Održana biciklijada Filozofskog fakulteta u Osijeku

U nedjelju, 16. 4. 2023. održana je biciklijada Filozofskog fakulteta u Osijeku na ruti Osijek – Kopački rit. Pored poticanja na zdrav život i kretanje cilj je biciklijade bio informirati građane o problemima s kojima se susreću osobe s disleksijom i dugim teškoćama čitanja, pozvati na intenzivniju suradnju relevantnih institucija i stručnjaka te proizvodnju knjiga prilagođenih osobama koje ne mogu čitati standardni, crni tisak. Biciklijada je i ove godine bila organizirana u znak podrške kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva I ja želim čitati, čijoj se organizaciji Filozofski fakultet u Osijeku službeno pridružio 2019. godine.

Organizacijskom timu, kojeg već četvrtu godinu zaredom čine Filozofski fakultet u Osijeku, Klub studenata informacijskih znanosti „Libros”, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema te osječki ogranak Hrvatskog čitateljskog društva, ove se godine pridružila i Poliklinika SUVAG Osijek.

Rutu od 15 kilometara u jednom smjeru, bentom uz Dravu, odvozila su 54 sudionika. Zahvaljujući udruzi Sport za sve, u vožnji je sudjelovalo i desetak sudionika koji ne posjeduju vlastite bicikle, a prije polaska Eleonora Matić, policijski službenik za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske, upoznala je sudionike s pravilima ponašanja u prometu za bicikliste sukladno preventivnim aktivnostima projekta Biciklirajmo, biciklističkom.

Na cilju, u Kopačkom ritu organiziran je kratki program u okviru kojega su se sudionici upoznali s problemima koje donosi disleksija. Nakon kratkog predaha, uz čokoladne energetske pločice, sudionici su uz biciklističku policijsku pratnju krenuli nazad put Osijeka.

Budući da su ovogodišnju rutu uspješno svladali svi sudionici, uključujući i najmlađeg biciklista od svega 8 godina te sudionicu na monociklu na pedale (bez električnog pogona!), pozivamo građane da nam se sljedeće godine pridruže u još većem broju.

Sanjica Faletar