IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI: Ena Maurus

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Ena Maurus

1. Kojim se izvannastavnim aktivnostima baviš?

Već tijekom prve godine počela sam sudjelovati na raznim izvannastavnim aktivnostima. Moje prvo volontiranje bilo je na konferenciji BOBCATSSS koje se održalo u Osijeku u siječnju 2019. godine. Od prve godine pišem članke za studentski časopis Libros i smatram to jednim zanimljivim iskustvom koje me danas dovelo do mjesta grafičkog urednika istog. Volontirala sam na manifestaciji Noć muzeja gdje sam sudjelovala u organizaciji i realizaciji. Također sam volontirala na bibliocikliranju u sklopu kampanje I ja želim čitati. Krajem prve godine volontirala sam na Okruglom stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama u Zagrebu. Na početku druge godine volontirala sam na IT konferenciji WebCamp u Zagrebu. Te je godine počela pandemija pa nažalost nije bilo mjesta izvannastavnim aktivnostima. Na trećoj godini bila sam student demonstrator na kolegiju Oblikovanje mrežnih stranica. Zatim sam sudjelovala na MySmartCity Hackathonu u Zadru i volontirala na IT konferenciji KulenDayz. Također sam postala potpredsjednica Kluba studenata informacijskih znanosti Libros. Na prvoj godini diplomskog studija ponovno sam bila student demonstrator na istom kolegiju te sudjelovala na Mosh! Hackathonu, a pred kraj akademske godine išla sam na Ljetnu školu informacijskih znanosti DECriS koja se održala u Hildesheimu (Njemačka). Trenutno sam na drugoj godini diplomskog studija te sam predsjednica kluba Libros. Nadalje, volontirala sam na projektu Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica i sudjelovala na konferenciji i radionici medijske i informacijske pismenosti IDESA u Sarajevu. A kao šećer na kraju studiranja, u siječnju ove godine sudjelovala sam na konferenciji BOBCATSSS koja se održala u Oslu (Norveška).

2. Uspijevaš li uskladiti svoje aktivnosti uz studentske obveze?

Tijekom studiranja imala sam dobre organizacijske vještine pa sam mogla uskladiti obveze vezane za nastavu te izvannastavne aktivnosti. Uvijek sam vodila kalendar gdje bih upisivala svoje obaveze do sitnih detalja. Naravno, događalo se da nešto ne bih stigla obaviti, ali sam uglavnom stigla. Međutim na prvoj godini diplomskoj studija u ljetnom semestru dobila sam posao te mi je postalo malo teže uskladiti obveze. Bitno da se dobro organiziramo i odredimo prioritete, a onda se sve može. S obzirom na to da sam sada druga godina diplomskog studija i već je kraj, potrudit ću se iskoristiti “prazan” semestar za nadolazeće aktivnosti koliko god mogu.

3. Imaš li još neko područje interesa osim navedenih aktivnosti? Uspijevaš li ih uključiti i ostvariti u sklopu fakultetskih kolegija?

Aktivnosti uglavnom pokrivaju područje mojih interesa, ali svakako nastojim koliko mogu ih uključiti i u kolegije. Trenutno sam UX/UI Dizajner u osječkoj IT firmi COBE, a znanje i vještinu sam stekla putem studentske prakse koju moramo odraditi tijekom studija. Također sam se na nastavi, ali i sama, educirala o dizajnu te sam i na kraju bila grafički urednik studentskog časopisa Libros. Pokušavam gdje god mogu uključiti svoje vještine o dizajnu, bilo na nastavi ili izvan.

4. Jesi li uključena u rad neke od studentskih udruga na fakultetu? Ako da, kako potaknuti studente na uključivanje?

Kao što sam već spomenula, uključena sam u rad studentske udruge Libros. Od travnja 2021. godine do listopada 2022. godine bila sam potpredsjednica, a od listopada 2022. godine sam predsjednica Kluba. Studente treba informati i pokazati im da rad u studentskim udrugama može puno toga donijeti, a među najvećim benefitima su nove vještine koje si mogu dodati u svoj životopis. Samim volontiranjem u bilo kojoj udruzi puno znači poslodavcu. Primjerice, ako nekog studenta zanimaju društvene mreže i vidi se u digitalnom marketingu, on može voditi društvene mreže svoje udruge te tako steći znanje i iskustvo. Ono što još vidim kao benefit studentskih udruga je sklapanje novih prijateljstava, ali i pomaganje starijih kolega mlađima u studiranju. Također, kao članovi studentske udruge imamo slobodu provoditi aktivnosti koje želimo, uz nadzor profesora, odnosno Fakulteta. Aktivnosti mogu biti raznog tipa – edukativne, zabavne, humanitarne i sl. Cijeni se svačije vrijeme, stoga se nikoga ne prisiljava jer je rad u udrugama dobrovoljan te je svatko dobrodošao!