Arhiva za ‘Sudjelovanja na znanstvenim i stručnim skupovima i konferencijama’ Kategoriju

izv. prof. dr. sc. Jelena Lakuš sudjelovala na Ljetnoj školi Hidden Libraries II

Izv. prof. dr. sc. Jelena Lakuš sudjelovala je na Ljetnoj školi Hidden Libraries II: Utrecht Network Summer School koja se održavala od od 2. do 13. srpnja 2018. godine u Grazu (Austrija) s tri izlaganja:

  1. Book provenance
  2. How to identify, intrepret and critically evaluate various forms of ownership markings
  3. Looking for the books owned by the noble family Pejačević from Našice, Croatia (18-20th century).

Više o Ljetnoj školi možete pronaći na sljedećoj poveznici https://hiddenlibraries.eu/

izv. prof. dr. sc. Jelena Lakuš

Djelatnici Odsjeka sudjelovali na međunarodnom znanstvenom simpoziju “Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj”

Ove je godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku od 24. do 26. svibnja 2018. održan 7. Međunarodni znanstveni simpozij “Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj”. Simpozij okuplja znanstvenike, stručnjake i gospodarstvenike iz zemlje i inozemstva baveći se potencijalima koje ima istočna Hrvatska, a koji nisu dovoljno iskorišteni. Ove su godine na Simpoziju predstavljena 122 znanstvena rada 290 autora i koautora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Češke republike, Mađarske, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Poljske, Turske, Velike Britanije te Hrvatske.

U okviru jedne od tema Simpozija „Ljudski kapital i socioekonomski razvoj“, dr. sc. Snježana Stanarević Katavić, dr. sc. Darko Lacović i izv. prof. dr. sc. Gordana Dukić predstavili su istraživanje naslovljeno “Informacijske potrebe osječkih maturanata pri donošenju odluke o izboru studija i budućoj karijeri”. U svjetlu aktualnih okolnosti kada stjecanje akademskog stupnja ne jamči zaposlenje, cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi na koji način osječki maturanti donose odluku o izboru fakulteta, na temelju kojih kriterija odabiru buduće zanimanje, koje su im sve informacije potrebne za donošenje odluke te koje izvore koriste kako bi se informirali o budućem studiju i mogućnostima zapošljavanja. Studija je također nastojala ustanoviti koliko su dobro informirani o tržištu rada. Rezultati ove studije mogu pomoći unapređenju planiranja i upravljanja ljudskim kapitalom sa svrhom poticanja razvoja istočne Hrvatske.

doc. dr. sc. Snježana Stanarević Katavić

Djelatnici Odsjeka za informacijske znanosti sudjelovali na stručnom skupu Susret konzervatora i restauratora arhivskog i knjižnog gradiva i umjetnina na papiru

Dana 26. rujna 2018. godine djelatnici Odsjeka za informacijske znanosti prof. dr. sc. Damir Hasenay i Ines Horvat, asistentica sudjelovali su na stručnom skupu Susret konzervatora i restauratora arhivskog i knjižnog gradiva i umjetnina na papiru s izlaganjem pod naslovom Izazov sveobuhvatnog pristupa u izradi Nacionalnog programa zaštite pisane baštine.

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala na konferenciji MIPRO 2018

Doc. dr. sc. Anita Papić i Sanja Sušilović, studentica Odsjeka za informacijske znanosti su sudjelovale na međunarodnom skupu MIPRO 2018 u Opatiji s izlaganjem rada pod naslovom Students’ preferences regarding the transfer of information and knowledge through infographics tools.

doc. dr. sc. Anita Papić

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala na konferenciji MakeLearn 2018

Doc. dr. sc. Anita Papić i Endrina Eskić, studentica Odsjeka za informacijske znanosti su sudjelovale na međunarodnom skupu  MakeLearn 2018 u Napulju u Italiji s izlaganjem rada pod naslovom Big data and data science: a scientometrics approach.

doc. dr. sc. Anita Papić

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala na konferenciji EduVISION 2018

Doc. dr. sc. Anita Papić i Katarina Đurđević, studentica Odsjeka za informacijske znanosti su sudjelovale na međunarodnom skupu EduVISION 2018 u Ljubljani, Slovenija od 29. studenoga do 1. prosinca 2018. godine s izlaganjem rada pod naslovom Students’ Information Behaviour in Seeking Scientific and Professional Information.

doc. dr. sc. Anita Papić

Sudjelovanje na stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem “Zanimanje: knjižničar”

Dana 9. studenoga 2018. prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković sudjelovale su na stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem  “Zanimanje: knjižničar”; s izlaganjem naslovljenim “Percepcija knjižničarskog i informacijskog studija i profesije: rezultati pilot istraživanja među studentima preddiplomskog sveučilišnog studija Informatologije na Filozofskom
fakultetu Sveučilišta u Osijeku”. Skup se održao povodom Dana hrvatskih knjižnica, u organizaciji Gradske knjižnice Beli Manastir, Središnja knjižnica Mađara u RH.

Izlaganjima na skupu, sudionici su se u prvom dijelu prisjetili knjižničara i/ili kulturnih djelatnika zaslužnih za uspostavu, rad i djelovanje knjižnica i knjižnične znanosti u ovom dijelu zemlje (npr.
Pavle Blažek, Vjekoslav Bizjak, Silva Pavlinić, Tatjana Aparac-Jelušić itd.), a u drugom su djelu izlagači (među kojima je bilo i nekoliko studenata koji su diplomirali na našem Odsjeku) aktualizirali svakodnevni knjižničarski posao, podsjetili na ljubav prema izabranom zanimanju i istaknuli pozitivne (i negativne), aspekte učinkovitog obavljanja knjižnične djelatnosti.

