Održana međunarodna konferencija LIDA

„Information Everywere“ bila je tema međunarodne konferencije LIDA (Libraries in the Digital Age) koja se od 24. do 26. svibnja ove godine održala na Filozofskom fakultetu u Osijeku, u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Rutgers (SAD).

Na konferenciji su sudjelovala 103 sudionika iz 19 zemalja iz cijeloga svijeta (Hrvatska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, SAD, Novi Zeland, Pakistan, Slovenija, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Australija, Francuska, Litva, Bosna i Hercegovina, Danska, Mađarska, Norveška, Poljska, Island). Pozvani predavači i autori prihvaćenih izlaganja bavili su se temama kao što su: informacijska pismenost, uloga knjižnica kao demokratskih ustanova u društvu kojem se dogodila komodifikacija (digitalnog) znanja, digitalna ostavština i privatnost u digitalnom okruženju, otvoreni obrazovni sadržaji, obrazovanje knjižničara i informacijskih stručnjaka te njihova uloga u digitalnoj transformaciji, informacijsko ponašanje različitih društvenih skupina i pojedinaca i u različitim kontekstima, upotreba računalnih igara u visokoškolskim knjižnicama, suradnje knjižnica i civilnih udruga, oblikovanje specijaliziranih digitalnih informacijskih usluga i inovativne knjižnične usluge kao što su (virtualna) pripovijedanja priča, razvoj građanske odgovornosti, usluge za izbjeglice itd. Na skupu je izlagalo i nekoliko nastavnika i studenata Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, a odabrani su radovi objavljeni u posebnom broju znanstvenog časopisa Education for Information.

Konferencija se organizirala uz podršku Filozofskog fakulteta u Osijeku, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Škole za informacije i komunikacije Sveučilišta Rutgers (SAD) te brojnih sponzora (Europski ogranak Svjetske udruge za informacijsku znanost (ASIS&T), Goethe Institut, IZUM Slovenian Institute of Information Science, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Stanić Beverages d.o.o, Balkan Pharm).

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva, Hrvatskog knjižničarskog društva te Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema.

Više informacija o konferenciji dostupno je na mrežnim stranicama skupa (http://lida.ffos.hr/), a sljedeća će se LIDA održati u svibnju 2025. godine.