Arhiva za ‘Sudjelovanja na znanstvenim i stručnim skupovima i konferencijama’ Kategoriju

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala na međunarodnoj konferenciji MIPRO 2017

Doc. dr. sc. Anita Papić je sudjelovala na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu MIPRO 2017 u Opatiji od 23. do 25. svibnja 2017. godine s izlaganjem rada pod naslovom Informetrics: Development, Conditions and Perspectives.

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog sudjelovala na 15. danima visokoškolskih i specijalnih knjižnica.

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog sudjelovala je na 15. danima visokoškolskih i specijalnih knjjižnica, održanima u Lovranu u razdoblju od 17. do 20. svibnja 2017. godine, s izlaganjem pod naslovom “Knjižnica Filozofskog fakulteta u Osijeku: kako nas vide nastavnici?”, napravljenim u koautorstvu s dipl. knjižničarkom Gordanom Gašom.Doc. dr. sc Ivana Martinović sudjelovala na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Kopenhagenu

Djelatnica našeg Odsjeka, doc. dr. sc. Ivana Martinović, je u razdoblju od 11. do 12. lipnja 2017. u Kopenhagenu, Danska, sudjelovala na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji 19th International Conference on Health Informatics and Health Information Management s izlaganjem, nastalim u koautorstvu s dr. sc. Snježanom Stanaravić Katavić i dr. sc. Sung Un Kim, pod naslovom “Examining How Youth Use Mobile Devices for Health Information: Preliminary Findings of a Survey Study with High School Students in Croatia”.

Studenti preddiplomskoga studija Informatologije na prvom balkanskom AIESEC kongresu

AIESEC je najveća svjetska studentska organizacija koja djeluje diljem 127 zemalja. Ove je godine na Jahorini, u razdoblju od 9. do 12. ožujka, po prvi put organizirana konferencija koja je okupila mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, njih preko 170.  S Odsjeka informatologije sudjelovale su studentice preddiplomskoga studija Mihaela Kolić, Ivona Ćosić i Antonela Galić. Glavna ideja kongresa bila je povezivanje mladih u multikulturalnom okruženju s ciljem razvijanja liderskih vještina i borbe protiv predrasuda kojima svjedočimo svaki dan. Uz predavanja i radionice, sudionici su imali priliku upoznati se i s velikim tvrtkama koje surađuju s AIESEC-om, ali i s bivšim AIESEC članovima koji su ostvarili zavidne karijere upravo zahvaljujući AIESEC-u. Lokalni odbor Osijek osvojio je nagradu “Growing diseruptively”, dok su članovi Dominik Kratofil i Antonela Galić dobili posebna priznanja za njihov rad u udruzi. Sljedeći balkanski kongres predviđen je već iduće godine, a njemu bi se trebale pridružiti i ostale balkanske zemlje.

 

Međunarodni stručni skup „Dječja knjižnica – podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici“

Međunarodni stručni skup pod nazivom „Dječja knjižnica – podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici“ održan je 1. ožujka 2016. na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu, povodom obilježavanja 60-e obljetnice osnivanja toga odjela. Svrha je toga skupa bila istaknuti na koje načine narodne knjižnice ohrabruju djecu da odrastaju uz lokalnu knjižnicu, motiviraju ih da koriste kreativne knjižnične programe za slobodno vrijeme, osjete radost čitanja i pričanja priča. Skup je nastojao istaknuti ulogu dječje knjižnice u socijalizaciji djece u kulturnom okruženju te u njihovu otkrivanju svijeta, znanja i novih prilika. Doc. dr. sc. Ivana Martinović na skupu je održala pozvano izlaganje pod naslovom „Uloga dječje knjižnice u socijalizaciji“, koje se najvećim dijelom bavilo ulogom dječje knjižnice u različitim aspektima socijalizacije, a koja proizlazi iz poslovanja i djelovanja dječjih knjižnica. U izlaganju je također dan kratak pregled aktivnosti koje se provode u dječjim knjižnicama u Hrvatskoj i u inozemstvu, a koje su usmjerene na kontekst socijalizacije.

Pozvana izlaganja doc. dr. sc. Borisa Bosančića u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka

Doc. dr. sc. Boris Bosančić je u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka 2. rujna 2016. održao dva stručna izlaganja o setovima podataka i metapodacima – Metapodatkovni standardi u mrežnom okruženju i Upravljanje povezanim setovima podataka znanstvenih istraživanja.

