto

Studentice Odsjeka za informacijske znanosti u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku te Osnovnom školom Franje Krežme, na inicijativu doc. dr. sc. Ivane Martinović, organizirale su za učenike sedmog razreda susret s priznatom i nagrađivanom književnicom za mlade, Silvijom Šesto. Vrlo zanimljivom susretu, čiji je primarni cilj bio potaknuti mlade na čitanje, prisustvovalo je 45 učenika i oko 20 studenata informacijskih znanosti. O samom susretu opširnije možete pročitati na portalu Studentski.hr: “Da nisam pisac, bila bih kriminalac.”

 

U Sveučilišnom glasniku objavljen izvještaj projekta doc. dr. sc. Ivane Martinović “Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju informacija putem mobilnih uređaja”

U 20. broju “Sveučilišnog glasnika” objavljen je izvještaj o projektu “Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju informacija putem mobilnih uređaja”. Projektni tim, osim njegove voditeljice doc. dr. sc. Ivane Martinović, čine i gost istraživač, doc. dr. sc. Sung Un Kim (Catholic University, Washington DC, USA), te suradnici doc. dr. sc. Boris Badurina i dr. sc. Snježana Stanarević Katavić, kao i studenti Odsjeka za informacijske znanosti Sara Bakota, Nikolina Begović, Mario Kuzman i Zvonimir Starčević. Prilog možete pročitati na: http://www.glas-slavonije.hr/sglasnik/sveucilisni-glasnik-20.pdf.

Odsjek za informacijske znanosti u Glasu Slavonije: predstavljanje Erasmus+ projekta „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“ u emisiji Osječke televizije „TV Koktel“

Dana 4. studenog 2016. održana je konferencija za novinstvo na kojem je predstavljen Erasmus+ projekt „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“. O projektu su na predstavljanju govorili prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, prof. dr. sc. Maja Žumer iz Ljubljane, prof. dr. sc. Serap Kubanoglu iz Ankare, čelnica Europskog društva za knjižničarsku i informacijsku naobrazbu te istraživanje (EUCLID), Thomas Mandl iz Hildesheima, te s našeg Odsjeka prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog. Prilog je dostupan na: http://www.glas-slavonije.hr/316428/3/Filozofski-fakultet-u-projektu-s-jos-sedam-europskih-sveucilista

Predstavljanje Erasmus+ projekta „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“ u emisiji Osječke televizije „TV Koktel“

Dana 3. studenog 2016. doc. dr. sc. Boris Bosančić sudjelovao je u emisiji Osječke televizije „TV Koktel“, u kojoj je najavio prvi sastanak u okviru Erasmus+ projekta „Obrazovanje u području informacijskih znanosti u Europi: poticanje mobilnosti i harmonizacija ishoda učenja“ (European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization – EINFOSE). Cijeli intervju možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=3IZM0juux2s&t=588s

Gostovanje naših studenata Ivone Grgić, Cvijetina Vidakovića i Jure Žilića u emisiji HRT-a “Brtva glave”

Povodom nadolazeće četrnaeste međunarodne konferencije Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries In the Digital Age – LIDA) koja se održavala u Zadru od 13. do 17. lipnja, studenti Odsjeka za informacijske znanosti Ivona Grgić, Cvijetin Vidaković i Jure Žilić gostovali su u emisiji HRT-a „Brtva glave“ najavivši tako konferenciju na koju su studenti prisutni od samih njezinih početaka 2000. godine. Studenti su u emisiji predstavili Konferenciju, opisali na koji su način oni uključeni u njezinu organizaciju te što očekuju od sudjelovanja.

