Gostujuće predavanje ,,Tabu teme i tvorba identiteta u suvremenim narativnim tekstovima za mlade (odrasle)“ doc. dr. sc. Lane Molvarec

Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Doc. dr. sc. Lana Molvarec održat će gostujuće predavanje Tabu teme i tvorba identiteta u suvremenim narativnim tekstovima za mlade (odrasle) u srijedu 17. svibnja 2023. u 11.30 h u Svečanoj dvorani (2. kat, dvorana 60).

Doc. dr. sc. Lana Molvarec zaposlena je na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filolozofskog fakulteta u Zagrebu. Njezini uži istraživački interesi obuhvaćaju suvremenu književnost i kulturu za djecu i mlade. Predavanje će biti posvećeno problemu društvene kontrole nad narativnim tekstovima za mlade (odrasle). Drugim riječima, bavit će se pitanjem: zašto društvo osjeća imperativ da na ovaj ili onaj način nadzire sadržaje i prikaze u tekstovima namijenjenima adolescentima? Takav pokroviteljski odnos prema mladim čitateljima iznjedrio je brojne tabu teme u dječjoj i adolescentskoj književnosti koje, ipak, u suvremeno vrijeme u sve većoj mjeri ulaze u narativne tekstove. U predavanju će se izdvojiti nekoliko ključnih tabu tema te će se u svjetlu novijih teorijskih pristupa prikazati naratološki, kulturološki i politički aspekti njihova uobličavanja u suvremenim narativnim tekstovima za mlade.

Predavanje je organizirano u okviru kolegija Nova hrvatska književnost 1 druge godine preddiplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti te kolegija Transmedijalna književnost i tvorba identiteta treće godine preddiplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti.