Održane radionice u organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja

U organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek, a u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA, 11. siječnja i 1. veljače 2023. godine održane su dvije radionice za studente. Obje radionice vodili su alumniji našeg fakulteta: Nikica Torbica i Mirna Šostarko, koji su danas zaposlenici »Društvenog ateljea«, dakle društvenog centra DKolektiva. U dva puta po 120 minuta, ukupno 21 student Filozofskog fakulteta imao je priliku naučiti nešto novo ili doznati nešto više o temama koje se odnose na rad u zajednici općenito, a na rad s mladima posebno.

Prvu radionicu održao je Torbica na temu o perspektivama humanističkog obrazovanja za rad u zajednici. U teorijskom dijelu radionice polaznici su doznali što je to rad u zajednici te na koje je načine moguće znanja i vještine dobivene tijekom studija na FFOS-u koristiti u svojem radu u okviru rada u zajednici, bilo putem organizacija civilnog društva bilo putem volontiranja. Također je istaknut i prostor za napredak humanističkih studija iz perspektive osnaživanja kompetencija za rad u zajednici. Drugi dio radionice sadržavao je praktičan zadatak za polaznike, za koji su trebali kreativno primijeniti stečena znanja: prepoznati problem u zajednici te osmisliti načine njegova rješavanja.

Drugu radionicu održala je Šostarko, a tema je bila posvećena neformalnim metodama učenja kao alatu osnaživanja mladih. Njezina je radionica također imala teorijsku i praktičnu komponentu. U teorijskoj su polaznici naučili razliku između formalnog, neformalnog i informalnog učenja, a potom su doznali specifičnosti o neformalnim metodama i njihovim vrstama, naročito iz aspekta rada s mladima. Praktična komponenta radionice sadržavala je zadatak za polaznike, prilikom kojeg su dobili jednu temu koja se odnosi na mlade, nakon čega su trebali izabrati adekvatnu metodu za rješenje tog problema te je provesti uz pomoć svojih kolega.

Svi polaznici radionica dobili su potvrde o pohađanju izvannastavne aktivnosti s popisom stečenih ishoda. Centar za interdisciplinarna istraživanja nastavit će organizirati takve i slične aktivnosti za studente i u nadolazećim ciklusima FUZ&JA-e. Prva koja slijedi je radionica o aktivizmu mladih, a koju će voditi Bruno Koić, magistar kulturologije, a održat će se 28. veljače.

Centar za interdisciplinarna istraživanja

Filozofskog fakulteta Osijek