EstLab: objavljen zbornik “Svijet kao predstava. Filozofske odrednice dionizijskog teatra”

Odsjek za filozofiju

Radosti nas obavijestiti vas da je u izdavaštvu EstLab-a objavljen zbornik radova pod naslovom Svijet kao predstava. Filozofske odrednice dionizijskog teatra.

Urednik je Zbornika Boško Pešić, koji je također dizajnirao korice, recenzenti su Tihomir Engler, Marijan Krivak i Željko Senković, a lektor je Damir Sekulić.

Članke su za Zbornik napisali spomenuti Pešić („Filozofija u tragičnom duhu“), a zatim Maja Ivaniš i Irena Kapović („Orfička kozmogonija i kozmologija podzemnog svijeta“), Antonio Curkić i Vlatka Perković („Dionizijski kult i misterij jedinstva“), Ena Jelošek i David Mrđanov („Rođenje ditiramba“), Luka Mustapić i Karla Pružinac („Uloga odeona u razvoju kazališne umjetnosti“), Vanesa Jalšovec („Mogućnosti izlaska iz tragičnog“), Stipe Koprivnjak i Antea Kosor („Dionizijski čovjek u Euripidovoj drami Bakhe“), Ivana Duvnjak i Karla Marić („Sloboda i sudbina u Sofoklovoj tragediji Kralj Edip“), Lorena Grandić i Tena Grlica („Antigona između dvije smrti“), Luka Pavkić i Sandra Savanović („Aretaička važnost pjesništva za život ljudi u Aristofanovoj komediji Žabe“), Martina Ivanović i Maja Pucovski („Daphne ili o zanesenosti“) i Lucija Leventić („Aristotelova kritika Platonovog tumačenja umjetnosti“). Zbornik se zaključuje izvještajem Tamare Kučinović i Gorana Guksića o održanom „Teatarskom praktikumu“.

Kao nagovor na Zbornik može poslužiti urednička Uvodna bilješka: