Održan Međunarodni znanstveno-stručni skup 130 godina Ive Andrića

Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Dana 13. travnja 2022. u organizaciji Odsjeka za hrvatski jezik i književnost održan je Međunarodni studentski znanstveno-stručni skup 130 godina Ive Andrića. Na skupu je pročitano 25 radova studenata s našeg Fakulteta, s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s Cetinja iz Crne Gore te Filološkog fakulteta iz Lavova. Studenti su, izborom tema i metoda istraživanja, pokazali širok raspon interesa: od „klasičnog Andrića“ (Na Drini ćuprija, Prokleta avlija, Omerpaša Latas, Mara milosnica, Anikina vremena i dr.) do istraživanja recepcije (primjerice u Ukrajini s osvrtom na prijevode djela) i tematiziranja Andrića i njegovih djela na društvenim mrežama.

 

Skup su otvorile prodekanica za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Sanja Jukić te voditeljica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost izv. prof. dr. sc. Dubravka Brunčić.

 

Kako je jedan od važnih segmenata aktivnosti na našem Fakultetu i intenzivnije uključivanje studenata u znanstveno-istraživački rad, Uprava Fakulteta omogućit će izdavanje zbornika radova s ovoga skupa.

 

Moderatorice skupa su izv. prof. dr. sc. Andrijana Nikolić s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost te izv. prof. dr. sc. Marica Liović s našega Fakulteta.

 

U prigodi skupa Knjižnica Filozofskoga fakulteta organizirala je izložbu posvećenu Ivi Andriću.