Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama

Studij povijesti umjetnosti

U četvrtak, 7. ožujka 2024. održat će se gostujuće predavanje u sklopu kolegija Metodologija istraživanja i modaliteti pisanja o umjetnosti pri katedri za povijest umjetnosti FF.

Tema predavanja: Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama

Vrijeme i mjesto: 7. 4. 2024., 12:20 – 14 sati, FFOS, učionica 42.

Predavači: dr. sc. Ljerka Dulibić (Strossmayerova galerija starih majstora HAZU), Ivana Gržina (Strossmayerova galerija starih majstora HAZU) i dr. sc. Tanja Trška (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu).

Opis: Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama bavi se praćenjem sudbine umjetnina i umjetničkih zbirki u Zagrebu uslijed promjena geopolitičkih okolnosti u različitim razdobljima hrvatske povijesti, posebice prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Umjetnine identificirane i kontekstualizirane iz aspekta provenijencije obrađene su u okviru tradicionalnih povijesnoumjetničkih metoda. Istraživački postupci utemeljeni su u arhivskim dokumentima i materijalnim tragovima umjetnina. Predavanje se održava u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost “Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama” pod vodstvom dr. sc. Ljerke Dulibić.