Poziv na obilježavanje 150. rođendana Roda Rode

Humorist Roda Roda proveo je svoje djetinjstvo i mladost u Slavoniji, kojoj je posvetio veliki broj svojih priča i anegdota. Sándor Friedrich Rosenfeld ili Alexander Friedrich Ladislaus Roda Roda, kako se kasnije naziva, rođen je 13. travnja 1872. u Drnovicama, Moravska (tada u Austro-Ugarskoj, danas u Češkoj).

Povodom 150. godišnjice autorova rođenja Austrijski kulturni forum Zagreb, Austrijska čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku i Filozofski fakultet u Osijeku na jedan dan oživljuju uspomenu na nekada slavnog sugrađanina.

Profesor Vlado Obad, koji je objavio mnoge znanstvene radove o Roda Rodi te preveo njegova djela, održat će 13. 4. u 12 sati u Studijskoj čitaonici GISKO-a predavanje o Roda Rodi na hrvatskom jeziku.

Posjetitelji će od 13. travnja do kraja travnja ispred Studijske čitaonice GISKO-a također moći posjetiti dvojezičnu (njemačko-hrvatsku) izložbu posvećenu autoru.

Uz izložbu i izlaganje, posjetitelji će 13. travnja moći uživati u izboru epizoda iz serijala Roda Roda pripovijeda, koje nam je za potrebe javnog prikazivanja ljubazno ustupila televizijska kuća Österreichischer Rundfunk (ORF). Tri odabrane epizode prikazivat će se kroz dan u Austrijskoj čitaonici na njemačkom jeziku.

Upoznajte jednog od najvećih zabavljača austro-ugarske kulturne scene u prvoj polovini 20. stoljeća!

Više informacija na: https://kulturforum-zagreb.org/event/roda-roda/