Održana radionica o aktivizmu i umjetnosti u organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja

U organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek, a u okviru trećeg ciklusa projekta popularizacije znanosti FUZ&JA, 28. veljače 2023. godine održana je radionica za studente. Radionica je za temu imala artivizam, dakle aktivizam kroz umjetnost. Održao ju je Bruno Koić, magistar medijske kulture i magistar kulturologije, stručni suradnik »Društvenog ateljea«, društvenog centra DKolektiva. Radionica je trajala 120 minuta, a pohodilo ju je sedmero studenata našeg Fakulteta.

Cilj radionice bio je steći osnovna znanja o aktivizmu kroz različite oblike umjetnosti i umjetničke pokrete tijekom 20. i 21. stoljeća. Osim toga, sadržaj je bio usmjeren i prema sagledavanju umjetničkog izražavanja kao pokretača brojnih promjena u društvu i kao sredstva problematiziranja važnih društveno-političkih pitanja i komuniciranja vlastite vrijednosti. Dakle, umjetnost je sagledavana kao angažirana djelatnost koja reagira na društvena zbivanja, potiče na promišljanje i služi kao alat za artikulaciju stavova. Sve to obrađeno je na brojnim primjerima, i to u raznim umjetničkim vrstama. Posljednji dio radionice bio je posvećen glazbenom kvizu, koji je sadržavao domaće i strane pjesme i spotove koji tematiziraju aktivizam.

Svi polaznici radionica dobili su potvrde o pohađanju izvannastvane aktivnosti s popisom stečenih ishoda. Centar za interdisciplinarna istraživanja nastavit će organizirati takve i slične aktivnosti za studente i u nadolazećim ciklusima FUZ&JA-e, a o čemu će studenti biti pravovremeno obaviješteni.