Događanja i vijesti

 

PREDAVANJE PREVODITELJI NA TRŽIŠTU RADA

Pozivamo vas na predavanje naziva Prevoditelji na tržištu rada koje će Marija Viljušić održati u ponedjeljak, 15. svibnja od 18:30h u učionici 53 na Filozofskome fakultetu.

 

PREDAVANJE KAKO SU OGLAŠAVALI STARI OSJEČANI? IZLET U REKLAMNI DISKURS KRAJA 19. I POČETKA 20. STOLJEĆA

Pozivamo vas na predavanje naziva Kako su oglašavali stari Osječani? Izlet u reklamni diskurs kraja 19. i početka 20. stoljeća koju će izv. prof. dr. sc. Ivana Jozić održati u četvrtak, 20. 4. 2023. godine od 18,00 sati na Filozofskom fakultetu Osijek, u učionici br. 54 (2. kat)

Sažetak predavanja
Da je reklamni diskurs u svakome vremenu i na svakome prostoru poseban i drukčiji od svoje prethodne etape, da je društveni marker i zrcalo društva, svjedoče i brojni reklamni oglasi koji su krajem 19. i početkom 20. stoljeća objavljivani u osječkim novinama na njemačkome jeziku „Slavonische Presse“ i „Die Drau“. Premda bi suvremeni čitatelj možda prigovorio da je većina oglasa na njemačkome jeziku i stoga zaključio da su bili nerazumljiva većini Osječana koji su čitali navedene novine, prevario bi se. Njemački je jezik tada služio kao poveznica u svakodnevom životu među različitim etničkim skupinama, dok je istovremeno za više slojeve društva bio jezik prestiža, korišten ne samo za potrebe poslovne nego i dnevne komunikacije. Njegova uloga jezika posrednika utjecala je u velikoj mjeri na način života, ponašanja i razmišljanja stanovnika grada, a naš kratki izlet u reklamni diskurs onoga vremena pokušat će dati uvid u ondašnju esekersku gastronomsku i zabavnu scenu.

 

PEDAGOGIJA ODNOSA

Pozivamo vas na pedagošku radionicu na temu Pedagogija odnosa: Odgovor na odgojne izazove? koju će bivša studentica FFOS-a Sanja Simel Pranjić održati u četvrtak, 13. 4. 2023. godine od 17,00 do 18,30 sati na Filozofskom fakultetu Osijek, u učionici br. 62 (2. kat).

Radionica je namijenjena studentima pedagogije, nastavničkih smjerova te svima koji rade s djecom, mladima i odraslima na bilo kojoj razini sustava odgoja i obrazovanja ili u neformalnom kontekstu. Broj mjesta je ograničen, te se prijaviti možete do 11. 4. 2023. putem poveznice: https://forms.gle/ziJ8Whmy8RkmSxiQ6.”

 

UVOD U ACROSS

Pozivamo Vas na predavanje Uvod u Across koje će bivša studentica FFOS-a Tea Rajić održati u petak, 24. ožujka od 10:30 do 12:00 na Zoom poveznici https://us06web.zoom.us/j/85689676908?pwd=MGRrb2oxNXlxMVlvMUdKKysxMjJ6UT09. Predavanje je primjereno za studente prevoditeljskoga usmjerenja bez većeg iskustva u prevođenju.

 

 

 

 

 

ZAŠTO LIJEČNICI ODLAZE IZ HRVATSKE? – OTKAZANO

Zbog bolesti predavačice, predavanje Zašto liječnici odlaze iz Hrvatske otkazuje se. O novom ćemo terminu predavanja pravovremeno izvijestiti.

Pozivamo Vas na predavanje Zašto liječnici odlaze iz Hrvatske koje će Ljiljana Pintarić, dipl. soc. održati u utorak, 21. siječnja od 18h u učionici 39.

Broj je mjesta ograničen, stoga Vas molimo da iskažete interes za sudjelovanjem na predavanju do subote, 18. siječnja popunjavajući kratak obrazac na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0nXphRUW94N5oEX3q_UJ3LWhHXVgfFG1zP-5GTrZ_9zHl-w/viewform?usp=sf_link

 

PODRŠKA DJECI S ISKUSTVOM TRAUME U ŠKOLSKOM OKRUŽENJU

Pozivamo Vas na predavanje Podrška djeci s iskustvom traume u školskom okruženju  koje će se održati u utorak, 7. veljače 2023. godine s početkom u 17,00 sati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu Osijek.

U uvodnom dijelu predavanja sudionici će se moći upoznati s pojmom traume s naglaskom na kompleksnu traumu te njenim utjecajem na razvoj djetetovog mozga i općenito na razvoj djeteta. U drugom dijelu predavanja bit će govora o tome kako okolnosti i zahtjeve u školskom okruženju neka djeca s iskustvom traume mogu prepoznati kao nesigurne i ugrožavajuće te koje strategije preživljavanja mogu aktivirati. Nadalje, bit će govora i o konstruktivnim strategijama odraslih kao odgovor na neadekvatne reakcije djece te o brizi za vlastito mentalno zdravlje svih koji rade u odgojno-obrazovnim institucijama i izloženi su profesionalnom stresu i sekundarnoj traumatizaciji.

Predavanje će održati Višnja Matić i Davor Vinković, psiholozi SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Oba predavača imaju višegodišnje iskustvo rada s djecom i mladima koja su bila izložena traumatskim situacijama kroz svoje odrastanje te svakako posjeduju vrlo važno praktično i životno iskustvo u radu s njima.

Budući da je broj mjesta ograničen, molimo Vas da popunite prijavu interesa za sudjelovanjem na navedenom predavanju do 7. veljače 2023. godine.

Svi zainteresirani mogu iskazati svoju intenciju sudjelovanja ispunjavanje obrasca u privitku:

https://forms.gle/WgSFVouWm84THDJJ9

Radujemo se Vašem dolasku.