Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek i Nansen dijalog centar Osijek pozivaju zainteresirane na predavanje i panel raspravu

Pozivamo vas napredavanje i panel raspravu Role of intellectuals at the time of international conflicts – marking the 100th anniversary of the awarding of the Nobel Peace Prize to Fridtjof Nansen, koja će se održati u četvrtak, 6. listopada u 18:00 sati u Maloj vijećnici Filozofskog fakulteta Osijek, dvorana 39 (Lorenza Jägera 9, Osijek). Predavanje organiziraju Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek i Nansen dijalog centar Osijek.

Događaj će imati dva dijela. U prvom će biti održana dva predavanja: biografsko predavanje o Fridtjofu Nansenu, s posebnim naglaskom na njegov mirovni i humanitarni rad, koje će održati Unn Irene Aasdalen, profesorica međunarodne politike i povijesti umjetnosti na Nansen Akademiji; i predavanje Nasljeđe Fridtjofa Nansena kroz rad Nansen Akademije danas i doprinos mirovnom radu na zapadnom Balkanu i u Ukrajini, koje će održati prof. Steinar Bryn, bivši dekan Nansen Akademije i mirovni radnik koji je zadnjih 20 godina aktivno uključen u zagovaranje dijaloga i u rad na mirovnim procesima i mirovnom obrazovanju, kako na Balkanu tako i u Ukrajini. U drugom dijelu događaja održat će se panel rasprava koju će voditi Nikica Torbica, magistar edukacije povijesti.

Predavanja se održavaju povodom obilježavanja 100-te obljetnice dodjele Nobelove nagrade za mir Fridtjofu Nansenu, koju je zaslužio izradom prve putovnice za izbjeglice.