Arhiva za ‘Sudjelovanja na znanstvenim i stručnim skupovima i konferencijama’ Kategoriju

Nagrađeni studenti Odsjeka za informacijske znanosti na međunarodnoj konferenciji LIDA 2018

Na međunarodnoj konferenciji Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the Digital Age – LIDA)  koja se u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a održala u Zadru od 13. do 15. lipnja 2018. nagradu za najbolji studentski rad dobile su studentice diplomskog studija Informatologije iz Osijeka Vedrana Filić, Tena Vilček i  Mateja Paradžik  za svoje istraživanje pod naslovom The Role of Osijek Public Library in Modern Society: With Special Consideration of It’s Physical Accessibility.

Čestitamo!

Nagrada pored povelje uključuje i iznos od 500 Eura koji su osigurali anonimni donatori.

Pored nagrađenog rada, na konferenciji su s izlaganjima sudjelovali i sljedeći studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku:

Izlaganje na sesiji Student Showcase:

  1. Ivona Grgić and Cvijetin VidakovićOnline Information Behavior of Older Adults: Pilot-Study from Osijek Retirement Home
  2. Vedrana Filić, Tena Vilček and Mateja ParadžikPublic Library Space Assessment from Librarians and Patrons’ Perspective: The Case of the City and University Library in Osijek

Posterska izlaganja:

  1. Jure Žilić and Anita Papić. E-Citizen: Perceptions and Experiences of Modern Citizenry in Croatia
  2. Ana Leh, Dajana Stojanović and Anita PapićInstructional Design Models for Diversity, Inclusivity and Flexibility
  3.  Tomislava Žilić, Jure Žilić and Sanjica Faletar TanackovićPublic Libraries Are for All?: The Study of Perception and (non) Use of Public Libraries by Working Class Adults in the City of Osijek
  4. Tomislava Žilić and Ivana Svalina. How Diverse Is LIDA?
  5. Endrina Eskić and Ivana ĆosićThe Opinion of ihe Information Science Students of the Faculty of Humanities and Social Sciences in Osijek on Introducing the Picture Book “My Rainbow Family” in Libraries

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

 

LIDA 2018

Ovogodišnja međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu ( Libraries in the Digital Age – LIDA)  održala se po petnaesti put (prvi put je održana 2000. godine) u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a. Konferencija se održava svake dvije godine, a na njoj se problematiziraju raznovrsni izazovi s kojima se susreću informacijske ustanove u suvremenom okruženju. Gotovo 100 izlagača iz prakse, znanosti i akademije od 13. do 15. lipnja 2018. bavilo se ovogodišnjom temom koja glasi Informacijske ustanove i društvena pravda: dostupnost, raznolikost i uključenost. Među posebno posjećenim predavanjima, koja su izazvala bogate i plodne rasprave ističu se ona koja su se bavila kritičkim knjižničarstvom, aktivizmom i ulogom knjižnica u suvremenom demokratskom društvu, ljudskim pravima i položaju pripadnika manjinskih skupina u samoj informacijskoj profesiji, knjižničnim uslugama raznovrsnim marginaliziranim ili manjinskim skupinama u zajednici (beskućnicima, zatvorenicima, izbjeglicama, članovima LGBTIQ zajednice, etničkim i jezičnim manjinama, djeci s posebnim potrebama itd.) te lažnim vijestima i mikroagresijom.

Na ovogodišnjoj je konferenciji sudjelovalo 146 sudionika, iz 24 zemlje: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Litva, Francuska, Slovenija, Turska, Nigerija, Češka, Indija, Finska, Švedska, Norveška, Irska, Velika Britanija, Novi Zeland, Australija, Mađarska, Iran, Njemačka, Čile i Jordan. Na ovogodišnjoj su konferenciji ugošćene dvije pozvane predavačice: Nicole A. Cooke (University of Illinois at Urbana-Champaign, SAD) i Toni Samek (University of Alberta, Kanada).  Na konferenciji je u okviru doktorskog foruma, tzv. Student Showcase programa i posterske sesije sudjelovalo i 30ak doktorskih, diplomskih i preddiplomskih studenata iz više zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Irska, Njemačka, SAD itd.), koji su izložili svoja istraživanja i aktivno sudjelovali u raspravama.

Na konferenciji je dodijeljena i nagrada za najbolje postersko izlaganje Tagging in Online News Articles (autorice: Lucija Kraljev, Antonija Grgeč  i Drahomira Cupar s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru) te nagrada za najbolji studentski rad The Role of Osijek Public Library in Modern Society: With Special Consideration of It’s Physical Accessibility (autorice: Vedrana Filić, Tena Vilček i  Mateja Paradžik s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek), koja pored povelje uključuje i iznos od 500 Eura (koje su osigurali anonimni donatori).

