DEKANOVA NAGRADA: Sara Rimac

DEKANOVA NAGRADA

Sara Rimac

 

1. Kako si se odlučila za studiranje na Filozofskom fakultetu?

Oduvijek su me privlačile društvene znanosti, puno više nego prirodne. Vjerujem da je to bilo presudno. Prilikom upisa bila sam zainteresirana za više smjerova, ali evo, ipak je psihologija presudila.

2. Kakav je tvoj plan nakon studija? Koje te znanstveno područje najviše privlači?

Ovisno o mogućnostima planiram daljnje profesionalno usavršavanje. Bilo u vidu edukacija ili doktorata. A što se tiče znanstvenog područja koje me najviše privlači, rekla bih da još pomalo lutam. Na početku studija mislila sam da bih se najviše pronašla u psihoterapijskom radu s djecom, godinu kasnije već me privukla klinička psihologija, a sada mi je i kognitivna psihologija zanimljiva. Ovu neodlučnost pripisujem dijelom i tome što sam treća godina, te stoga nisam dobila uvid u sve grane psihologije. Ali vjerujem da ću se do kraja diplomskog studija isprofilirati za određeni smjer.

3. Što bi istaknula kao prednosti studiranja na Filozofskom fakultetu?

Zasigurno otvoren pristup profesora. Nisam dosada imala negativno iskustvo u tom pogledu. Studenti se uvijek mogu obratiti za bilo kakvu pomoć.

4. Što bi poručila budućim studentima Filozofskog fakulteta?

Ne mogu govoriti u ime drugih smjerova, ali što se tiče psihologije, svatko koga zanima ovo područje nema što izgubiti ukoliko se upiše. Naprotiv, mislim da će steći dovoljno znanja da se osjeća ispunjeno te da postane osoba kompetentna za tržište rada.

5. Što si naučila tijekom studiranja na Filozofskom fakultetu, osim sadržaja kolegija koje su neupitno, odlično usvojila?

Psihologija je kao studij, barem meni, poprilično zanimljiva jer čitavo njezino gradivo predstavlja osoba koja ga usvaja. Na stranu o čemu je riječ ili koji je kolegiji u pitanju, naučila sam se u određenoj mjeri bolje nositi sa svojim problemima i osvijestiti sve ono što se u meni zbiva. Mislim da u svojevrsnom osobnom napretku ne bih toliko daleko dogurala da ne studiram to što studiram.

6. Što za tebe znači priznanje koje predstavlja Dekanova nagrada?

Iskreno, nisam nikada razmišljala o nagradama koje fakultet dodjeljuje niti sam na njih ciljala. Upisala sam ono što sam željela i učila sam radi sebe. Ali naravno, izrazito je lijep osjećaj dobiti priznanje za svoj trud. Zasigurno će mi nagrada biti poticaj da nastavim i dalje raditi na isti način te da uživam u tome.