Arhiva za ‘Sudjelovanja na znanstvenim i stručnim skupovima i konferencijama’ Kategoriju

43. skupština i stručni skup Hrvatskog knjižničarskog društva

Jure Žilić, student 2. godine diplomskog studija Infomatologija i Informacijska tehnologija, sudjelovao je na 43. skupštini i stručnom skupu Hrvatskog knjižničarskog društva, pod nazivom “Uloga i mogućnosti knjižnica u ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030”, koji se održao od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji. Žilić je na skupu volontirao i predstavio rad u obliku posterskog izlaganja, naslovljen “Znanstvena istraživanja u hrvatskom knjižničarstvu iz perspektive knjižničara: rezultati istraživanja”, koji je izrađen u suautorstvu Jure Žilić (Filozofski fakultet Osijek), Sanjica Faletar Tanacković (Filozofski fakultet Osijek) i Maja Panian Selimić (Ekonomski fakultet u Zagrebu).

Sanjica Faletar Tanacković

 

FEIS – International Symposium on the Future of Education in Information Science

U vremenu od 10.-11. rujna 2018. u Pisi (Italija) održan je međunarodni simpozij pod nazivom Future of Education in Information Science (FEIS). Ovaj je simpozij bio završna manifestacija u okviru dvogodišnjeg Erasmus+ projekta EINFOSE (European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization, http://einfose.ffos.hr/). Projekt koji je započeo 2016. godine za cilj je imao istražiti mogućnosti harmonizacije ishoda učenja na razini visokoškolskih ustanova u području informacijskih i komunikacijskih znanosti u Europi, a sve s ciljem poticanja mobilnosti studenata na europskoj razini te privlačenja studenata koji su preddiplomski studij završili u nekom drugom znanstvenom području na diplomski studij informacijskih znanosti.

Na FEIS konferenciji predstavljen je nacrt dokumenta nastalog u sklopu projekta pod nazivom Policy Recommendations for Entry Requirements and Learning Outcomes in Information Science, a za njegovu finalizaciju upotrijebit će se brojni komentari I rasprave koje su vođene tijekom simpozija. Finalni document bit će upućen nacionalnim i međunarodnim tijelima i agencijama koje skrbe za visokoškolsko obrazovanje informacijskih stručnjaka, njihove kompetencije, te priznavanje kvalifikacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Simpozij je okupio brojne stručnjake zainteresirane za temu obrazovanja iz raznih zemalja svijeta, a kao pozvani izlagači sudjelovali su Leif Kajberg (School of Library and Information Science, Denmark), David Bawden (City, University London, UK), Gary Marchionini (School of Information and Library Science, University of North Carolina at Chapel Hill, USA) te Anna Maria Tammaro (DILL International Master Digital Library Learning, University of Parma, Italy).

Na simpoziju su izlagali i članovi Odsjeka:

Sanjica Faletar Tanacković i Jure Žilić (zajedno s kolegama iz Turske) Serap Kurbanoglu i Yurdagul Unal (Hacettepe University, Turkey)  na radu pod nazivom Student perceptions of LIS programs and profession: Study among undergraduates in Croatia and Turkey

Boris Badurina i Boris Bosančić s posterom Which ICT competencies should be required by students enrolled at graduate programs in Information Science?

te studenti Ivona Grgić, Cvijetin Vidaković i Zvonimir Žulj koji su posterom predstavili Odsjek.

 

 

Uvodno izlaganje i predstavljanje projekta održale su Tatjana Aparac-Jelušić i Kornelija Petr Balog.

Kornelija Petr Balog

Kulendayz 2018

Ususret nadolazećoj akademskoj godini održani su još jedni, ove godine jubilarni deseti KulenDayzi. Ova je konferencija značajna za naše prostore budući da je jedina konferencija koja se održava u istočnom dijelu Hrvatske, a dotiče se tema iz područja informacijske znanosti. Prepoznatljiva je po puno narančaste boje, puno slame i po slavonskom specijalitetu kulenu po kojemu je i dobila tako prepoznatljivo ime. Ove su godine predavanja i zanimljiv program održani na dvije lokacije – u prostoru streljane Pampas i u Poduzetničkom inkubatoru BIOS koji je bio rezerviran za najmlađe posjetitelje konferencije. Konferencija je sveukupno trajala 3 dana –  od petka 31. kolovoza do nedjelje 2. rujna.

Dr. sc. Tomislav Jakopecu je 1. rujna u sklopu KulenDayz Teacherz sekcije imao predavanje na temu “Razgovarajmo o programskom jeziku Pythonu” namijenjeno profesorima informatike u osnovnim i srednjim školama.  S obzirom da će se Python od jeseni učiti u školama, predavanjem su istaknute pozitivne i negativne strane navedenog programskog jezika te su se razmatrale razlozi njegova odabira, ali i mogućnosti njegovog zauzimanja značajnijeg udjela u odabiru programskih jezika “privrede” i u Hrvatskoj.