Konferencija LIDA ne bi bila moguća bez studenata iz Osijeka i Zadra koji su volontirali pri organizaciji konferencije (od komunikacije sa sponzorima, preko održavanja društvenih mreža do osiguravanja neometanog odvijanja konferencija u Zadru). Sudjelovanje deset studenata Odsjeka za informacijske znanosti s Filozofskog fakulteta omogućili su Filozofski fakultet Osijek, Grad Osijek, Grad Popovača i OCLC iz SAD-a.

Tijekom godina konferencija LIDA je postala jedna od ključnih konferencija u području knjižničnih i informacijskih znanosti, ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu, na kojoj se sudionici bave iznimno relevantnim temama, teorijske i praktične naravi, razmjenjuju svoja znanja i iskustva te u ugodnom i prijateljskom okruženju i neformalnim razgovorima i druženjima dogovaraju buduće zajedničke projekte. Konferencija se održala pod pokroviteljstvo Hrvatskog knjižničarskog društva i Hrvatskog informacijsko  i dokumentacijskog društva, a podržava ju i krovno međunarodno udruženje informacijskih stručnjaka ASIST.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

InfoDASKA 2018 – Mostar

Studentska konferencija InfoDASKA održala se 10. i 11. svibnja 2018. godine u Mostaru. Na konferenciji je sudjelovalo 6 studenata s Filozofskog fakulteta u Osijeku, Katarina Đurđević, Ana Boras, Antonela Galić, Ivana Svalina, Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević. Katarina Đurđević i Ana Boras zajedno su predstavili rad na temu „Stavovi studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku o fenomenu podatak, informacija, znanje“. Antonela Galić napravila je rad u suradnji s Tenom Ištuk, ali je samostalno predstavila rad na temu „Kompetencije informacijskih stručnjaka 21. stoljeća“. Ivana  Svalina predstavila je rad na temu „Put do informacije: informacijska pismenost studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera“, te su Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević predstavili rad na temu „IT kompetencije zaposlenika AKM ustanova na području Osijeka“. Studenti su krenuli u Mostar u utorak, 8. svibnja u 20:40 h s osječkog kolodvora, te su stigli u Mostar u srijedu, 9. svibnja u 07:00h. Studenti su bili smješteni u hostelu „Dino“ u kojemu su imali dva noćenja. Prvi dan studenti su obilazili grad Mostar i Međugorje. Drugoga dana, odnosno prvog dana konferencije, studenti su se upoznali s organizatorima konferencije nakon čega je slijedila registracija za konferenciju te slušanje gostujućeg predavanja. Nakon toga, prvo  izlaganje prvog dana konferencije imali su Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević. Nakon pauze, svoje izlaganje imale su i Katarina Đurđević i Ana Boras. U trećem bloku izlaganja prvoga dana konferencije, svoje izlaganje imala je Ivana Svalina. Nakon završetka prvoga dana, organizirano je večernje druženje za sve studente koji su sudjelovali na konferenciji. Idućega dana konferencije svoje izlaganja imala je Antonela Galić, te je konferencija uspješno privedena kraju. Potom je slijedilo zajedničko fotografiranje, zahvala organizatora svim gostima, nakon čega su Antonela Galić i Mislav Glavačević najavili održavanje studentske konferencije InfoDASKA 2019 u Osijeku te pozvali sve prisutne na što veći odaziv i zahvalili se organizatorima na lijepom gostoprimstvu. Nakon toga, jedan od organizatora proveo je sve studente kroz turističko razgledavanje Mostara čime im je skratio vrijeme do čekanja autobusa za povratak kući koji je polazio u 20:40 s mostarskog kolodvora. Studenti su došli u Osijek u subotu, 12. svibnja u 07:00h.

Mislav Glavačević

Dani e-infrastrukture 2018

U Sveučilišnom računskom centru (SRCE) 11. i 12. travnja 2018. održala se druga po redu stručna konferencija Dani e-infrastrukture 2018 koja je okupila više od 300 IT stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Mrežna stranica konferencije nalazi se na adresi http://dei.srce.hr/

Tema ovogodišnje konferencije bila je Izazovi (ne)otvorenosti.

Konferencija se odvijala kroz četiri tematska bloka: Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, Infrastrukture za napredno računanje i Novi alati i tehnologije u obrazovanju, uz dva pozvana predavanja koja su ove godine održali stručnjaci iz Švicarske: Olivier Verscheure, ravnatelj Švicarskoga centra za znanost o podacima (Swiss Data Science Center) te Ann Harding, iz fondacije SWITCH odnosno švicarske Nacionalne i istraživačke mreže (NREN – National research and education network) koja je ujedno i koordinator švicarske AAI federacije.

