O knjižnici

Knjižnica Filozofskoga fakulteta Osijek započinje sa svojom djelatnošću usporedno s osnivanjem Pedagoške akademije akademske  1961./1962. godine. Pedagoška je akademija 1977. preustrojena u Pedagoški fakultet koji je izrastao u nastavno-znanstvenu ustanovu s 9 diplomskih studija humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti te umjetničkoga područja. Umjetnički i prirodni studiji započeli su izdvajanje 2002./2003. godine, a time se Pedagoški fakultet preustrojio u Filozofski fakultet (Filozofski fakultet. Osijek : Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, 2010).


Slika 1. Knjižnica u svojim počecima


Slika 2. Knjižnica Pedagoškog fakulteta 

U više od pedeset godina rada, Knjižnica je doživjela više transformacija.
Predzadnja je bila 2015. godine kada se Knjižnica za strane jezike spojila s glavnom knjižnicom za studije na hrvatskome jeziku. Do tada je knjižnica zauzimala dvije prostorije na drugom katu za potrebe studija stranih jezika (sobe 63 i 64) te četiri prostorije (sobe 36 do 39) na prvom katu za potrebe ostalih studija. Kada je sva građa za potrebe svih studija objedinjena na prvom katu, prostorije su se protezale od sobe 34 do sobe 39. Unutar tog prostora nalazio se Glavni informacijski i posudbeni pult, Informacijski pult za referentnu građu i serijske publikacije, Čitaonica za skupni rad i Čitaonica za tihi rad.


Slika 3. Glavni informacijski i posudbeni pult u nekadašnjoj knjižnici u glavnoj zgradi Fakulteta


Slika 4.  Čitaonica za skupni rad u nekadašnjoj knjižnici u glavnoj zgradi Fakulteta


Slika 5. Čitaonica za tihi rad u nekadašnjoj knjižnici u glavnoj zgradi Fakulteta

Svoju zadnju transformaciju Knjižnica doživljava 2019. godine preseljenjem u drugu zgradu u Školskoj ulici br. 4.

Slika 6. Zgrada Knjižnice od 2019. godine do danas

Knjižnica svojim korisnicima nudi dvije čitaonice, 23 računala za rad i 52 mjesta za učenje.

Slika 7. Čitaonica za skupni rad u današnjoj Knjižnici

Slika 8. Čitaonica za tihi rad u današnjoj knjižnici

U prizemlju je smještena knjižna građa, informacijski pult i prostor za osobe za invaliditetom. Prikupljanje, stručna obrada i pohranjivanje raznovrsne građe omogućuju korištenje 65.947 svezaka knjižne građe, časopisa, audiovizualne građe, te doktorskih i magistarskih radnji. Vrijedna zbirka rariteta sadrži među ostalim dragocjenim štivom i Novu slavonsku i nimacsku gramatiku Mathiama Relkovicha iz 1767. godine, i Hrvatsko-talijanski rječnik Dragutina Parčića koji je ujedno i digitaliziran te dostupan korisnicima na našoj stranici. Razvoj knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku usmjeren je viziji knjižnice koja je u stanju prepoznati nove informacijske potrebe svojih korisnika, pružiti inovativne usluge te spremno i kreativno odgovarati na postavljene izazove.