FFOS u gostima: Gimnazija Požega

Dana 29. listopada s početkom u 9 sati održan je 23. Susret studenata i maturanata u Gimnaziji u Požegi. Predstavnice Filozofskog fakulteta u Osijeku bile su studentice Amanda Bobonja i Dora Jovanović.

Susret je započeo pozdravnim govorima ravnateljice i nastavnika-organizatora nakon čega je slijedilo predstavljanje studenata.

Susret je bio podijeljen u nekoliko tematskih točaka, a prva od njih bila je priprema za državnu maturu i polaganje prijemnih ispita za upise na željene fakultete.

U nastavku susreta studenti su govorili o organizaciji studija te načinu izvođenja nastave na svojim fakultetima.

S obzirom da se nekoliko puta spomenuo nepersonaliziran i dehumaniziran pristup u visokoškolskom obrazovanju, to je bio pravi prostor za repliku studentica našega Fakulteta, koje su požeškim gimnazijalcima prenijele jedno posve drukčije iskustvo studiranja. Naime,  Amanda Bobonja, kao počasna studentska prodekanica, istaknula je kako Filozofski fakultet u Osijeku nastavu usmjerava na studente te kako se njihov glas i te kako „čuje“ – kroz fakultetska tijela, studentske udruge, studentske časopise, znanstvene konferencije i niz drugih izvannastavnih aktivnosti, kao i kroz funkciju studentice prodekanice, odnosno studentice savjetnice. Objašnjavajući svoju funkciju, navela je kako ona predstavlja sponu između studenata i Uprave s ciljem bolje organizacije odgojno-obrazovnog procesa i studentskih aktivnosti.

Nadalje, Amanda Bobonja i Dora Jovanović maturantima su dale i vrlo praktične savjete o studiranju – uputile su ih na važnost dobre organiziranosti, odnosno raspodjele obveza, što je od iznimne važnosti posebice za studente dvopredmetnih studija zbog mnoštva kolegija, kolokvija i ispitnih rokova.

U sljedećoj tematskoj točki govorilo se o troškovima studentskog života, ali i o stipendijama. Navodile su se cijene domova, stanova i menzi po gradovima u kojima studenti koji su se odazvali susretu studiraju. Također, govorilo se i o mogućnostima prijave na natječaje za različite vrste studentskih stipendija, ali i o mogućnostima obavljanja studentskih poslova.

Na kraju zajedničkog dijela susreta studenti su iznosili svoja iskustva vezana uz studentske razmjene, odnosno govorili su o Erasmus+ projektima, u okviru čega su studentice Bobonja i Jovanović spomenule mogućnost Work and Travel putovanja.

Nakon završetka zajedničkoga dijela, studenti su prema područjima raspoređeni u tri grupe smještene u tri učionice.

Studentice s FFOS-a na pripremljenom su štandu izložile promo-materijale – promo-letke i časopise raznih studentskih udruga. Maturanti koji su bili zainteresirani za Filozofski fakultet u Osijeku dulje su se zadržali u razgovoru s našim predstavnicama, ali i sa studentima s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pitanja koja su najčešće postavljana odnosila su se na smjerove na Fakultetu, težinu određenog smjera, cijene domova te na izborne predmete koji su obvezni za upis određenog smjera.

Cijelo je druženje bilo obostrano korisno jer, osim što su požeški gimnazijalci dobili informacije o studijskim programima osječkoga Filozofskog fakulteta, i Filozofski je fakultet možda prepoznat kao poželjno mjesto studiranja…

 

Tekst: Amanda Bobonja, studentska prodekanica, 2. godina diplomskog studija Povijesti i Pedagogije

Fotografije: Lana Radošić, Gimnazija Požega