Novo druženje s maturantima na Danima otvorenih vrata FFOS-a

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku od 22. do 25. siječnja 2024. održavali su se drugi Dani otvorenih vrata s ciljem upoznavanja učenika sa studijskim programima, uvjetima studiranja, studentskim tijelima i ukupnom infrastrukturom Fakulteta.

Prednosti studiranja na FFOS-u

Predstavljanje studija odvijalo se u okviru pripadajućih odsjeka i katedri, a uvodne su informacije svim učeničkim skupinama dali prodekanica za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Sanja Jukić te predstavnici Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Osijeku – predsjednica Leonarda Nago, studentska prodekanica Ana Pašalić, predstavnik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Osijeku u Studentskom zboru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Luka Šoš, studentski pravobranitelj Patrik Atanasovski, Mia Pucić te Izabela Jagačić.

Uvodno se govorilo o studijskoj ponudi Fakulteta, oblicima nastave te vidovima studentske potpore, o inkluzivnosti, sigurnosti studiranja u Osijeku i usmjerenosti  na studente.

Osobito se naglasilo kako će od iduće akademske godine studenti imati mogućnost kombiniranja studijskih programa po osobnom izboru, u svrhu poticanja realizacije studentskih interesa. Ulogu, ciljeve i aktivnosti Studentskog zbora kao studentskog predstavničkog tijela izložila je predsjednica Leonarda Nago. Funkciju počasnog studenta prodekana savjetnika kao jedinstvenu na Sveučilištu i u cijeloj Hrvatskoj, predstavila je studentica prodekanica Ana Pašalić. Da se Fakultet aktivno brine o glasu studenata i ostvarivanju studentskih prava, potvrdio je studentski pravobranitelj Patrik Atanasovski, dok su članice Studentskog zbora Mia Pucić i Izabela Jagačić govorile o mogućnostima uključivanja u izvannastavne aktivnosti.

Studentsko istraživanje i lov na blago na Odsjeku za njemački jezik i književnost

Kako je naglasila izv. prof. dr. sc. Ivana Jozić, Odsjek se u suradnji sa studentima brine o populariziranju studija organizacijom filmskih večeri i dvojezičnih pub kvizova, koji se mogu pohvaliti velikom posjećenosti. Uslijedilo je predstavljanje rezultata studentskog istraživačkog rada s kolegija Uvod u tekstnu lingvistiku, na kojem su studenti proučavali kulturni diskurs starih njemačkih reklama krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Predstavljanje je završilo lovom na blago koji je učenike proveo kroz fakultetske hodnike.

Studenti o studentima i šetnja Galerijom FFOS-a s Katedrom za povijest umjetnosti

Studenti Noa Devald, Rebeka Agatić, Tea Ostrić i Manuela Ponjavić učenicima su predstavili rezultate svojih seminarskih istraživanja. Nakon studentskih izlaganja, učenici su imali priliku obići izložbu studenata Akademije za umjetnost i kulturu u galerijskom prostoru Fakulteta. U stalnoj su ulozi kustosa izložbe studenti Povijesti umjetnosti pod mentorstvom predavača Igora Loinjaka.

Kvizom do znanja s Katedrom za zajedničke sadržaje

Dr. sc. Ninočka Truck Biljan zajedno s dr. sc. Dubravkom Kunom održala je radionicu za učenike. Uslijedio je kviz dr. sc. Mirne Varge na engleskom jeziku sa sadržajima iz psihologije i informacijskih znanosti, uz zabavni kviz o poznavanju Poljske, koji je moderirala lektorica Małgorzata Stanisz.

Interaktivno o mađarskom jeziku i kulturi s Katedrom za mađarski jezik i književnost

Voditelj katedre izv. prof. dr. sc. Žombor Labadi učenicima je iznio osnovne informacije o studiju, nakon čega je uslijedila interaktivna prezentacija o mađarskom jeziku i kulturi, koju je pratio kviz studenata udruge Hungaricum o mađarskoj kulturi.

Izvannastavne aktivnosti studenata povijesti i šetnja kroz 20. stoljeće s Odsjekom za povijest

Doc. dr. sc. Anđelko Vlašić učenicima je predstavio strukturu studija Povijesti i Odsjeka, a predstavnici Udruge ISHA svoje aktivnosti uz kratki povijesni kviz za učenike, povezan s gradivom o povijesti 20. stoljeća koje trenutno obrađuju na nastavi.

