11. ciklus Otvorenog četvrtka: Izazovi baštine – o retfalačkoj zbirci grofovske obitelji Pejačević

U četvrtak, 23. veljače 2023., održat će se šesto popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno Izazovi baštine – o retfalačkoj zbirci grofovske obitelji Pejačević, koje će održati izv. prof. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak. Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18.30 sati te je otvoreno za javnost. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O PREDAVANJU:

Retfalačka zbirka nastala je i razvijala se u barokno-klasicističkom dvorcu obitelji Pejačević u Retfali, izgrađenom u prvoj fazi 1801. Izgrađen je u obliku slova U, okružen velikim perivojem, koji je danas u potpunosti smanjen i sveden na zapušteni okoliš. Sudbina retfalačke zbirke pratila je sudbinu dvorca i njezinih vlasnika. Kada je 1916. u Beču preminuo posljednji član rumsko-retfalačke grane obitelji Pejačević, ugasila se ta grana njegove obitelji, a dvorac i likovnu zbirku naslijedili su kći Franciska i njezin suprug Manfred grof Clary-Aldringen. Već od 1918. dio dvorca bio je u najmu, a najkasnije početkom 1924. zbirka je premještena u dvorac Herrnau u južnom predgrađu Salzburga, gdje je i danas u posjedu obitelji Clary-Aldringen. Tamo se čuva približno stotinu umjetničkih djela, što slika i grafika, te iznimno vrijedan namještaj, uporabni predmeti, knjige, fotografije i dokumenti iz Retfale. Vrijedan izvor za poznavanje retfalačke zbirke predstavljaju i novinski članci u kojima se opisuje dvorac, arhivsko gradivo Arheološkog kluba Mursa, a posebno likovna djela u kojima je prikazan njegov vanjski izgled i interijeri (autori Franz Alt, Ladislav Pejačević, Ivan Roch, Branko Šenoa…).

O PREDAVAČICI:

Izv. prof. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak diplomirala je povijest umjetnosti i povijest te magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranivši doktorsku disertaciju o temi Umjetničke zbirke vlastelinskih obitelji u Slavoniji i Srijemu (mentor prof. dr. sc. Zvonko Maković). Od 2001. do 2016. radila je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku kao viša kustosica i voditeljica zbirki slikarstva, crteža i grafika 18. i 19. stoljeća. Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku predaje kolegije iz povijesti umjetnosti na preddiplomskim i diplomskim studijima te na specijalističkom poslijediplomskom studiju Umjetničke terapije. Njezine znanstvene i stručne aktivnosti usmjerene su na područje kulturne baštine Slavonije, Baranje i Srijema od 17. do sredine 20. stoljeća te na njezinu valorizaciju u nacionalnom i srednjoeuropskom kontekstu. Objavila je niz znanstvenih i stručnih radova, kataloga izložbi i knjiga. Dobitnica je Godišnje nagrade Osječko-baranjske županije za kulturu, Povelje „Radovan Ivančević“ Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za unaprjeđenje i promicanje povijesti umjetnosti te Godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za koautorstvo u istraživačko-izložbenom projektu Likovna baština obitelji Pejačević (2014.).