Filozofski fakultet Osijek obilježio Svjetski dan Alzheimerove bolesti (21. 9. 2022.)

Filozofski fakultet Osijek, u suradnji sa Ženskom udrugom „IZVOR“ te uz podršku KBC-a Osijek i Gradskog društva Crveni križ, obilježio je 21. rujna 2022. Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Budući da je Alzheimerova bolest poprimila pandemijske razmjere te je pored zdravstvenog postala i socijalni i društveni problem sa značajnim financijskim posljedicama na naše društvo, cilj je ovog obilježavanja bio upoznati javnost s tom bolešću te smanjiti društvenu stigmatizaciju oboljelih.

Budući da Fakultet svojim znanstvenoistraživačkim i nastavnim radom pokušava pridonijeti rješavanju prepoznatih društvenih problema te unaprijediti kvalitetu života u lokalnoj zajednici, nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta sudjelovali su u nizu zanimljivih aktivnosti organiziranih u okviru znanstvenog projekta prof. dr. sc. Sanjice Faletar pod nazivom Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica.

Na Trgu slobode građanima je podijeljen edukativni i promotivni materijali, a brojni su zainteresirani građani imali priliku razgovarati sa stručnjacima te od njih dobiti korisne savjete i informacije.

Na završnoj konferenciji ESF projekta Ženske udruge „IZVOR“ Razvoj mreže usluga za život u zajednici predstavljena je brošura Glas i podrška starijima te online registar pružatelja socijalnih usluga u čijem su nastanku sudjelovali nastavnici i studenti Odsjeka za informacijske znanosti.

U popodnevnim satima, u dnevnom boravku udruge Aktivni umirovljenici Osijek, program je završio izvrsno posjećenom radionicom Brain aerobics u kojoj su sudjelovali studenti Odsjeka za informacijske znanosti i Odsjeka za psihologiju.