Što se sve može sa studijem Hrvatskog jezika i književnosti?

Izv. prof. dr. sc. Maja Glušac i izv. prof. dr. sc. Ana Mikić Čolić predstavile su zbornik studentskih radova Gramatikom kroz onomastiku, dok je prof. dr. sc. Jakov Sabljić predstavio zbornik studentskih radova Književna pošta, studentske časopise i emisiju Filozofski u eteru. Uslijedili su kvizovi prof. Glušac o jeziku te književni kviz doc. dr. sc. Vere Blažević Krezić, doc. dr. sc. Silvije Ćurak i vanjske suradnice Ivane Buljubašić Srb. Aktivnosti su zaključene radionicom s tematikom iz dječje književnosti izv. prof. dr. sc. Dragice Dragun.

Mala škola debate na Odsjeku za filozofiju

Odsjek za filozofiju za učenike je priredio „malu filozofsku akademiju“ u obliku debate o filozofskim temama te aktivnosti Filozofija u pokretu – transformacije duha prema Nietzscheu: Dijete – život kao igra – umjetnik pod vodstvom doc. dr. sc. Darije Rupčić Kelam koja je demonstrirala implementaciju pokreta i plesa kao alternativni oblik izvođenja nastave filozofije.

Zašto volimo Psihologiju?

Odsjek za psihologiju kao prvu aktivnost učenicima je namijenio demonstraciju korištenja  opreme za psihološka istraživanja u obliku natjecanja u labirintu i minnesota deksterimetru. Uslijedio je informativni razgovor s profesorima Odsjeka, pub kviz pod vodstvom studenta Filipa Drezgića te predstavljanje studentske udruge PSIHOS.

S Odsjekom za pedagogiju o društvenim i humanističkim pitanjima

Voditelj Odsjeka prof. dr. sc. Goran Livazović s učenicima je razgovarao o ulozi pedagoga u obrazovnom sustavu i različitim domenama društvene zajednice. Studenti Filip Lasić i Nikolina Živić predstavili su dosadašnje edukativne, humanitarne i zabavne aktivnosti udruge studenata pedagogije. Predstavljanje Odsjeka završeno je aktivnostima koje su bile usmjerene na učenike, koji su sa studentima raspravljali o radu pedagoga u školi i izvan nje te izrazili svoje stavove o prijepornim pitanjima odgoja i obrazovanja.

Fake news fighters s Odsjekom za engleski jezik i književnost

Voditeljica Odsjeka doc. dr. sc. Jadranka Zlomislić predstavila je studij Engleskog jezika i književnosti, nakon čega je uslijedila kreativna radionica za učenike izv. prof. dr. sc. Tanje Gradečak Fake news fighters. Cilj je radionice bio naučiti raspoznati omjer točnih i netočnih informacija koje utječu na percepciju čitatelja sklonijih negativnim vijestima, što ih čini lakim metama misinformacija i dezinformacija. Radionica je završena igrom u kojoj su učenici u ulozi influencera trebali kreirati vlastitu strategiju širenja lažnih vijesti. Aktivnosti su zaključene kvizom o američkoj i britanskoj kulturi i civilizaciji, koji su za učenike pripremile voditeljice studentske udruge Glotta.

Kako pronaći svoj poziv u području informacijskih znanosti?

Prof. dr. sc. Gordana Dukić, dr. sc. Tamara Zadravec, doc. dr. sc. Tomislav Jakopec i doc. dr. sc. Josipa Selthofer uveli su učenike u različita područja informacijskih znanosti, uvjete upisa studija, strukturu prijediplomskog i diplomskog studija te prednosti na tržištu rada. Učenicima se obratila i studentica Lucija Grgić, predsjednica studentske udruge Libros. Grgić je zaključila da studij Informacijskih znanosti studentima omogućuje širok spektar aktivnosti u kojima svatko može pronaći nešto za sebe i uspješno se ostvariti u izabranom području usavršavanja.

FFOS nudi iskustvo veće od studiranja 😊

Nakon predstavljanja ustroja i aktivnosti svih odsjeka i katedri, uslijedio je obilazak Fakulteta uz druženje učenika i studenata u našoj kantini.

Kako poručuje naš promidžbeni filmić, Filozofski fakultet u Osijeku zajednica je koja nudi više od studiranja, stoga nam se pridružite i od ove jeseni postanite dijelom naše jedinstvene humanističke priče!

Tekst: Beatriz Brkić

Fotografije: Stefan Zundanović