Gostujuće predavanje Andrewa Rousea na Filozofskom fakultetu

Odsjek za engleski jezik i književnost

Dr. habil. Andrew C. Rouse održao je u ponedjeljak, 8. 5. 2023. gostujuće predavanje na Filozofskom fakultetu u Osijeku za studente prve godine prijediplomskog studija Engleskog jezika i književnosti u sklopu kolegija Suvremeni engleski jezik II (nositeljice Vlatke Ivić). Osim studenata prve godine na predavanju su nazočili i profesori s Odsjeka za engleski jezik i književnost i studenti viših godina studija.

Andrew C. Rouse znanstvenik je, pisac, prevoditelj i glazbenik, osnivač Simply English (1995), jedine engleske folk grupe u Mađarskoj. Posjetio je Osijek nekoliko puta kao gostujući predavač, sudionik konferencija i glazbeni izvođač. Na predavanju je kao glazbena pratnja sudjelovao multiinstrumentalist Zsombor Horvath iz Pečuha, Mađarska.

Profesor A. Rouse bavi se engleskim kulturnim nasljeđem, stavljajući poseban naglasak na englesko glazbeno nasljeđe. Predavanje RVW 150 revisited bavilo se zapisima narodne glazbe iz različitih dijelova Engleske koje je zabilježio kompozitor i skupljač engleskih narodnih napjeva Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958). Početkom 20. stoljeća Williams je skupio preko 800 narodnih pjesama i plesnih brojeva iz 21 engleske grofovije i jedan je od urednika knjige Penguin Book of English Folk Songs. Tijekom predavanja predstavljeni su različiti napjevi različitih grofovija Engleske (Sussex, Surrey, Durham, Essex, Hampshire, Herefordshire, Suffolk, Norfolk, Cambridgeshire).

Profesor A. Rouse govorio je studentima o običajima s početka 20. stoljeća te o tradicionalnim napjevima i uobičajenim temama u tekstovima tih napjeva. Sve pjesme o kojima je govorio predstavio je i glazbeno upoznavši studente s različitim starim instrumentima (npr. Appalachian dulcimer). U nekim glazbenim brojevima i publika je mogla aktivno sudjelovati.

Vlatka Ivić