Marija Holjevac, Ivana Svalina i Borna Ungar, studenti Odsjeka za informacijske znanosti volontirali su na konferenciji te su u suradnji s ostalim volonterima pripremali poklone (goodie bags) za polaznike konferencije, sastavljali lego-robote te stekli još jedno iskustvo kao i nova poznanstva.

dr.sc. Tomislav Jakopec

Marija Holjevac i Ivana Svalina

 

 

WeAreDevelopers World Congress 2018

Studentice prve godine diplomskog dvopredmetnog studija Informatologije i Informacijskih tehnologija Filozofskog fakulteta u Osijeku sudjelovale su na ovogodišnjoj konferenciji pod nazivom ”WeAreDevelopers World Congress 2018”. Konferencija se održala u Beču u vremenu od 16. do 18. svibnja 2018. godine. Studentice koje su volontirale i sudjelovale na konferenciji su Ivana Dejanović, Željana Hrkač, Lana Horvatić, Monika Bikadi i Ivana Ćosić.

Tijekom trodnevne konferencije studentice su sudjelovale su timu koji je bio zadužen za registraciju. Posao je prošao bez ikakvih poteškoća, a sudionici konferencije bili su zadovoljni obavljenim poslom. Tijekom cijele konferencije postojala je mogućnost odlaska na različita predavanja koja su držali stručnjaci u područjima IT-a općenito. Neka od predavanja koja su bila posjećena su govor Jonasa Jacobi na temu ”IBM and the Developer Economy”, govor Mate Rimca na temu ”Role of Developers in the Making of an Electric Hypercar”, govor Johna Romero na temu ”DOOM’s Development: A Year of Madness”, govor Martina Sonnenholzer na temu ”Closing my Window with Java Script” itd.

Studentice su nakon ove međunarodne konferencije dobile dodatnu motivaciju za daljnje sudjelovanje na istim ili sličnim konferencijama, ali i motivaciju za poboljšanje znanja u IT području te bi svim ostalim studentima našeg Odsjeka preporučile da se uključe u ovakve izvannastavne aktivnosti koje će im donijeti puno pozitivnih iskustava, događanja i uspomena.

Monika Bikadi

Nagrađeni studenti Odsjeka za informacijske znanosti na međunarodnoj konferenciji LIDA 2018

Na međunarodnoj konferenciji Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the Digital Age – LIDA)  koja se u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a održala u Zadru od 13. do 15. lipnja 2018. nagradu za najbolji studentski rad dobile su studentice diplomskog studija Informatologije iz Osijeka Vedrana Filić, Tena Vilček i  Mateja Paradžik  za svoje istraživanje pod naslovom The Role of Osijek Public Library in Modern Society: With Special Consideration of It’s Physical Accessibility.

Čestitamo!

Nagrada pored povelje uključuje i iznos od 500 Eura koji su osigurali anonimni donatori.

Pored nagrađenog rada, na konferenciji su s izlaganjima sudjelovali i sljedeći studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku:

Izlaganje na sesiji Student Showcase:

  1. Ivona Grgić and Cvijetin VidakovićOnline Information Behavior of Older Adults: Pilot-Study from Osijek Retirement Home
  2. Vedrana Filić, Tena Vilček and Mateja ParadžikPublic Library Space Assessment from Librarians and Patrons’ Perspective: The Case of the City and University Library in Osijek

Posterska izlaganja:

  1. Jure Žilić and Anita Papić. E-Citizen: Perceptions and Experiences of Modern Citizenry in Croatia
  2. Ana Leh, Dajana Stojanović and Anita PapićInstructional Design Models for Diversity, Inclusivity and Flexibility
  3.  Tomislava Žilić, Jure Žilić and Sanjica Faletar TanackovićPublic Libraries Are for All?: The Study of Perception and (non) Use of Public Libraries by Working Class Adults in the City of Osijek
  4. Tomislava Žilić and Ivana Svalina. How Diverse Is LIDA?
  5. Endrina Eskić and Ivana ĆosićThe Opinion of ihe Information Science Students of the Faculty of Humanities and Social Sciences in Osijek on Introducing the Picture Book “My Rainbow Family” in Libraries

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

 

LIDA 2018

Ovogodišnja međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu ( Libraries in the Digital Age – LIDA)  održala se po petnaesti put (prvi put je održana 2000. godine) u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a. Konferencija se održava svake dvije godine, a na njoj se problematiziraju raznovrsni izazovi s kojima se susreću informacijske ustanove u suvremenom okruženju. Gotovo 100 izlagača iz prakse, znanosti i akademije od 13. do 15. lipnja 2018. bavilo se ovogodišnjom temom koja glasi Informacijske ustanove i društvena pravda: dostupnost, raznolikost i uključenost. Među posebno posjećenim predavanjima, koja su izazvala bogate i plodne rasprave ističu se ona koja su se bavila kritičkim knjižničarstvom, aktivizmom i ulogom knjižnica u suvremenom demokratskom društvu, ljudskim pravima i položaju pripadnika manjinskih skupina u samoj informacijskoj profesiji, knjižničnim uslugama raznovrsnim marginaliziranim ili manjinskim skupinama u zajednici (beskućnicima, zatvorenicima, izbjeglicama, članovima LGBTIQ zajednice, etničkim i jezičnim manjinama, djeci s posebnim potrebama itd.) te lažnim vijestima i mikroagresijom.

Na ovogodišnjoj je konferenciji sudjelovalo 146 sudionika, iz 24 zemlje: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Litva, Francuska, Slovenija, Turska, Nigerija, Češka, Indija, Finska, Švedska, Norveška, Irska, Velika Britanija, Novi Zeland, Australija, Mađarska, Iran, Njemačka, Čile i Jordan. Na ovogodišnjoj su konferenciji ugošćene dvije pozvane predavačice: Nicole A. Cooke (University of Illinois at Urbana-Champaign, SAD) i Toni Samek (University of Alberta, Kanada).  Na konferenciji je u okviru doktorskog foruma, tzv. Student Showcase programa i posterske sesije sudjelovalo i 30ak doktorskih, diplomskih i preddiplomskih studenata iz više zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Irska, Njemačka, SAD itd.), koji su izložili svoja istraživanja i aktivno sudjelovali u raspravama.

Na konferenciji je dodijeljena i nagrada za najbolje postersko izlaganje Tagging in Online News Articles (autorice: Lucija Kraljev, Antonija Grgeč  i Drahomira Cupar s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru) te nagrada za najbolji studentski rad The Role of Osijek Public Library in Modern Society: With Special Consideration of It’s Physical Accessibility (autorice: Vedrana Filić, Tena Vilček i  Mateja Paradžik s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek), koja pored povelje uključuje i iznos od 500 Eura (koje su osigurali anonimni donatori).

Konferencija LIDA ne bi bila moguća bez studenata iz Osijeka i Zadra koji su volontirali pri organizaciji konferencije (od komunikacije sa sponzorima, preko održavanja društvenih mreža do osiguravanja neometanog odvijanja konferencija u Zadru). Sudjelovanje deset studenata Odsjeka za informacijske znanosti s Filozofskog fakulteta omogućili su Filozofski fakultet Osijek, Grad Osijek, Grad Popovača i OCLC iz SAD-a.

Tijekom godina konferencija LIDA je postala jedna od ključnih konferencija u području knjižničnih i informacijskih znanosti, ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu, na kojoj se sudionici bave iznimno relevantnim temama, teorijske i praktične naravi, razmjenjuju svoja znanja i iskustva te u ugodnom i prijateljskom okruženju i neformalnim razgovorima i druženjima dogovaraju buduće zajedničke projekte. Konferencija se održala pod pokroviteljstvo Hrvatskog knjižničarskog društva i Hrvatskog informacijsko  i dokumentacijskog društva, a podržava ju i krovno međunarodno udruženje informacijskih stručnjaka ASIST.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

