ODRŽANI VII. DANI JOSIPA KOZARCA U LIPOVLJANIMA

Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Nastavnici i studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost sudjelovali su 15. ožujka 2019. u izvedbi znanstveno-stručnog skupa Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima.

Općina Lipovljani kao domaćin svake godine upriličuje znanstveno-stručni skup Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima. Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku jedan je od suorganizatora skupa, a radno sudjeluje na skupu svake druge godine s jezičnim i/ili književnim temama. Šumarske su teme također zastupljene svake druge godine, a njih organizira Šumarski fakultet u Zagrebu. Budući da je prošle godine skup ispunila tema iz šumarstva, ove, 2019. godine, tema je skupa jezična i književna. Osim Općine Lipovljani, Filozofskoga fakulteta u Osijeku i Ogranka Matice hrvatske u Osijeku (Odjel za hrvatski jezik), suorganizatori su Šumarski fakultet u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Centar za znanstveni rad u Vinkovcima), Učiteljski fakultet u Zagrebu, Hrvatske šume i Institut za arheologiju u Zagrebu.

Tema je ovogodišnjih, 7. po redu Dana Josipa Kozarca bila: Josip Kozarac: književnik i prirodoslovac – naš suvremenik.

Nakon uvodnih, pozdravnih obraćanja, znanstveno-stručni skup otvorila je prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić izlaganjem Slavonska šuma – gramatički pristup.

Prof. dr. sc. Zlata Šundalić izlagala je O životinjama u djelu Josipa Kozarca.

Temom Ženski likovi u dramskim tekstovima Josipa Kozarca Turci u Karlovcu, Tuna Bunjavilo, te Tartufov unuk izlaganje je održala doc. dr. sc. Marica Liović.

Izlaganje doc. dr. sc. Silvije Ćurak Pogled u jezik Šumarskog lista za vrijeme Kozarčeva uredništva dovelo je u vezu Josipa Kozarca kao književnika i kao šumara.

Na kraju skupa održana su izlaganja radova studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku. Matej Magdika i Filip Gabrić izložili su Drugi u kratkim proznim djelima Josipa Kozarca, a Marijana Bošnjak, Milan Strahinić i Ivana Thür obradili su temu Pozdravi danas i u vrijeme Josipa Kozarca.

Ovogodišnji 7. Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima završili su prigodnim zahvalama i darovima svim sudionicima znanstveno-stručnog skupa. Nakon toga svi zajedno obišli su Sobu Josipa Kozarca u Šumariji Lipovljani, uz pratnju voditelja Uprave šuma podružnice Zagreb, revirnika i upravitelja šumarije Lipovljani Dinka Hace, dipl. ing. šum. koji je ukratko opisao povijest i postav sobe.

Fotografije: Damir Smetko

                                                                                      Tekst: Milan Strahinić