Sudjelovanje na virtualnoj konferenciji ISIC 2020

Na virtualnoj konferenciji ISIC 28. 9.-1. 10. 2020. Pretoria, Južnoafrička Republika profesorice Sanjica Faletar Tanacković i Kornelija Petr Balog s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku održale su predavanje na temu oboljelih od Alzheimerove bolesti i njihovih skrbnika te njihove informacijske potpore.
Radovi prezentirani na konferenciji bit će dostupni u časopisu Information Research.

Pozvano izlaganje

Prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković održala je pozvano izlaganje, pod naslovom “Fizički prostor suvremenih knjižnica: Zašto nam je potreban i kako ga oblikovati?”, na 11. okruglom stolu za školske knjižnice koji se 5. 10. 2020. održao online, u suorganizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva, Tehničke škole Zagreb i Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Sudjelovanje na konferenciji INFuture 2019


Studentica diplomskog studija Informatologije Ivona Palko sudjelovala je 21. studenoga 2019. godine na konferenciji INFuture 2019: Knowledge in the Digital Age u Zagrebu. Tom prigodom izložila je rad pod nazivom Music information seeking behaviour among the students of Humanities and Social Sciences at the University of Osijek koji je pripremljen u suautorstvu s doc. dr. sc. Darkom Lacovićem i studenticom Lanom Horvatić.

doc. dr. sc. Darko Lacović

IFLA CPDWL Satellite Meeting

IFLA-in stručni skup posvećen kontinuiranom stručnom usavršavanju i učenju na radnom mjestu (CPDWL  – Continuing Professional Development and Workplace Learning) održan je 20. i 21. kolovoza 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovaj je skup bio prilika za susret knjižničara i informacijskih stručnjaka koji su na ovogodišnjem satelitskom sastanku raspravljali o promjenama koje donosi digitalna transformacija za „informacijska društva“. Ovaj satelitski sastanak rezultat je suradnje IFLA-e s Hrvatskim knjižničarskim društvom (HKD) koja je omogućila raspravu i razmjenu ideja o utjecaju digitalnog svijeta na naše sadašnje i buduće informacijske i komunikacije vještine. Na skupu je prisustvovalo četrdesetak predavača i oko dvjesto sudionika, a pojedina su predavanje bila iznimno dobro primljena. Nakon uvodnih pozdrava, Philip Schreur (Stanford University, SAD), održao je predavanje o pametnim društvima i sporim knjižnicama odnosno knjižnicama koje trebaju napredovati u svojim zajednicama te naveo kako su upravo knjižničari pokretači tih promjena. Potom je Mario Hibert (Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina) govorio o ekologiji pametnog ne strukturiranja tj. o alternativama u knjižničarskoj zajednici. Skup je zatvorila Tatjana Aparac-Jelušić koja je naglasila da knjižničarske i informacijske škole i odjeli moraju kontinuirano raditi na poboljšanju svojih programa i pritom utvrditi osnovne profesionalne vrijednosti na kojima bi se trebale graditi nove vještine i kompetencije budućih stručnjaka.

Na konferenciji su, kao volonteri, sudjelovali Jure Žilić (student diplomskog studija Informatologije i Informacijskih tehnologija na Filozofskom fakultetu Osijek) i Tomislava Žilić (studentica preddiplomskog studija Informatologije na Filozofskom fakultetu Osijek). Tijekom ovog satelitskog sastanka imali smo mogućnost poslušati i nekoliko zanimljivih predavanja i radionica. Predavanje na kojem smo prisustvovali i koje je ostavilo najviše dojma na nas je predavanje Ulrike Lang (Hamburg State and University Library, Njemačka)  pod nazivom „Challenging Presentation Needed?“. Mislim da je ovo predavanje nama kao studentima bilo najkorisnije, jer smo naučili kako pravilno prezentirati. Od izgleda prezentacije, sadržaja pa sve do izgleda predavača samo su neki od segmenata o kojima je Ulrike Lang pričala. Uspjeli smo se zabaviti, naučiti nešto novo i ostvarili kontakte koji će nam zasigurno pomoći u budućnosti.

Tomislava Žilić

Sudjelovanje na Autumn School for Informational Retrieval and Foraging 2019 (ASIRF 2019)

Studentice Katarina Đurđević i Anamarija Eskeričić sudjelovale su na Autumn School for Informational Retrieval and Foraging 2019 (ASIRF 2019) od 22. do 27. rujna 2019. godine. Kako bi mogle sudjelovati, studentice su se prijavile na stipendiju za ASIRF 2019 koju je nudila organizacija The German Academic Exchange Service (DAAD) i ACM SIGIR. Osim toga, bilo je potrebno poslati životopis i motivacijsko pismo te platiti participaciju od 50 eura koju im je financirao Filozofski fakultet Osijek. Putne troškove studentice su unaprijed same financirale, no po povratku kući ti su im troškovi refundirani. Mjesto održavanja ASIRF-a bilo je Schloss Dagstuhl, Informatički centar Leibniz. Teme na predavanjima u sklopu ASIRF-a bile su: temelji IR-a, interaktivni IR, evaluacija temeljena na upitima, semantičke anotacije za IR, IR za digitalne humanističke znanosti, vrednovanje IR-a, duboko učenje za IR, IR sustavi. Predavanja su se održavala svaki dan od 08:30 do 21:00, ali u to vrijeme bili su uključeni i doručak, ručak i večera te dvije pauze za kavu. Bilo je 20 studenata koji su sudjelovali na ASIRF-u, a dolazili su iz raznih zemalja: Njemačka, Kina, Finska, Indija, Hrvatska. U srijedu, 25. rujna, studenti su otišli na gotovo cjelodnevni izlet u Trier, najstariji njemački grad. Izlet je obuhvaćao obilazak grada i njegovih znamenitosti gdje su studenti mogli saznati puno o prošlosti grada, posjet vinariji, uključujući i kušanje vina te naposljetku večeru. Na samome kraju slijedi nekoliko slika s ASIRF-a:

Sudjelovanje na 16. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

Prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković održala je u suautorstvu s Dunjom Marijom Gabriel (Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Zagreb) 27. svibnja 2019. g. pozvano izlaganje pod naslovom “Stanje knjižničnih zbirki u hrvatskim kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima u 2019. godini” na 16. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama “Knjižnice u zatvorskim ustanovama kao partneri u rehabilitaciji i obrazovno-kulturnom životu zatvorenika” koji se održao u Zagrebu. U nastavku možete pogledati kratki promo film o održanom skupu

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Doc. dr. sc. Anita Papić na sastanku Mreže jedinica sustava osiguravanja kvalitete na visokim učilištima u RH (CroQAnet)

Doc. dr. sc. Anita Papić je dana 31. svibnja 2019. godine nazočila sastanku Mreže jedinica sustava osiguravanja kvalitete na visokim učilištima u RH (CroQAnet) u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Domaćin je ovoga sastanka bilo Sveučilište u Zadru, a glavna je tema sastanka bila profesionalno usavršavanje nastavnog osoblja na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, uz osvrt na institucijsku podršku razvoju nenastavnog osoblja. Doc. dr. sc. Anita Papić je tom prilikom u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održala izlaganje o pregledu postojećih oblika podrške profesionalnom usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja na Sveučilištu u Osijeku ispred Povjerenstva za osiguravanje i unapređivanje kvalitete visokog obrazovanja Filozofskog fakulteta u Osijeku i Centra za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Sveučilišta u Osijeku. Više možete pročitati na službenoj mrežnoj stranici http://croqanet.azvo.hr/hr/

doc. dr. sc. Anita Papić