Održan prvi festival amaterskog kratkog filma na Odsjeku za njemački jezik i književnost

U utorak, 6. lipnja 2023. godine, u 18 sati, u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta održan je prvi Filmfestival der Germanistik u skopu kojega su prikazana četiri kratka filma nastala u sklopu nastave na Odsjeku za njemački jezik i književnost: Faust, Die Verwandlung, Spuren der Vergangenheit und Gegenwart einer Essekerin i Einführung in die deutsche Literatur Slawoniens.

Posljednja dva spomenuta filma kratki su i domišljati osvrti studentice Irine Dmitrović na nastavno gradivo. Filmovi su dostupni na YouTube kanalu Filozofskog fakulteta.

Film Faust završni je projekt u sklopu kolegija Kazališna radionica II nositeljice DAAD-lektorice Mareike Korte. Studenti Santino Del Duca, Nina Đokić, Sara Hes, Mia-Sofi Mišetić i Andreja Mozer u kratkom filmskom uratku uspješno i s puno duhovitosti prilagodili su kanonski predložak suvremenom dobu. Nakon prikazivanja filma uslijedila je zanimljiva rasprava o različitim mogućnostima tumačenja lika Fausta te o aktualnosti književnog predloška.

Film Die Verwandlung završni je projekt u sklopu kolegija Filmske interpretacije književnosti nositeljice docentice Stephanie Jug. Film su izradili studenti Ivan Božić-Pavletić, Tomislav Fadljević, Davor Gavran, Dario Jakšić, Lucijana Ljubić, Lucia Maurus, Maria Mihatović, Sara Stanušić, Angelina-Ika Stojanović i Iva Nedić. Nakon prikazivanja filma, razvila se rasprava o procesu razvoja ideje adaptacije slavnog predloška. Studenti su odabrali nadasve inovativan pristup i aktualizirali Kafkinu preobrazbu kao preobrazbu pojedinca u člana queer zajednice koji prolazi uspone i padove samospoznaje u uskogrudnom društvenom okružju.