Novosti sindikalne podružnice

18. lipnja 2024.

Djelatnici FFOS-a sudjelovali na 24. sportskim igrama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Od 12. do 16. lipnja 2024. održane su 24. sportske igre Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ovogodišnje igre održane su u Zatonu, a sindikalnu podružnicu s Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavljalo je 20 članova: Kristina Kiš, Bruno Eržić, Irena Pavela Banai, Ivan Trojan, Dragan Špoljarić, Mario Jurčević, Josip Arlović, Slavica Svalina, Dubravka Kuna, Slađana Josipović, Gabrijela Vrdoljak, Jasna Poljak, Igor Josipović, Danijel Jelaš, Željko Beissmann, Luka Pejić, Nemanja Spasenovski, Damir Sekulić, Anđelko Vlašić i Domagoj Tomas. Natjecanja su se održala u 15 različitih sportskih disciplina, a naša je podružnica u ukupnom poretku još jednom zauzela četvrto mjesto. Najbolji rezultati ostvareni su u sljedećim sportovima:

1. mjesto – nogomet (Ž)

1. mjesto – tenis (Ž) – S. Josipović

2. mjesto – cross (Ž) – K. Kiš

2. mjesto – boćanje (Ž) – S. Josipović, J. Poljak

2. mjesto – stolni tenis (Ž, parovi) – S. Josipović

3. mjesto – stolni tenis (M, parovi) – D. Tomas, Ž. Beissmann

3. mjesto – cross (Ž) – I. Pavela Banai

3. mjesto – košarka (M) – D. Sekulić, L. Pejić, D. Tomas

3. mjesto – košarka (Ž) – S. Josipović, G. Vrdoljak, J. Poljak

3. mjesto – tenis (M) – B. Eržić

Odaziv je i ove godine bio prilično visok pa su se u sportskim disciplinama natjecali sudionici s čak 56 različitih ustanova. Na igrama je bilo prisutno oko 800 članova sindikata i članova njihovih obitelji. Cjelokupno događanje u Zatonu proteklo je u izvrsnoj atmosferi te s veseljem iščekujemo sljedeće sportske igre!


1. lipnja 2023.

Sudjelovanje na 23. sportskim igrama

U Rovinju su od 24. do 28. svibnja 2022. održane 23. sportske igre Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Na igrama je sudjelovalo 57 podružnice, a našu je podružnicu predstavljao 21 član: Gabrijela Vrdoljak, Slavica Svalina, Slađana Josipović Batorek, Kristina Kiš, Valerija Križanić, Luka Pejić, Ivan Trojan, Goran Rem, Anđelko Vlašić, Danijel Jelaš, Dragan Špoljarić, Željko Beissmann, Damir Sekulić, Dubravka Kuna, Sergej Filipović, Domagoj Tomas, Igor Josipović, Nemanja Spasenovski, Mario Jurčević, Irena Pavela Banai i Jasmina Tomašić Humer. Natjecanja su se održala u 16 različitih sportskih disciplina, a naša je podružnica u ukupnom poretku ponovila prošlogodišnji rezultat i zauzela izvrsno četvrto mjesto. Najbolji rezultati ostvareni su u sljedećim disciplinama:

1. mjesto – tenis (Ž) – S. Josipović Batorek

2. mjesto – cross (Ž) – K. Kiš

2. mjesto – kuglanje – S. Josipović Batorek

2. mjesto – stolni tenis (Ž par) – G. Vrdoljak, S. Josipović Batorek

3. mjesto – kuglanje (Ž, parovi) – G. Vrdoljak, S. Josipović Batorek

3. mjesto – stolni tenis (Ž) – S. Josipović Batorek

3. mjesto – stolni tenis (MIX) – S. Filipović, S. Josipović Batorek

3. mjesto – stolni tenis (M, parovi) – S. Filipović, Ž. Beissmann

3. mjesto – košarka (M) – G. Rem, L. Pejić, D. Sekulić

3. mjesto – košarka (Ž) – G. Vrdoljak, S. Josipović Batorek, K. Kiš, I. Pavela Banai

3. mjesto – odbojka na pijesku (MIX) – S. Josipović Batorek, I. Trojan, Ž. Beissmann

3. mjesto – nogomet (Ž) – G. Vrdoljak, S. Josipović Batorek, K. Kiš, I. Pavela Banai, S. Svalina, I. Tomašić Humer, D. Kuna

3. mjesto – cross (Ž) – I. Pavela Banai

3. mjesto – plivanje – K. Kiš

Osim sportskih uspjeha igre su protekle u odličnoj atmosferi i druženju izvan sportskih terena te s veseljem iščekujemo sljedeću godinu!


12. siječnja 2023.

Održan sindikalni sastanak i tribina o krizi u sustavu visokog obrazovanja

Dana 12. siječnja 2023. novoizabrani predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, dr. sc. Tvrtko Smital, održao je sastanak s članovima sindikalne podružnice na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Nakon sastanka u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka održana je i tribina “Kriza u sustavu visokog obrazovanja”. Izvješće o tribini moguće je pročitati OVDJE, dok se snimka cjelokupnog događanja nalazi na YouTube-kanalu Otvorenog četvrtka.


4. srpnja 2022.

