Dan Filozofskog fakulteta

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku 10. veljače 2023. godine prigodnim je programom obilježen Dan Fakulteta. Program je otvoren pozdravnim govorom dekana prof. dr. sc. Ivana Trojana te rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlade Guberca, koji je izrazio pozitivni stav o smjeru razvoja Filozofskog fakulteta. Dekan je u svom govoru istaknuo kako su najveća snaga fakulteta profesori i studenti, čijim se radom i zalaganjem u znanstvenu zajednicu uspješno prenosi humanistička misao. Politika Filozofskog fakulteta unazad dvije godine usmjerena je na komunikaciju, suradnju i modernizaciju sastavnica Sveučilišta koja će se nastaviti odvijati zajedničkim snagama Zaključno, dekan je najavio otvorenje izložbe studentskih radova koja je organizirana u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu. Izložba umjetničkih radova studenata diplomskog studija Akademije za umjetnost i kulturu postavljena je u prizemlju Filozofskog fakulteta, a njezini su kustosi studenti Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta pod mentorstvom Igora Loinjaka. Studenti 3. godine preddiplomskog studija Povijesti umjetnosti, „kustosi na djelu“ Eva Barišin i Karlo Prašnjak poželjeli su dobrodošlicu na prvu izložbu studenata Akademije za umjetnost i kulturu, izrazili želju za novim projektima i aktivnom suradnjom te uveli prisutne u kiparske, slikarske, grafičke, multimedijske i fotografske radove studenata. Mentor Igor Loinjak istaknuo je važnost pokretanja diplomskog studija Povijesti umjetnosti čiji će kolegiji biti usmjereni na kustosku praksu i organizaciju izložbi, koje su neophodne u obrazovanju i stručnom osposobljavanju povjesničara umjetnosti.

Program se nastavio dodjelom pohvala i nagrada studentima i nastavnicima. U svom je govoru dekan prof. dr. sc. Ivan Trojan naglasio kako odgovornost napretka humanističke zajednice ostaje na studentima nagrađenicima, koji su svojim rezultatima pridonijeli kvaliteti rada Filozofskog fakulteta, za koju je zaslužan predan rad profesora i djelatnika. Dekanovom su nagradom nagrađene studentice Sara Rimac, Nikolina Živić, Ružica Trdin i Marija Milošević koje su u prethodnoj akademskoj godini ostvarile najvišu prosječnu ocjenu. Pohvala studentima za uspješnost po studiranju u godinama dodijeljena je Marini Davidović, Nikolini Živić, Mariji Milošević i Josipi Čabraji. Pohvala studentima za sudjelovanje u brojnim izvannastavnim aktivnostima dodijeljena je Eni Maurus, Vlatki Fapali i Amandi Bobonji. Drugi dio dodjele posvećen je nastavnicima koji su nagrađeni za najbolje ocjene u jedinstvenoj sveučilišnoj studentskoj anketi, nastavni i stručni rad te članu administrativnog osoblja za izuzetno zalaganje u radu. Izv. prof. dr. sc. Željko Pavić, prof. dr. sc. Sanja Runtić te doc. dr. sc. Tomislav Ćurić najbolje su ocijenjeni nastavnici u jedinstvenoj sveučilišnoj studentskoj anketi. Nagrada za izuzetno zalaganje u radu dodijeljena je Mariju Vargi, voditelju Ureda za računovodstveno-financijske poslove koji se posebno istaknuo kvalitetom svojih uspješnih radnih rezultata. Nagrada za stručni rad dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Meliti Aleksi Vargi, čija se glavnina znanstvene i nastavne djelatnosti odnosi na ovladavanje njemačkim kao stranim jezikom.  Nagrada za nastavni rad dodijeljena je prof. dr. sc. Goranu Remu, koji je inovativnim nastavnim radom obogatio brojne generacije studenata Hrvatskog jezika i književnosti.

Završnica programa  posvećena je predstavljanju rada Ureda za psihološko savjetovanje studenata pri Filozofskom fakultetu. Dekan je naglasio kako je briga za studente cilj suradnje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Filozofskog fakulteta Osijek, stoga je pokrenuta inicijativa za otvaranjem Ureda i zapošljavanjem dvije djelatnice koje će pružati profesionalnu potporu svim studentima sveučilišta. Sanja Diosy, djelatnica Ureda, će  s kolegicom Majom Matković pružati psihološku podršku studentima Sveučilišta, organizirati psiho-edukativne radionice i provoditi  istraživanja na temu mentalnog zdravlja.

Beatriz Brkić