11. ciklus Otvorenog četvrtka: Bičevanje, batinanje i glad: zločin i kazna u Slavoniji u prvoj polovici 19. stoljeća

Odsjek za povijest

U četvrtak, 25. svibnja 2023., održat će se deveto popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno Bičevanje, batinanje i glad: zločin i kazna u Slavoniji u prvoj polovici 19. stoljeća, koje će održati Petra Plantosar, mag.

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O PREDAVANJU:

„Osam godina kazne zatvora, 30 udaraca štapom svakih pola godine i obavezan post dva puta tjedno“, kazna je koju je Stephanus Arnauth iz Šaga dobio za kazneno djelo podmetanja požara na Valpovačkom vlastelinstvu 1816. godine. Predavanje o zločinima i kaznama u Slavoniji u prvoj polovici 19. stoljeća pružit će osnovna znanja o kaznenom sustavu u Europi, s posebnim osvrtom na Slavoniju u navedenom razdoblju. Središnji dio činit će analiza osuđenika Valpovačkog vlastelinstva zapisanih od 1812. do 1847. godine, udio pojedinih kaznenih djela i kazni, kao i pregled kaznenih djela nad i sa ženama. Uz navedeno predavanje će nastojati razjasniti moguće razloge za počinjenje određenih kaznenih djela.

O PREDAVAČICI:

Petra Plantosar (Osijek, 1997.) završila je studij povijesti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a 2021. godine upisala je poslijediplomski doktorski studij Predmoderne povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2022. godine zaposlena je kao asistentica na Katedri povijesti Crkve i patrologije Odsjeka za filozofiju i povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te je vanjska suradnica asistentica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Područje su joj interesa povijest Slavonije, Srijema i Baranje, s naglaskom na srednjovjekovnu povijest, posebno crkvenu povijest i topografiju. Objavila je više radova iz navedenog područja, a dobitnica je i 1. nagrade Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje „Nagrade za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje“ 2020. godine.