Dan ružičaste vrpce i Nacionalni dan hodanja 2022. godine

Subota 01. listopad 2022. godine kod pješačkog mosta Osijek od 10 do 13 sati.

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Istodobno sada već tradicionalno na poziv međunarodne organizacije za rekreaciju (Sport za sve) svaki prvi vikend u listopadu diljem svijeta se obilježava Svjetski dan hodanja, a u Hrvatskoj i ujedno Nacionalni dan hodanja. Cilj ovog obilježavanja je poticanje građana da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja.

Sve je počelo prije tri desetljeća, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izlječenja. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke.

Ovogodišnje obilježavanje organiziraju Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci, aktivnost Hodanjem do zdravlja Nacionalnog projekta Živjeti zdravoGradska liga protiv raka  Osijek i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama u Osijeku, medijsku podršku, kao i uz potporu ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije.

Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena te vodeći uzrok smrti od raka u žena,  želimo ukazati na važnost odlaska žena ali  i muškaraca na redovite preglede dojki.

Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.

Pozivamo žene, ali i muškarce koji također nisu pošteđeni od raka dojke da nam se pridruže na Danu ružičaste vrpce,  educiraju o važnosti prevencije ove bolesti, a darujući Ružičastu vrpcu svojima najmilijima ujedno ih potaknete na redovito pregledavanje svojih dojki, na važnost odaziva na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Istodobno želimo sugrađanima približiti važnost i protektivan utjecaj hodanja, kao tjelesne aktivnosti dostupne i provedive ljudima svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću, a koji je prepoznat u prevenciji bolesti koje su posljedica modernog „sjedilačkog“ načina života.

Srdačno Vas pozdravljamo i pozivamo da nam se pridružite i podržite , a na dobrobit i zdravlje svih naših sugrađana! Vidimo se u subotu 01 listopada 2022 godine u 10 sati kod pješačkog mosta!

 

Tajnik Gradske lige protiv raka Osijek

Koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog projekta Živjeti zdravo za Osječko-baranjsku županiju

Nikola Kraljik, dr. med.

specijalist javnog zdravstva

 

Mammae Osijek Klub žena liječenih na dojci

Predsjednica:

Katica Andraši

 

Predsjednik Gradske lige protiv raka Osijek:

Dr. sc. Neđeljko Knežević

 

NZJZ Osječko-baranjske županije

Ravnateljica

Izv. prof. Nataša Turić

 

Kontakt:

Nikola Kraljik, dr med

Specijalist javnog zdravstva

38598655831

nikola.kraljik@gmail.com