Dani e-infrastrukture u Zagrebu

U SRCU su se od 23. do 25. svibnja 2016. održali Dani e-infrastrukture na kojima su se okupili brojni IT stručnjaci, ponajprije vezani uz područje visokog školstva i znanosti. Događanje posvećeno e-infrastrukturi nastalo je spajanjem nekoliko tradicionalnih okupljanja korisnika u Srcu: Dana e-infrastrukture, Dana sustava AAI@EduHr, Dana digitalnih repozitorija i Okupljanja korisnika ISVU REST API-ja. Prvi dan događanja nosio je naziv „Znanost, obrazovanje i e-infrastruktura“ u sklopu kojeg su održana zanimljiva uvodna predavanja i dvije panel-rasprave. Prva je bila posvećena e-infrastrukturi („Financiranje i održivost znanstvene e-infrastrukture“), dok se druga bavila temama otvorenosti u sustavu znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj. Tijekom drugog radnog dana na redu su bile teme usmjerene više na tehničke i operativne aspekte e-infrastrukture, pa se tako u tematskoj skupini “Gradimo hrvatski otvoreni i znanstveno-obrazovni oblak” istaknula važnost računalnih resursa koje razvijamo u znanstvenoj i istraživačkoj zajednici te se, kroz tematsku skupinu “Interoperabilnost informacijskih sustava u znanosti i visokom obrazovanju”, ukazalo na važnost informacijskih sustava. Treći dan događanja bio je posvećen pitanjima brige za podatke i informacije, odnosno digitalnu imovinu, koja predstavlja temeljnu vrijednost u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. U fokusu su bili važni elementi nacionalne podatkovne infrastrukture za koje brine Srce – nedavno uspostavljena nova komponenta nacionalne e-infrastrukture – sustav digitalnih arhiva i repozitorija Dabar i već poznata uspješnica – sustav Hrčak – portal znanstvenih i stručnih časopisa Hrvatske. Tijekom trećeg dana događanja zaposlenik našeg Odsjeka, doc. dr. sc. Boris Bosančić, održao je pozvano izlaganje pod naslovom „Povezani (meta) podaci“ u kojoj je prikazao smjer u kojem se Dabar treba razvijati kako bi se omogućile važne funkcionalnosti poput strojnog razumijevanja i semantičkog pretraživanja koje istraživačima omogućuju nove načine korištenja podataka.

Međunarodna konferencija o tipografiji i vizualnim komunikacijama, Solun, Grčka

Međunarodna konferencija o tipografiji i vizualnim komunikacijama koja se od 2002. godine već tradicionalno održava tijekom srpnja u Grčkoj, ove je godine, u razdoblju od 5. do 9. srpnja, održana u Solunu. Na konferenciji, koja se drži središnjim događajem u svijetu istraživanja tipografije i vizualnih komunikacija, svoj je rad pod naslovom “Print vs. Web. Is it the new aesthetics, or an old one?”, predstavila i djelatnica našeg Odsjeka, dr. sc. Josipa Selthofer.

European Conference on Information Literacy (ECIL), Prag

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog sudjelovala je u Pragu u razdoblju od 10. do 13. listopada 2016. godine na međunarodnoj konferenciji o informacijskoj pismenosti (European Conference on Information Literacy, ECIL), na kojoj je, zajedno s dr. sc. Dejanom Golenko (voditeljica knjižnice Pravnog fakulteta, Sveučilište u Rijeci) i Ljiljanom Siber (voditeljica knjižnice Pravnog fakulteta, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku), održala izlaganje pod naslovom Literacy Programs in the Field of Law: Case Study of Two Law Faculties in Croatia.

18. međunarodna znanstvena konferencija o ekonomskom i društvenom razvoju – “Building Resilient Society”

U Zagrebu je 9. i 10. prosinca održana 18. međunarodna znanstvena konferencija o ekonomskom i društvenom razvoju – “Building Resilient Society”. Na konferenciji je svojim prilogom The Impact of Information and Communication Technologies on Public Administration Managers and Their Work, nastalim u suradnji s izv. prof. dr. sc. Darkom Dukićem (Odjel za fiziku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku) i mr. sc. Nevenom Bertovićem (Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja), sudjelovala i zaposlenica našega Odsjeka, izv. prof. dr. sc. Gordana Dukić.

Pretraživanje
Arhiva