10. Sabor Sindikata znanosti

Na 10. Saboru Sindikata za novog predsjednika je izabran dr. sc. Tvrtko Smital s Instituta Ruđer Bošković, odabran je novi sastav Velikog vijeća i drugih viših tijela, a usvojene su i programske smjernice u znanstveno-obrazovnoj politici.

U subotu, 2. srpnja, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održan je 10. Sabor Sindikata znanosti, u čijem radu je sudjelovalo 208 predstavnika sa 133 podružnice Sindikata.

Na Saboru je izabran novi predsjednik Sindikata, dr. sc. Tvrtko Smital te 28 članova novog Velikog vijeća, ključnog političkog tijela Sindikata. Izabrani su i novi članovi Nadzornog vijeća te Časnog suda.

Sindikat je na Saboru usvojio znanstvenu i obrazovnu politiku u kojoj se posebno osvrnuo na aktualne izmjene Zakona o visokom obrazovanju i znanosti. Istaknuto je kako Nacrt Zakona ne odgovara adekvatno na većinu problema u radu sustavu te pokazuje manjak političke smjelosti  da se naprave značajnije promjene, pogotovo u upravljanju sveučilištima i na planu zaštite akademskih prava i sloboda koje ugrožavaju uprave nekih ustanova. U tom smislu usvojena je i rezolucija o narušavanju akademskih sloboda i zloupotrebi autonomije kojom je Sindikat izrazio duboku zabrinutost, posebno stanjem na Sveučilištu u Zagrebu.

Posebnu zabrinutost Sabor Sindikata iskazao je zbog neprihvatljive intencije prekarizacije radnog odnosa asistenata te je Sabor odlučio čvrsto se zauzeti za zaštitu položaja i radnog odnosa asistenata.

Sabor je usvojio i još dvije rezolucije koje utvrđuju ključna stajališta Sindikata po bitnim društvenim pitanjima. Rezoluciju o nemoći politike i društva u zaustavljanju iseljavanja stanovništva u kojoj je naglasio da hrvatske političke elite nemaju adekvatne odgovore te umjesto rješavanja problema bave se pronalaženjem opravdanja. Traži se aktivna vanjska politika radi stvaranja bloka zemalja koje se susreću s istim problemom te inzistiranje na pravednom rješenju koje se mora dogovoriti unutar EU.

Sabor je usvojio i rezoluciju o izjednačavanju prava i odgovornosti članova i nečlanova Sindikata u kojoj je upozorio da prava iz kolektivnog ugovora u istom mjeri pripadaju svim radnicima, bili oni članovi koji plaćaju Sindikat koji pregovara i sklapaju kolektivne ugovore, ili nečlanovi koji ne participiraju u troškovima kolektivnog pregovaranja. Istaknuto je da Sindikat traži ujednačavanje prava i troškova svih zaposlenika na tragu mnogobrojnih i raznovrsnih međunarodnih iskustava najnaprednijih demokratskih zemalja.

Dosadašnji glavni tajnik Sindikata, Vilim Ribić, zbog odlaska u mirovinu nije se kandidirao ni za jednu funkciju u Sindikatu, kao ni dosadašnji predsjednik Sindikata, prof. dr. sc. Petar Pervan.

Filozofski fakultet Osijek na Saboru su predstavljali sindikalni povjerenici izv. prof. dr. sc. Slađana Josipović Batorek, dr. sc. Luka Pejić i Gordana Gašo.

 

Više informacija: https://www.nsz.hr/novosti-i-obavijesti/demokratski-zivot-sindikata/sindikat-znanosti-izabrao-novo-vodstvo-i-pozvao-na-zastitu-prava-asistenata/.


31. svibnja 2022.

22. sportske igre Sindikata znanosti

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom COVID-a 19 u Rovinju su od 25. do 29. svibnja 2022. održane 22. sportske igre Sindikata znanosti. Na igrama su sudjelovale 62 podružnice, a našu je podružnicu predstavljalo 16 članova: Gabrijela Vrdoljak, Slavica Svalina, Dora Ivanišević, Slađana Josipović Batorek, Kristina Kiš, Anita Papić, Valerija Križanić, Luka Pejić, Ivan Trojan, Goran Rem, Goran Milić, Anđelko Vlašić, Danijel Jelaš, Dragan Špoljarić, Željko Beissmann i Damir Sekulić. Natjecanja su se održala u 16 različitih sportskih disciplina, a naša je podružnica u ukupnom poretku zauzela izvrsno četvrto mjesto. Najbolji rezultati ostvareni su u sljedećim disciplinama:

1. mjesto – košarka (M) – Rem, Pejić, Sekulić

2. mjesto – košarka (Ž) – Vrdoljak, Josipović Batorek, Kiš, Ivanišević

2. mjesto – odbojka na pijesku (MIX) – Josipović Batorek, Trojan, Beissmann

3. mjesto – boćanje (M) – Beissmann, Milić

1. mjesto – cross – Beissmann

2. mjesto – cross – Milić

3. mjesto – cross – Vlašić

3. mjesto – cross – Ivanišević

3. mjesto – plivanje – Kiš

Osim sportskih uspjeha igre ćemo pamtiti i po odličnoj atmosferi i druženju izvan sportskih terena te se nadamo da ćemo sljedeće godine boje Fakulteta braniti u još većem broju!