10. ciklus Otvorenog četvrtka: Rod i rodne politike u Republici Hrvatskoj (tribina)

U četvrtak, 10. ožujka 2022., u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka održat će se tribina pod nazivom „Rod i rodne politike u Republici Hrvatskoj“. Na tribini će sudjelovati Barbara Blasin, dipl. dizajner (Centar za ženske studije), Ana Lovreković, mag. (fAKTIV), Veselinka Kastratović, dipl. iur. (Ženska udruga „Izvor“) te moderatorica dr. sc. Ana Rajković Pejić (Hrvatski institut za povijest – Slavonski Brod). Događanje će se održati u učionici 54 (2. kat) na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati. Tribina je otvorena za javnost.

Organizatori mole sve koji planiraju doći da se pridržavaju aktualnih epidemioloških mjera te nose masku. Broj posjetitelja ograničen je na 45. Tribina će se prenositi preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata. Također, nakon tribine snimka će biti dostupna na našem YouTube-kanalu.

O tribini:

Pitanja vezana uz rod i rodne politike u Europi i Hrvatskoj povezana su s nizom izazova te nerijetko izazivaju različite prijepore. Isto tako problematika rodnih odnosa podrazumijeva angažman šire društvene zajednice s ciljem poduzimanja konkretnih koraka u vidu pronalaženja rješenja za različite oblike rodno uvjetovanih problema – od femicida do ugrožavanja reproduktivnih prava žena. Poznata književnica i feministkinja Slavenka Drakulić jednom je prilikom istaknula da bitka za prava žena u Hrvatskoj nije i nikada neće biti završena. Sukladno tomu moguće je zaključiti da je problem patrijarhata i ravnopravnog položaja žena u društvu vječno aktualan. Ova će tribina, između ostaloga, pokušati odgovoriti na pitanja vezana uz ulogu feminizma u suvremenom društvu, rad ženskih organizacija, kao i oblike manifestacije rodne neravnopravnosti.

O sudionicama tribine:

Barbara Blasin, grafička dizajnerica, diplomirala je 2002. na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Dobitnica je nagrade Hrvatske sekcije AICA-e (International Association of Art Critics) na „Zagrebačkom salonu“ 2008. i 2011. godine. Autorica je i suradnica raznih interdisciplinarnih i istraživačkih projekata s područja ženske historije (Ženski vodič kroz Zagreb, B.a.B.e., BLOK, 2004. – 2006., Ženski antifašistički Zagreb, CŽS, 2014. – 2017., Organizirane žene na ljevici između dva rata, RLS, CŽS, 2018., Dizajn progresivnih ženskih časopisa 1934. – 1946., HDD, 2018., Žene i tehnika, TMNT, 2021.). Članica je  CŽS-a, MAZ-a, HDD-a, ULUPUH-a.

Ana Lovreković diplomirala je povijest te muzeologiju i upravljanje baštinom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U zadnjih desetak godina sudjelovala je u više istraživačkih projekata vezanih za povijest organiziranja žena na jugoslavenskom prostoru. Članica je feminističkog kolektiva fAKTIV i Platforme za reproduktivnu pravdu, a pretežno se bavi pravom na dostupan i siguran pobačaj.

Ana Rajković Pejić diplomirala je povijest i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Osijek te je nakon studija upisala poslijediplomski doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2020. godine. Radi u Hrvatskom institutu za povijest – Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Uže su joj znanstveno područje interesa socijalna i rodna historija između dvaju svjetskih ratova. Autorica je niza znanstvenih radova i monografije Dugi ženski marš. Položaj radnica i ženski aktivizam u Hrvatskoj između dvaju svjetskih ratova (2021.).

Veselinka Kastratović diplomirana je pravnica s više od 20 godina iskustva u organizacijama civilnog društva u kojima je angažirana na promociji i zaštiti ljudskih prava. U karijeri je pružala besplatnu pravnu pomoć te je radila s ranjivim društvenim skupinama kao što su žrtve obiteljskog nasilja, žrtve ratnih zločina i osobe koje traže posmrtne ostatke svojih srodnika, žrtve seksualnog zlostavljanja počinjenog tijekom Domovinskog rata itd. Autorica je zbirke pjesama Kapi sreće (2018.).