FFOS na Filozofijadi 2023.

3. svibnja u kasnim večernjim satima 98 studenata FFOS-a uputilo se na Filozofijadu koja se ove godine održavala u crnogorskom morskom dragulju – Budvi. Aktivni sudionici, kako bi predstavljali Filozofski fakultet u sportskim i drugim natjecateljskim disciplinama, a pasivni kako bi ih u tome poticali i bodrili. Ove godine studenti su se natjecali u nogometu, muškoj i ženskoj odbojci, košarci, pikadu, stolnom tenisu, šahu, debati te kvizu znanja.

Većina natjecanja u ekipnim sportovima započela je, zbog lošeg vremena, tek u petak i trajala su do nedjelje. Tijekom ta tri dana naši su predstavnici dali svoj maksimum i ostavili srce na terenu, a navijači i svoje glasnice uz teren. Nogometna ekipa uspjela je izboriti nastup u polufinalu gdje ih je, nažalost, ipak zaustavila ekipa Skoplja.

Unatoč trudu i borbenosti naših aktivnih predstavnika, u subotu navečer postalo je jasno kako ćemo se kući ove godine vratiti s manjim brojem medalja nego prošle godine, a nada da ćemo osvojiti odličje u tom trenutku ostala je samo za kviz znanja. No, i za to prvo je bilo potrebno osigurati prolazak u finalnu večer natjecanja i biti u top 6 od ukupno 11 kviz-ekipa koje su predstavljale okupljenje fakultete. Kako bi kviz-ekipa imala maksimalnu podršku, još jednom su se pobrinuli naši navijači koji su zauzeli većinu mjesta za gledatelje u prostoriji u kojoj se održavao kviz. I isplatilo se jer su naši predstavnici uspjeli izboriti sudjelovanje u finalu kviza znanja pa je i osvajanje odličja ostala stvarna mogućnost.

Nakon proslave ulaska u finale i odmora, na red je došao i posljednji dan ovogodišnje Filozofijade, koji su studenti većinski proveli razgledavajući povijesnu jezgru Budve, kupujući suvenire, koristeći lijepo vrijeme za odmor na plaži te u očekivanju večeri i finala kviza znanja. Finale kviza bilo je organizirano tako da su ekipe izvlačile prvo po 10 papirića s brojevima pitanja na koja moraju odgovoriti, a zatim, nakon kratke stanke, još dodatnih 5 pitanja. Nakon vrlo neizvjesne i napete borbe prva tri mjesta u kategoriji kviza znanja pripala su filozofskim fakultetima iz Splita, Osijeka i Zagreba. Iako našim predstavnicima naravno ostaje žal za osvajanjem zlata, svi se slažemo kako je nakon prošlogodišnjeg neuspjeha ovo odličje uistinu srebro zlatnoga sjaja.

Nakon proslave osvojenog odličja i oproštaja od novostečenih prijatelja, bilo je vrijeme za oproštaj od Budve i povratak kući nakon još jedne uspješno provedene Filozofijade. Sve što je preostalo je prisjećati se ovogodišnjeg druženja i postignutog uspjeha do sljedeće godine i još jedne Filozofijade.

Tekst i fotografije: Ana Pašalić