Na skupu je Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, organizatoru – Gradskoj knjižnici Beli Manastir dodijelila priznanje “Knjižnica godine” u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Čestitamo!

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

43. skupština i stručni skup Hrvatskog knjižničarskog društva

Jure Žilić, student 2. godine diplomskog studija Infomatologija i Informacijska tehnologija, sudjelovao je na 43. skupštini i stručnom skupu Hrvatskog knjižničarskog društva, pod nazivom “Uloga i mogućnosti knjižnica u ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030”, koji se održao od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji. Žilić je na skupu volontirao i predstavio rad u obliku posterskog izlaganja, naslovljen “Znanstvena istraživanja u hrvatskom knjižničarstvu iz perspektive knjižničara: rezultati istraživanja”, koji je izrađen u suautorstvu Jure Žilić (Filozofski fakultet Osijek), Sanjica Faletar Tanacković (Filozofski fakultet Osijek) i Maja Panian Selimić (Ekonomski fakultet u Zagrebu).

Sanjica Faletar Tanacković

 

FEIS – International Symposium on the Future of Education in Information Science

U vremenu od 10.-11. rujna 2018. u Pisi (Italija) održan je međunarodni simpozij pod nazivom Future of Education in Information Science (FEIS). Ovaj je simpozij bio završna manifestacija u okviru dvogodišnjeg Erasmus+ projekta EINFOSE (European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization, http://einfose.ffos.hr/). Projekt koji je započeo 2016. godine za cilj je imao istražiti mogućnosti harmonizacije ishoda učenja na razini visokoškolskih ustanova u području informacijskih i komunikacijskih znanosti u Europi, a sve s ciljem poticanja mobilnosti studenata na europskoj razini te privlačenja studenata koji su preddiplomski studij završili u nekom drugom znanstvenom području na diplomski studij informacijskih znanosti.

Na FEIS konferenciji predstavljen je nacrt dokumenta nastalog u sklopu projekta pod nazivom Policy Recommendations for Entry Requirements and Learning Outcomes in Information Science, a za njegovu finalizaciju upotrijebit će se brojni komentari I rasprave koje su vođene tijekom simpozija. Finalni document bit će upućen nacionalnim i međunarodnim tijelima i agencijama koje skrbe za visokoškolsko obrazovanje informacijskih stručnjaka, njihove kompetencije, te priznavanje kvalifikacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Simpozij je okupio brojne stručnjake zainteresirane za temu obrazovanja iz raznih zemalja svijeta, a kao pozvani izlagači sudjelovali su Leif Kajberg (School of Library and Information Science, Denmark), David Bawden (City, University London, UK), Gary Marchionini (School of Information and Library Science, University of North Carolina at Chapel Hill, USA) te Anna Maria Tammaro (DILL International Master Digital Library Learning, University of Parma, Italy).

Na simpoziju su izlagali i članovi Odsjeka:

Sanjica Faletar Tanacković i Jure Žilić (zajedno s kolegama iz Turske) Serap Kurbanoglu i Yurdagul Unal (Hacettepe University, Turkey)  na radu pod nazivom Student perceptions of LIS programs and profession: Study among undergraduates in Croatia and Turkey

Boris Badurina i Boris Bosančić s posterom Which ICT competencies should be required by students enrolled at graduate programs in Information Science?

te studenti Ivona Grgić, Cvijetin Vidaković i Zvonimir Žulj koji su posterom predstavili Odsjek.

 

 

Uvodno izlaganje i predstavljanje projekta održale su Tatjana Aparac-Jelušić i Kornelija Petr Balog.

Kornelija Petr Balog

Kulendayz 2018

Ususret nadolazećoj akademskoj godini održani su još jedni, ove godine jubilarni deseti KulenDayzi. Ova je konferencija značajna za naše prostore budući da je jedina konferencija koja se održava u istočnom dijelu Hrvatske, a dotiče se tema iz područja informacijske znanosti. Prepoznatljiva je po puno narančaste boje, puno slame i po slavonskom specijalitetu kulenu po kojemu je i dobila tako prepoznatljivo ime. Ove su godine predavanja i zanimljiv program održani na dvije lokacije – u prostoru streljane Pampas i u Poduzetničkom inkubatoru BIOS koji je bio rezerviran za najmlađe posjetitelje konferencije. Konferencija je sveukupno trajala 3 dana –  od petka 31. kolovoza do nedjelje 2. rujna.

Dr. sc. Tomislav Jakopecu je 1. rujna u sklopu KulenDayz Teacherz sekcije imao predavanje na temu “Razgovarajmo o programskom jeziku Pythonu” namijenjeno profesorima informatike u osnovnim i srednjim školama.  S obzirom da će se Python od jeseni učiti u školama, predavanjem su istaknute pozitivne i negativne strane navedenog programskog jezika te su se razmatrale razlozi njegova odabira, ali i mogućnosti njegovog zauzimanja značajnijeg udjela u odabiru programskih jezika “privrede” i u Hrvatskoj.

Marija Holjevac, Ivana Svalina i Borna Ungar, studenti Odsjeka za informacijske znanosti volontirali su na konferenciji te su u suradnji s ostalim volonterima pripremali poklone (goodie bags) za polaznike konferencije, sastavljali lego-robote te stekli još jedno iskustvo kao i nova poznanstva.

dr.sc. Tomislav Jakopec

Marija Holjevac i Ivana Svalina

 

 

Pretraživanje
Arhiva