U dva dana u okviru tematskih blokova održano je 39 predavanja i jedna rasprava vezana uz ne(otvorenost) digitalnih repozitorija u akademskoj zajednici u kojoj je, na poziv organizatora, sudjelovao i Boris Bosančić, docent s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Na panel raspravi je istaknut dobar primjer prakse digitalnog repozitorija Filozofskog fakulteta koji veliku većinu radova ima u otvorenom pristupu.

doc. dr. sc. Boris Bosančić

Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2018 - prvi dan

Prof. dr. sc. Damir Hasenay sudjelovao na 21. Seminaru Arhivi, Knjižnice, Muzeji: Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture

U razdoblju od 22. do 24. studenog 2017. godine u Poreču je održan već tradicionalni 21. po redu Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji: Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture. S našeg je Odsjeka na ovom seminaru s izlaganjem pod naslovom “Sadržajni okvir i metodologija izrade Nacionalnog programa zaštite pisane baštine” sudjelovao prof. dr. sc. Damir Hasenay, kao koordinator navedenoga programa. Profesor Hasenay je sudjelovao i u radu Konzervatorsko-restauratorske radionice (voditelj: Damir Doračić) s temom “Nacionalni program zaštite pisane baštine – temeljne postavke i izazovi implementacije”. Cilj je navedenih dvaju predavanja bilo upoznavanje stručne i znanstvene AKM zajednice s aktivnostima na izradi spomenutog programa. Više o programu cijeloga skupa možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://akm.hkdrustvo.hr/program/.

 

Prof. dr. sc. Zoran Velagić održao predavanje u okviru “Research seminar on e-books in digital society” na Sveučilištu u Boråsu

U sklopu završnog seminara švedskog projekta The e-book research project prof. dr. sc. Zoran Velagić, djelatnik našeg Odsjeka i doc. dr. sc. Franjo Pehar s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru predstavili su u okviru izlaganja Overview of the Croatian book market, održanom 24. studenog 2017. godine, kontekst razvoja e-knjiga u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na povijesni i opći demografski razvoj. Usto, predstavljena su hrvatska istraživanja provedena zahvaljujući razvoju metodologije na navedenom projektu koji je, između ostalog, rezultirao iznimno kvalitetnom monografijom Books on screens. Švedski nakladnik Nordicom nudi besplatno preuzimanje na poveznici http://www.nordicom.gu.se/sv/publikationer/books-screens.

 

Prof. dr. sc. Zoran Velagić sudjelovao na 5. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Publishing – trends and contexts”

Prof. dr. sc. Zoran Velagić sudjelovao je na 5. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Publishing – trends and contexts koju suorganiziraju osječki i zadarski odsjeci za informacijske znanosti, na kojoj je u izlaganju pod nazivom Timeline of readers predstavio razvoj istraživačke konceptualizacije čitatelja. Konferencija je održana u Zadru, u razdoblju od 20. do 21. listopada 2017. godine.

 

Prof. dr. sc. Zoran Velagić sudjelovao na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Books and Screens and the Reading Brain”, Vilnius, Litva

Prof. dr. sc. Zoran Velagić sudjelovao je u razdoblju od 27. do 29. rujna  2017. na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Books and Screens and the Reading Brain”, koju su suorganizirali Society for the history of reading, authorship and publishing, COST EREAD projekt i Sveučilište u Vilniusu. U izlaganju, nastalom u suradnji s uglednim europskim znanstvenicima, Angusom Phillipsom, Arūnasom Gudinavičiusom i Andriusom Šuminasom, predstavljeni su rezultati istraživanja modernih knjiških naslovnica na različitim europskim tržištima. U izlaganju pod naslovom Trends and Contrasts in Book Cover Design istraženi su načini odlučivanja o dizajnu naslovnica, dominantni motivi, veze s ostalim kreativnim industrijama, utjecaj e-okružja na koncipiranje i oblikovanje naslovnice i sl.

Prof. dr. sc. Zoran Velagić sudjelovao na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “By the Book4: A perspective on the book industry”, Firenza

Prof. dr. sc. Zoran Velagić je u razdoblju od 21. do 23. lipnja 2017. sudjelovao na poznatoj nakladničkoj konferenciji koja se svake godine održava u Firenci na kojoj je, zajedno s doc. dr. sc. Franjom Peharom, djelatnikom Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, predstavio rezultate petogodišnjeg praćenja razvoja tržišta elektroničkih knjiga u Hrvatskoj. Autori su istražili kako opće stavove nakladnika prema e-knjigama, tako i stvarnu ponudu hrvatskih e-knjiga s obzirom na zastupljenost nakladnika, dostupne formate, cijene i sl.

 

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i dr. sc. Kristina Feldvari sudjelovale na Europskoj konferenciji na temu informacijske pismenosti (ECIL)

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i dr. sc. Kristina Feldvari sudjelovale su na Europskoj konferenciji na temu informacijske pismenosti (European Conference on Information Literacy, ECIL) koja se održala 18-21 rujna 2017. u Saint-Malo, Francuska s radom pod naslovom Information literacy of Croatian subject indexers. Pored toga, Kornelija Petr Balog je na konferenciji sudjelovala s jos dva dodatna rada: Kornelija Petr Balog; Ivana Turk. Information horizons of Croatian physicians, te s radom Kornelija Petr Balog, Tatjana Aparac-Jelušić i Serap Kurbanoğlu. European Information Science Education Project: Harmonizing Information Literacy Skills at the European Level (Poster).

Pretraživanje
Arhiva