Intervju izv. prof. dr. sc. Sanjice Faletar Tanacković za HRT radio

Četrnaesta međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries In the Digital Age – LIDA) ove se godine, kao i posljednje tri, održavala u Zadru, od 13. do 17. lipnja. Konferenciju su organizirali Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru u suradnji sa Školom za komunikacije i informacije Sveučilišta Rutgers, SAD. Za radio emisiju HRT-a „Brtva glave“ o važnosti ovogodišnjih konferencijskih tema – Digital Curation and Preservation – Current Trends and Research i Use Studies, Education & Training for Digital Library Collections, o pozvanim predavačima, eminentnim stručnjacima iz područja, ali i općenito o važnosti konferencije na lokalnom i na međunarodnom planu, govorila je izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković. U razgovoru s našom studenticom Ivom Magušić-Dumančić, profesorica Faletar Tanacković je predstavila i aktivnosti ASIST-a na konferenciji, posebice Europskoga ogranka. Predstavila je i nagradu LIDA Outstanding Student Award (500$) koja se od 2016. godine dodjeljuje studentima preddiplomskog i diplomskog studija za najbolji rad predstavljen na konferenciji, kao i već tradicionalnu nagradu za studente-autore najboljih postera.

Nova radio emisija “Čovjek-informacija-tehnologija” na Radiju „UNIOS“

U srijedu, 9. ožujka 2016. na Radiju „UNIOS“ počelo je emitiranje nove emisije “Čovjek-informacija-tehnologija” koju uređuju i vode doc. dr. sc. Boris Bosančić i dr. sc. Milijana Mičunović. Navedena emisija prati zanimljiva pitanja, ideje, koncepte, fenomene, trendove i novosti u području informacijskog društva, teorije informacije, kiberantropologije i odnosa čovjeka i tehnologije te način na koji znanstveno-tehnološki razvoj i rast utječu na čovjeka i društvo. Emitira se srijedom u 15 sati te reprizno petkom u 20 sati.

Uvodna emisija bavila se temom suvremenih tehnologija i novih medija koji sve više nameću ideologiju informacijskog idealizma i tehnološke određenosti čovjeka i svijeta otvarajući prostor za pojavu alternativnih opisa zbilje koji mogu stajati usporedo, možda i najpoznatijem, opisu totaliteta stvarnosti austrijskog filozofa Karla Poppera. On je smatrao da kao ljudska bića živimo istodobno u tri svijeta: svijetu fizičke stvarnosti, svijetu mentalnih aktivnosti i svijetu intelektualnih sadržaja koje je stvorio ljudski duh. S našom se fizičkom stvarnošću sve više isprepliće virtualna stvarnost kao ravnopravni i jednako vrijedni treći prostor, svijet mentalnih aktivnosti i stanja svijesti postupno postaje svijet transmentalnog u kojem se sadržaji uma prevode u čistu informaciju koja transcendira biološko tijelo, a svijet intelektualnih sadržaja postupno biva zamijenjen svijetom digitalnih informacija i podataka koji sve više postaju predmetom manipulacije računala i umjetne inteligencije.

Više informacija o emisiji, njezinim temama i terminima emitiranja možete pronaći ovdje.

Intervju s dr. sc. Tomislavom Jakopecom na stranicama Osijek Software Cityja

Na stranicama Osijek Software Cityja objavljen je intervju s dr. sc. Tomislavom Jakopecom pod naslovom “Tomislav Jakopec: evangelist tehničke izvrsnosti osječke akademske zajednice”. Središnja tema intervjua jest povezivanje osječke akademske i softver zajednice kroz poticanje studenata informatologije na uključivanje u aktivnosti softverskog developmenta. Iz intervjua izdvajamo sljedeću misao koja opisuje narav i svrhu studija inormacijske tehnologije koji je na Odsjeku za informacijske znanosti pokrenut ak. godine 2015/2016: “Što se same strukture (studija) informacijskih tehnologija tiče, zamišljeno je da damo studentima vještine i znanja s kojima bi se mogli zaposliti u IT tvrtkama, ali i u slučaju zaposlenja u informacijskim ustanovama pokrenuti unapređenja i osuvremeniti ustanove jer knjižnice, kao i muzeji i arhivi, trebaju studente koji će znati napraviti web stranice, mobilne aplikacije i slično za svoje ustanove.”

Interjvu je vodila i napisala naša studentica Ana Leh, a možete ga pročitati ovdje.

Pretraživanje
Arhiva