Kako do knjige

Da biste došli do traženog naslova potrebno je proći kroz osnovne dvije faze:

1. Potrebno je provjeriti nalazi li se traženi naslov u fondu Knjižnice.

To možete učiniti pretraživanjem online kataloga Knjižnice na adresi: http://crolist.ffos.hr/
Ovisno o tome što Vam je za traženi naslov poznato, možete odabrati pretraživanje po različitim parametrima, najčešće po naslovu, odnosno autoru.

Kada u katalogu pronađete traženi naslov, bitno je zapisati signaturu za taj naslov.

Primjer:
Signatura je određena vrsta „adrese“ naslova koji Vam je potreban u samoj Knjižnici.
Signatura se sastoji od tri dijela.
Prvi dio čini brojčana UDK oznaka (oznaka Univerzalne decimalne klasifikacije) koja se koristi za klasificiranje odnosno svrstavanje građe po skupinama u knjižnicama. Drugi dio signature čine prva tri slova prezimena autora, odnosno prva tri slova naslova, ako dotična građa nema autora. U trećem dijelu signature se navodi prvo slovo naslova.

Primjer signature u kataloškom zapisu kojega dobijete pretraživanjem on-line kataloga: 801 ; MAL, m
Ista ta signatura na knjizi izgleda ovako:
801
MAL
m

Pri čemu je 801 oznaka iz Univerzalne decimalne klasifikacije za lingvistiku, MAL stoji za autora Malmberg, a m je prvo slovo naslova „Moderna lingvistika“.

Sa signaturom odnosno signaturama više naslova možete otići u Knjižnicu i pokazati ih knjižničarki koja će Vam tada donijeti knjigu odnosno knjige. No, ako ne želite čekati u redu, odnosno želite provjeriti svoju razinu jednog dijela informacijske pismenosti, možete ju i sami potražiti na policama, odnosno prijeći na drugu fazu.

2. Na prostornom rasporedu građe u Knjižnici potražite prvu oznaku signature naslova kojega trebate

Kada ste identificirali lokaciju stručne skupine za naslov kojega tražite, blizu ste cilju. Sada obratite pozornost na drugi dio signature, odnosno prva tri slova autora te slijedite abecedu do autora koji Vam je potreban. Svaka knjiga u Knjižnici na svojoj poleđini u desnom kutu sadrži bijelu naljepnicu s ispisanom signaturom koja će Vam pomoći da dođete do svog krajnjeg cilja odnosno da knjige koja Vam je potrebna.

Ne dajte se obeshrabriti zbog eventualnih neuspjelih pokušaja. Vježbanje je majka učenja. Krajnji rezultat će Vas obradovati i ispuniti zadovoljstvom zbog ostvarenog cilja. Kada jednom naučite osnovne obrasce korištenja knjižnica, bit ćete se u stanju snalaziti u svim knjižnicama bez obzira na mjesto ili državu u kojoj se one nalazile i nećete više morati ovisiti o stručnim djelatnicima knjižnica.

Ako Vam ipak nije jasno kako pronaći željenu knjigu u Knjižnici, odnosno ako želite pomoć u razvijanju svoje informacijske pismenosti, rado ćemo Vam pomoći. Organiziramo za Vas edukaciju u skupinama u popodnevnim satima. Prijaviti se možete na adresu knjiznica@ffos.hr s naznakom edukacija u prostoru za naslov poruke tako da navedete svoje osnovne podatke, odnosno ispunjavanjem pismenog obrasca u Knjižnici.