Održan posljednji Doktorski café

Nakon godinu dana redovitih mjesečnih susreta, posljednja dva Doktorska caféa održana su 22. ožujka i 26. travnja 2024. Prvi je održan u virtualnom okruženju, dok je drugi održan uživo. Iako je Doktorski café prvotno zamišljen kao susret uživo, zbog brojnih molbi kolega za virtualnim sastancima, što neupitno ukazuje na potrebu za redovitim sustavom podrške doktorandima, došlo je do promjene formata susreta, pa su se tako susreti naizmjenično održavali uživo i virtualno. Cilj Doktorskog caféa bio je okupiti i povezati doktorande sva tri poslijediplomska studija Filozofskog fakulteta u Osijeku: Književnosti i kulturnog identiteta, Jezikoslovlja te Pedagogije i kulture suvremene škole. Kroz razmjenu praktičnih savjeta, iskustava, izazova i uspjeha, cilj je bio motivirati doktorande za daljnji rad tijekom studija i, u konačnici, pisanje doktorske disertacije.

Doktorski café okupio je više od dvadeset doktoranada sva tri poslijediplomska studija, od kojih su mnogi bili redoviti sudionici. Osim što su imali priliku čuti iskustva o studiranju, pisanju seminara, sinopsisa, prijavi i obrani tema doktorskih radova, kao i samom procesu pisanja i obrane doktorske disertacije, sudionici su zajedno postavljali i ostvarivali ciljeve te slavili uspjehe. Važno je napomenuti da su sudionici također ostvarili značajan napredak u svom studiju – neki su se nakon dulje stanke vratili studiranju, dok je četvero sudionika uspješno obranilo temu doktorske disertacije, a dvije su sudionice i doktorirale. Organizacija Doktorskog caféa pokazala se važnom iz nekoliko razloga. Najprije, Cáfe je bio platforma za povezivanje doktoranada, dijeljenje iskustava i međusobnu podršku, ali i prostor za usmjeravanje i motivaciju, čime se nastojao potaknuti osjećaj zajedništva i razbiti osamljenost procesa studiranja te obogatiti akademsko putovanje i rast.

Iako smo svoj doktorski put privele kraju, neizmjerno smo zahvalne što smo imale priliku organizirati Doktorski café. To je iskustvo obogatilo naš akademski put, a izrazito nas veseli što nastavljamo svoje druženje i suradnju, čime je Doktorski café zapravo prerastao svoje početne okvire. Želimo svim sadašnjim i budućim doktorandima mnogo uspjeha u daljnjem studiranju i radu te ih potičemo da uvijek cijene međusobnu suradnju i podršku kao neizostavan dio znanstvenog puta.

dr. sc. Iris Spajić i dr. sc. Jelena Pataki Šumiga, asistentice