Manjinska književnost i mađarski autori u Hrvatskoj

Dana 31. svibnja u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku održana je tribina Manjinska književnost i mađarski autori u Hrvatskoj u sklopu projekta FUZ&JA (Filozofski u zajednici – i ja), projekta popularizacije znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gosti tribine bili su Ferenc Kontra, više puta nagrađivan pisac (nagradama: Magyarország babérkoszorúja, József Attila díj i Márai Sándor díj itd.), prof. dr. sc. Éva Toldi, povjesničarka književnosti, kritičarka i voditeljica Mađarskog Odsjeka u Novom Sadu, te izv. prof. dr. sc. Ana Lehocki-Samardžić, voditeljica Katedre za mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku koja je povodom tribine bila prisutna kao spisateljica i pjesnikinja. Moderatori tribine bili su dr. sc. Gabriela Dobsai i dr. sc. Ádám Walkó, profesori na Katedri za mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Glavne teme tribine bile su manjinska književnost, mađarska književnost i mađarski autori u Hrvatskoj, dvojezičnost u književnosti i kulturi te transkulturalizam, njegove mogućnosti, utjecaj i prisutnost u književnosti.

Tribina Manjinska književnost i mađarski autori u Hrvatskoj koja je bila organizirana u sklopu projekta FUZ&JA dala je uvid u razvoj, poteškoće i prednosti te u budućnost manjinske književnosti općenito i na našem području, te je također otvorila mogućnost suradnje književnih povjesničara i književnika.

Gabriela Dobsai