Održani 11. Dani austrijske kulture u Osijeku

Održani 11. Dani austrijske kulture u Osijeku

Od 25. do 30. listopada 2021. godine održani su 11. Dani austrijske kulture u Osijeku financirani od strane Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i u suradnji s Filozofskim fakultetom Osijek, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, Gradom Osijekom, Kulturnim centrom Osijek, kinom Urania, Isusovačkom klasičnom gimnazijom i Akademijom za umjetnost i kulturu.

Već tradicionalni Dani austrijske kulture u Osijeku okupili su studente i ostale građane oko Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku, gdje je u ponedjeljak, 25. listopada otvorena studentska izložba Okrenuti leđa Austriji. Izložba je simbolički otvorila i krovnu temu ovogodišnjih Dana kulture: različiti aspekti i razumijevanje procesa migracije. U narednim danima uslijedio je niz aktivnosti koje su se odvile u prostorima kina Urania, Filozofskog fakulteta Osijek, Kulturnog centra Osijek, Isusovačke klasične gimnazije, u Sakuntala parku ali i kao događanja na virtualnim platformama:

Razgovor s autorom Radekom Knappom u moderaciji OeAD-lektorice Daniela Dämon, filmovi Drvo – pokradena šuma i  Lisica u rupi, radionica za učenike Isusovačke klasične gimnazije pod mentorstvom dr. sc. Ivane Šarić Šokčević, predavanje Sjećanje monarhije – Bilješke o Stefanu Zweigu i Roda Rodi doc. dr. sc. Stephanie Jug, izvedba Kupio je miris jabuka & Elenino blijedo lice nastala na temelju prijevoda prof. dr. sc. Vladimira Karabalića, radionica s Omarom Khir Alanamom na temu bijega, migracije i domovine u moderaciji OeAD-lektorice Daniele Dämon, izložba Almost Wojciecha Czaje, koncert ansambla Synchronos u organizaciji doc. dr. sc. Mie Elezović, predavanje Feminističko djelovanje Jelice Belović-Bernadzikowske u osječkim novinama na njemačkom jeziku doktorandice Sare Galić Ivić, razgovor s autoricom Angelom Lehner o njenom romanu Oče naš u moderaciji doc. dr. sc. Stephanie Jug i razgovor s prevoditeljicom romana Oče naš na hrvatski jezik, Stjepankom Pranjković u moderaciji Ivane Đerđ Dunđerović.

Kao centralni događaj Dana kulture može se istaknuti otvorenje izložbe Zato što postojim u Sakuntala parku, kojemu je nazočio i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj, dr. Josef Markus Wuketich, te predstavnik Grada Osijeka, Vladimir Ham  i predstavnik Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku, Siniša Petković.

Austrijski kulturni forum Zagreb: https://kulturforum-zagreb.org/de/home/

Pogledajte galeriju fotografija:

!