InfoDASKA 2018 – Mostar

Studentska konferencija InfoDASKA održala se 10. i 11. svibnja 2018. godine u Mostaru. Na konferenciji je sudjelovalo 6 studenata s Filozofskog fakulteta u Osijeku, Katarina Đurđević, Ana Boras, Antonela Galić, Ivana Svalina, Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević. Katarina Đurđević i Ana Boras zajedno su predstavili rad na temu „Stavovi studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku o fenomenu podatak, informacija, znanje“. Antonela Galić napravila je rad u suradnji s Tenom Ištuk, ali je samostalno predstavila rad na temu „Kompetencije informacijskih stručnjaka 21. stoljeća“. Ivana  Svalina predstavila je rad na temu „Put do informacije: informacijska pismenost studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera“, te su Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević predstavili rad na temu „IT kompetencije zaposlenika AKM ustanova na području Osijeka“. Studenti su krenuli u Mostar u utorak, 8. svibnja u 20:40 h s osječkog kolodvora, te su stigli u Mostar u srijedu, 9. svibnja u 07:00h. Studenti su bili smješteni u hostelu „Dino“ u kojemu su imali dva noćenja. Prvi dan studenti su obilazili grad Mostar i Međugorje. Drugoga dana, odnosno prvog dana konferencije, studenti su se upoznali s organizatorima konferencije nakon čega je slijedila registracija za konferenciju te slušanje gostujućeg predavanja. Nakon toga, prvo  izlaganje prvog dana konferencije imali su Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević. Nakon pauze, svoje izlaganje imale su i Katarina Đurđević i Ana Boras. U trećem bloku izlaganja prvoga dana konferencije, svoje izlaganje imala je Ivana Svalina. Nakon završetka prvoga dana, organizirano je večernje druženje za sve studente koji su sudjelovali na konferenciji. Idućega dana konferencije svoje izlaganja imala je Antonela Galić, te je konferencija uspješno privedena kraju. Potom je slijedilo zajedničko fotografiranje, zahvala organizatora svim gostima, nakon čega su Antonela Galić i Mislav Glavačević najavili održavanje studentske konferencije InfoDASKA 2019 u Osijeku te pozvali sve prisutne na što veći odaziv i zahvalili se organizatorima na lijepom gostoprimstvu. Nakon toga, jedan od organizatora proveo je sve studente kroz turističko razgledavanje Mostara čime im je skratio vrijeme do čekanja autobusa za povratak kući koji je polazio u 20:40 s mostarskog kolodvora. Studenti su došli u Osijek u subotu, 12. svibnja u 07:00h.

Mislav Glavačević

Dani e-infrastrukture 2018

U Sveučilišnom računskom centru (SRCE) 11. i 12. travnja 2018. održala se druga po redu stručna konferencija Dani e-infrastrukture 2018 koja je okupila više od 300 IT stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Mrežna stranica konferencije nalazi se na adresi http://dei.srce.hr/

Tema ovogodišnje konferencije bila je Izazovi (ne)otvorenosti.

Konferencija se odvijala kroz četiri tematska bloka: Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, Infrastrukture za napredno računanje i Novi alati i tehnologije u obrazovanju, uz dva pozvana predavanja koja su ove godine održali stručnjaci iz Švicarske: Olivier Verscheure, ravnatelj Švicarskoga centra za znanost o podacima (Swiss Data Science Center) te Ann Harding, iz fondacije SWITCH odnosno švicarske Nacionalne i istraživačke mreže (NREN – National research and education network) koja je ujedno i koordinator švicarske AAI federacije.

U dva dana u okviru tematskih blokova održano je 39 predavanja i jedna rasprava vezana uz ne(otvorenost) digitalnih repozitorija u akademskoj zajednici u kojoj je, na poziv organizatora, sudjelovao i Boris Bosančić, docent s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Na panel raspravi je istaknut dobar primjer prakse digitalnog repozitorija Filozofskog fakulteta koji veliku većinu radova ima u otvorenom pristupu.

doc. dr. sc. Boris Bosančić

Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2018 - prvi dan

Prof. dr. sc. Damir Hasenay sudjelovao na 21. Seminaru Arhivi, Knjižnice, Muzeji: Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture

U razdoblju od 22. do 24. studenog 2017. godine u Poreču je održan već tradicionalni 21. po redu Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji: Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture. S našeg je Odsjeka na ovom seminaru s izlaganjem pod naslovom “Sadržajni okvir i metodologija izrade Nacionalnog programa zaštite pisane baštine” sudjelovao prof. dr. sc. Damir Hasenay, kao koordinator navedenoga programa. Profesor Hasenay je sudjelovao i u radu Konzervatorsko-restauratorske radionice (voditelj: Damir Doračić) s temom “Nacionalni program zaštite pisane baštine – temeljne postavke i izazovi implementacije”. Cilj je navedenih dvaju predavanja bilo upoznavanje stručne i znanstvene AKM zajednice s aktivnostima na izradi spomenutog programa. Više o programu cijeloga skupa možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://akm.hkdrustvo.hr/program/.

 

Prof. dr. sc. Zoran Velagić održao predavanje u okviru “Research seminar on e-books in digital society” na Sveučilištu u Boråsu

U sklopu završnog seminara švedskog projekta The e-book research project prof. dr. sc. Zoran Velagić, djelatnik našeg Odsjeka i doc. dr. sc. Franjo Pehar s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru predstavili su u okviru izlaganja Overview of the Croatian book market, održanom 24. studenog 2017. godine, kontekst razvoja e-knjiga u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na povijesni i opći demografski razvoj. Usto, predstavljena su hrvatska istraživanja provedena zahvaljujući razvoju metodologije na navedenom projektu koji je, između ostalog, rezultirao iznimno kvalitetnom monografijom Books on screens. Švedski nakladnik Nordicom nudi besplatno preuzimanje na poveznici http://www.nordicom.gu.se/sv/publikationer/books-screens.

 

Pretraživanje
Arhiva